Sunt un mare fan al tartelor dulci, sarate…cum or fi ele. Tartele aperitiv imi plac in special daca au multe legume, daca sunt colorate…pline de vitamine si neaparat sa contina si lactate, fara de care viata mea ar fi mult mai trista.
Aceasta tarta a fost un experiment, reusit zic eu, pentru ca nu mai facusem asa ceva pana acum. Am facut-o in momentul in care m-am decis sa particip la concursul organizat pe blogul minunat al Laurei. Sper sa-i placa
Crusta
250 gr faina
120 gr unt nesarat
1 ou
2-3 linguri de lapte
1/2 lingurita sare
1 praf de zahar
Umplutura
250 gr ricotta
1 ou
100 gr crema de branza
10 fire sparanghel
1 lingura ulei Costa d’Oro
10 gr chives
100 gr somon afumat
1 ceapa verde
sare
piper
Decor
chives
parmezan razuit
Timp de preparare: 1 + 1/2 ore Timp de coacere 30 min.
Pentru crusta cernem faina intr-un bol, facem o adancitura in mijloc si punem zaharul, sarea si untul taiat cubulete. Incepem sa framantam cu varful degetelor pana cand obtinem un aluat sfaramicios. Adaugam oul si 2 linguri de lapte pentru inceput. Framantam un aluat omogen si nelipicios. Daca aluatul este prea tare se mai poate adauga lapte, dupa caz. Nu exageram cu framantarea, pentru a nu incalzi prea tare untul. Dam aluatul la rece pentru o ora.
Pregatim umplutura. Incingem lingura de ulei Costa d’Oro intr-o tigaie si punem firele de sparanghel (spalate si uscate in prealabil) la calit. Le calim aproximativ 2-3 minute pana cand se inmoaie usor.
Ricotta o amestecam cu crema de branza si oul. Adaugam sare si piper dupa gust. Impartim compozitia in doua. Intr-o parte punem ceapa verde tocata marunt si somonul afumat, maruntit si el.
In cealalta parte punem chives tocat marunt.
Tapetam o tava mare (de la aragaz) cu hartie de copt.
Dupa ce s-a odihnit aluatul la frigider il scoatem pe blatul de lucru si-l impartim in doua parti egale. Luam o bucata si o intindem intr-o foaie subtire de 0.2 mm incercand sa-i dam o forma dreptunghiulara. Indreptam marginile cu un cutit si punem foaia de aluat direct in tava. Din marginile ramase facem mici impletituri pe care le vom folosi la delimitarea umpluturilor si pentru marginile tartei. Intepam foaia de aluat din loc in loc cu o furculita.
Punem o impletitura pe diagonala foii de aluat. Intr-o parte punem jumatate din umplutura cu somon afumat si ceapa verde, iar in cealalta parte punem jumatate din crema de branza cu chives. Peste crema de branza cu chives punem bucati de sparanghel. Aducem marginile aluatului peste tarta apasand usor. Daca aveti timp si chef de joaca puteti sa puneti impletituri si pe marginea tartei.
Procedam la fel si cu cealalta bucata de aluat si cu umpluturile ramase. Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Cand este incins introducem tartele la cuptor si le coacem pentru aproximativ jumatate de ora.
Scoatem tava din cuptor si lasam tartele cateva minute sa se racoreasca in tava. In momentul servirii presaram parmezan razuit si fire de chives. Servim cu pofta pentru ca e delicioasa! Enjoy!
FLORY says
Ce bine arata,imi place combinatia,mai ales ca ador sparanghelul.
Bafta multa! Pupici
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Flory! :*
Cristina says
Bafta Poliana, arata frumos si este delicioasa!
Paula Gafitescu says
Cristina, iti multumesc! Pupici
Oana D. says
Trebuie sa fie tare bun! Imi place pestele afumat, de oricare ar fi. Pupici!
Paula Gafitescu says
Oana, a fost super buna Te pup
Dohotariu-Avram Alina says
Baftă! Arată minunat!
Paula Gafitescu says
Alina, ma bucur ca-ti place! Pup
Diana says
Succes, Paula! Faina tare tarta ta! O duminica frumoasa
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Diana. Te pup!
mirela says
Tare bine arata!!!!
Paula Gafitescu says
Mirela, multumesc frumos!
daniela64 says
Che bella idea la tua torta con gli asparagi, certamente ottima, bellissima la presentazione. Un abbraccio, buona settimana Daniela.
Paula Gafitescu says
Grazie Daniela!
Mihaela Harciaga says
Foarte bine arata si combinatia e reusita.
Paula Gafitescu says
Mihaela, ma bucur ca-ti place! Pup
Cristina says
Ce bine arata! N-am mancat niciodata sparanghel.
Paula Gafitescu says
Multumesc Cristina! Si pentru mine a fost prima data
catkitchen says
M-ai innebunit cu pozele astea si cu preparatul acesta !! Arata atat de bine incat acum m-as pune sa fac si eu !!
mandala says
arata grozav, Paula deja santem in 20 mai ???