Stiu ca in ultima vreme v-am tot bombardat cu dulciuri, in fel si chip…insa asa s-a potrivit. Pana imi revin la “normalitate” va mai las o reteta duuuuuulce, un tort grozav mai pe indelete spus pe care l-am facut mai demult insa a asteptat cuminte sa fie postat si el.
Tortul acesta l-am facut pentru aniversarea de nume a strengarelului meu si nu vreau sa va spun cat de incantat a fost de faptul ca primeste iar tort
Are el o obsesie cu torturile…hmm, sa fie oare din cauza ca am si eu? 😀
Sectiunea din pacate nu a fost surprinsa in cea mai buna ipostaza…graba asta de multe ori strica treaba, dar asta stim cu totii
De bun…a fost grozav de bun: dulce, parfumat, colorat cu un blat dens si o crema delicioasa. Da, ma opresc cu laudele si va prezint reteta.
Blat
4 albusuri
215 gr lapte
1 lingurita esenta de vanilie
125 gr unt
125 gr zahar brun
270 gr faina
5 gr praf de copt
1/2 lingurita sare
Crema de fructe
400 gr zmeura + afine
4 linguri rase cu zahar brun
1 lingura buna de amidon
2 linguri apa rece
Crema de ciocolata
250 gr ciocolata alba
120 gr smantana grasa de gatit
200 gr crema de branza
1 lingurita esenta de vanilie
Decor
frisca
fructe de padure
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min.
Pentru blat incepem prin a amesteca usor albusurile cu trei linguri de lapte. Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam albusurile si mixam timp de doua minute.
Separat amestecam faina cu sarea si praful de copt. Peste crema de unt punem alternativ din faina si laptele ramas. Mixam usor pana la obtinerea unei compozitii omogene.
Preincalzim cuptorul la 175 de grade si pregatim doua tavi de dimensiuni 17-18cm cu hartie de copt. Distribuim compozitia in mod egal intre cele doua tavi si dam la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Facem testul cu scobitoarea si daca nu iese curata mai lasam 5 minute la cuptor. Altfel oprim cuptorul si scoatem blaturile.
Daca nu aveti doua tavi de aceleasi dimensiuni puteti sa coaceti blaturilepe rand.
Punem blaturile pe un gratar si le lasam acolo pana la racirea completa. Apoi le acoperim cu un prosop de bucatarie curat si le punem intr-un loc racoros.
Crema de fructe se face usor. Se spala bine fructele apoi se pun pe foc impreuna cu zaharul. Din momentul in care incep sa fiarba le mai lasam 5 minute pe foc. Amidonul il desfacem in doua linguri de apa rece apoi il adaugam peste fructe si amestecam bine. Lasam crema pe foc pana cand incepe sa se ingroase. Cand e gata o luam de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o lasam la racit.
Crema de ciocolata din nou este usor de facut. Topim ciocolata alba cu smantana pe foc mic. Omogenizam si dam la racit. Cand a ajuns la temperatura camerei o punem pentru jumatate de ora la congelator.
Crema de branza o mixam putin pana cand devine cremoasa, adaugam esenta de vanilie si omogenizam.
Scoatem crema de ciocolata de la congelator si incepem sa o mixam bine bine, pana cand devine spumoasa. In acel moment vom renunta la mixer si vom incorpora usor crema de branza cu ajutorul unei spatule.
Punem 1/3 din crema separat. In restul de 2/3 vom incorpora jumatate din crema de fructe tot cu spatula si cu aceleasi miscari de jos in sus. Incorporarea se va face usor pentru a nu se branzi crema. La fel de important e ca ambele creme sa aiba aceeasi temperatura, ideal sa fie reci. Dam crema la rece pentru jumatate de ora.
Asamblarea se face asa: taiem ambele blaturi in doua pe orizontala.
Punem un blat pe un platou, peste el punem 2-3 linguri din crema alba pusa deoparte, apoi 2-3 linguri din crema de fructe. Procedam la fel pana cand terminam toate blaturile. La final vom orna cu crema colorata,cu ajutorul unui cutit. Luam cate putin pe varful cutitului, punem crema pe tort si lasam asa, nearanjat.
Decoram cu frisca batuta si cu fructe de padure, apoi servim cu multa pofta!
Initial voiam sa-i fac un cu totul altul model, dar vazan ce bine ii sta asa nearanjat am schimbat planul.
Am si pentru voi o felie de tort si va doresc un weekend minunat!
Enjoy!
Rita Oarga says
Delicios tortulet. Iti doresc weekend frumos!
Dohotariu-Avram Alina says
Multă sănătate ștrengarului tău! Să crească mare și frumos!
Anonymous says
O explozie de gusturi si culori minunat asa cum ma asteptam,.un sfarsit de saptamana minunat.Gabriela.
diamond says
frumos si apetisany tort!
Simona says
Mmm… ce bunatate de tort!!! Din pacate eu nu mai am timp de nimic.. cu atat mai putin de facut torturi, deci cer o portie!! La Multi Ani strengarului tau :-*
A, si sa nu uit.. te astept cu drag la Provocare “Dulce Romanie” http://sim0na-world.blogspot.ro/2013/06/provocarea-dulce-romanie.html
Cristina says
Un tort delicios, fix pe gustul meu.
adnia says
nu stiu cum faci, cand ai timp si cum reusesti sa scoti niste fotografii atat de frumoase! eu una te admir..si pe ele, evident:)
DiaMar bucataria galbena says
Suuuuuuuuuuuper frumos!De gust nu mai spun nimicuta!
Pupici!
Rocsy Ciobanu says
Ce minunatie dulce ai pregatit iarasi. Bravo si seara frumoasa..
Liana10 says
Ce bunatate!! Felia e delicioasa, cum altfel? Pupam strengarul 😉
Sara & Miki says
Cat de parfumat trebuie sa fie! Pup!
daniela64 says
Bella a, lata e sfiziosa la tua torta. Buona serata Daniela.
Mihaela Harciaga says
Foarte bine arata…de revista.
Maya says
Ce splendoare! Arome, parfum! MMMMmmmmmm!
Alina Vicu says
“La multi ani” piticului!
Tortul e, ca de obicei, fenomenal!
Pup fata draga!
Laura @ Transylvanian Kitchen says
Arata senzational! La multi ani micutului tau!
teobucatar says
Arata grozav de bine si nu vreau sa ma gandesc ce gustos a fost!
Gabriela Gitoi says
Senzational, ca de obicei!
GelaDumi says
Ce minunatie am vazut aici!
Funky Lolita says
ai uitat vanilia in descrierea blatului 😛
il fac si eu pt ziua baietelului de 4 ani , merci de retetaaaaaaa
Adina says
Buna. Ma poti lamuri si pe mine: tu folosesti si galbenusuri la blat, deoarece l-am facut pe acesta si nu am pus, fiindca nu ai precizat? Reteta este cu “4 albusuri”. Din poze, parca la tine a crescut mai mult si cred ca ai pus si galbenusuri.
Merci in avans pentru raspunsul tau!
In rest, toate arata delicios!