Cine nu iubeste ciocolata? Aud aceasta intrebare de multe ori, si chiar daca poate sa para ciudat pentru unii (adica pentru cei care o iubesc) sa stiti ca mai exista si persoane care nu o prea iubesc, si prefera sa se indulceasca cu alte delicii. Pentru ei…am avut recent o serie de dulciuri fara ciocolata, a se vedea pavlova, prajitura cu capsune si deliciosul clafoutis cu cirese. Acum schimbam tinta si aduc o prajitura cu crema de ciocolata si capsune – super,extra ciocolatoasa pentru toti iubitorii de ciocolata. Este divina!! Fiecare muscatura e savurata la maxim si te face sa iti mai doresti alta, si alta…
Blatul e unul din cele mai bune blaturi de ciocolata facute pana acum. Nici nu stiu cum sa-l descriu ca sa pot exprima adevarata lui valoare, nu e uscat, dar nici foarte dens…e putin umed, dar usor si delicat. Crema este usor aerata insa cu un gust intens de ciocolata. Vrea cineva?
Blat
130 gr ciocolata neagra
1 lingura cafea instant
1/4 cana apa fierbinte
4 oua separate
1/2 cana zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
1/4 lingurita cream of tartar
1/4 cana faina
Umplutura
150 gr ciocolata neagra
1/4 cana lapte
250 gr mascarpone
3 linguri zahar pudra
300 gr smantana pentru frisca
2 lingurite zahar pudra
200 gr dulceata de capsune
Decor
50 gr ciocolata neagra
1 lingura lapte
10 gr unt
frisca
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 15 min.
Ciocolata neagra o punem la bain marie impreuna cu cafeaua si apa. O lasam pana cand este complet topita, apoi o luam de pe foc si dam deoparte.
Galbenusurile se freaca cu jumatate din cantitatea de zahar pana cand se mai deschid la culoare. Adaugam ciocolata treptat si amestecam pana la omogenizare. Punem si extractul de vanilie.
Albusurile le batem usor cu sarea. Cand devin spumoase adaugam cream of tartar si mai mixam bine pana cand obtinem o spuma tare. Adaugam zaharul ramas cate o lingura pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand e complet topit zaharul. Daca nu aveti ‘cream of tartar’ puteti sa puneti aceeasi cantitate de otet sau zeama de lamaie. Sauuuu…puteti sa-l omiteti de tot 😉
Incorporam faina si albusurile alternativ in compozitia de oua si ciocolata cu miscari usoare de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam o tava de dimensiuni 35/25cm cu hartie de copt. Turnam compozitia in tava si nivelam cu grija. Compozitia va fi destul de lichida si usor aerata, asa si trebuie sa fie.
Coacem prajitura timp de 12-15 minute in functie de cuptor.
Scoatem prajitura din tava si o rastunam pe o hartie de copt. O lasam acolo pana la acirea completa, apoi o acoperim cu un prosop de bucatarie.
Pentru crema asta delicioasa trebuie sa procedam asa: Topim ciocolata pe foc mic impreuna cu laptele. Luam de pe foc si lasam 10-15 minute deoparte.
Mascarpone il mixam usor cu 3 linguri de zahar pudra pana cand devine cremos. Il incorporam in crema de ciocolata si apoi dam la rece.
Frisca o mixam timp de un minut la viteza medie. Adaugam zaharul pudra si mai mixam pana cand se face bat. Incorporam usor frisca in crema de ciocolata cu miscari de jos in sus. Dam crema la rece pentru o ora.
Trecem repede la asamblare. Taiem blatul in doua pe verticala astfel incat sa obtinem doua blaturi egale. Punem crema pe un blat, nivelam frumos iar apoi punem dulceata de capsune (proaspat facuta in casa preferabil dar merge si altfel) si nivelam din nou. Acoperim cu blatul doi si punem prajitura la rece pentru jumatate de ora.
Pregatim repede o glazura de ciocolata din ciocolata neagra, unt si lapte pe care le topim la bain marie. Acoperim intreaga prajitura cu aceasta glazura. Glazura nu e multa, deci stratul de glazura va fi destul de subtire. Daca doriti puteti sa dublati cantitatile pentru glazura.
Prajitura trebuie lasata la rece cateva ore bune, preferabil peste noapte, apoi se poate portiona usor. Se decoreaza fiecare bucata cu frisca, eventual si capsune si gata…am obtinut o prajitura mega delicioasa. Ciocoholicii vor fi in extaz 😀
Enjoy!
Sursa inspiratie pentru blat.
coco says
mamaaa…ce bine arataaa…!!!
Paula Gafitescu says
Multumesc Coco!!
Laura @ Transylvanian Kitchen says
M-ai omorat cu prajitura asta! Ma duc sa beau niste apa :)))
Paula Gafitescu says
Laura :)) Ma bucur ca-ti place 😛
Dorina says
Nu pot refuza niciodata un dulce cu ciocolata , mai ales cand arata asa cum arata prajiturica asta .
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Dorina!
Dohotariu-Avram Alina says
Nu te-aș putea refuza, Paula. Arată prea bine! Prefer ciocolata de o mie de ori mai mult decât frișca.
Paula Gafitescu says
Alina, asa sunt si eu….nu prea ma dau in vant dupa frisca 😛
Corina Ureche says
Doamne ce bine poate arata prjitura asta, Paula!! spune-mi, te rog, de unde iei crem of tartar?
Paula Gafitescu says
Corina, multumesc! Am luat de pe http://www.pastaidevanilie.ro 😉
Anonymous says
Dis de dimineata o astept pe gustul meu, deliciosa si ciocolatoasa.pupicei.Gabriela
Paula Gafitescu says
Gabriela, ma bucur mult ca-ti place! :*
Alina Vicu says
Yei, ciocolata, ciocolata. Vreau si eu o bucata!
Paula Gafitescu says
Alina, ma bucur ca-ti place!
Gabriela Gitoi says
Mai Paula, cred ca vrei sa fac infarct! si eu care planuisem un diplomat zilele astea…vorba Laurei, ma duc sa beau si eu un pahar cu apa :-))).Puuuup
Paula Gafitescu says
Gabriela :))) faci un diplomat cu ciocolata 😛 Te pup
Liana10 says
Sunt ciocoholica declarata, deci vreau toata tava!!!
Paula Gafitescu says
Liana, ma bucur ca-ti place! :*
Maria says
Prajitura perfecta cu ciocolata ! Nu am mai vazut pana acum reteta aceasta, pare perfecta si prajitura arata de nota 10 !
Ma inscriu si eu la un pahar cu apa
Paula Gafitescu says
Maria, iti multumesc mult pentru aprecieri! Pup
Anonymous says
arata tare bine! cu ce poate inlocui 1/4 lingurita cream of tartar?
Paula Gafitescu says
Buna. Cream of tartar se poate inlocui cu aceeasi cantitate de otet sau zeama de lamaie, sau se poate omite complet
Mihaela Mihalache says
waw ce minunatie 😉
Paula Gafitescu says
Mihaelam, iti multumesc!
Cristina says
delicioasa!!!
Paula Gafitescu says
Cristina, multumesc mult!
DiaMar bucataria galbena says
Si frumoasa si super gustoasa…banuiesc!
Pup!
Paula Gafitescu says
Miahela, iti multumesc si ma bucur ca-ti place! Pupici
Simona says
Waw…. imi ploua in gura!!!! Arata absolut minunat!!! Cream of tartar se poate inlocui cu lamaie in reteta asta?!
Pupici
Paula Gafitescu says
Simona ma bucur mult ca-ti place dada, de poate inlocui!
Timea says
Minunat desert ai facut Paula. As manca si eu o feliuta
Paula Gafitescu says
Timea, iti multumesc frumos!
Danutza says
Arata mega delicios de bine 😀 Ciocolata, capsune – este perfecta! :*
Paula Gafitescu says
Multumesc Danutza! :*
Cătău says
arata superrr si daca are capsuniii clar e super delicioasaaaa
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Catau! Pup
Bucate apetisante says
Vai de mine cum poate arataaaa!
Vreau sa o fac si eu, o voi face.De-as putea gusta macar putin din poza…
Savulescu Alexandra says
Ma bucur f tare ca am descoperit acesta pagina. Abia astept sa incerc dintre rețetele postate. As avea însă niște întrebări: ce înseamnă mai exact extrac de vanilie sau esența amareto ? Multumesc
Paula says
Buna Alexandra, si eu ma bucur sa te am printre cititori.
Extractul de vanilie este extractul natural pe care il poti face in casa, sau se poate cumpara gata preparat din magazinele specializate de condimente sau chiar de pe net.
Essenta amaretto este o esenta extrasa din migdale, eu am gasit-o la un magazin cu ceaiuri si condimente. Cred ca si esenta asta o poti gasi online. Se foloseste de multe ori la aromatizarea cafelei, este foarte aromata si delicioasa.