Imi plac tartele, in special in varianta lor ‘mini’ tocmai prin faptul ca sunt individuale si poti da gata una dintr-o lovitura. Cand vezi una asa micuta si delicioasa (mai ales) te incearca un sentiment ca bucurie ca e toata numai pentru tine 😀 Nu ca n-ar fi frumos sa o imparti si cu altcineva…dar poti sa lasi asta pentru a doua portie nah, ca am zis-o.
Â
Am facut eu ce am facut si am experimentat o crusta mai ‘altfel’. Am vrut eu neaparat sa fie cu nuca, pentru ca imi place mult de tot, asa ca am combinat-o cu ce am mai avut prin casa (cat de cat sanatos) si a iesit o crusta grozava, fara zahar si putin sfaramicioasa (ca sa nu-ti dea batai de cap cand o mananci).
Â
Crusta
150 gr nuca
150 gr faina integrala
1/2 lingurita sare
80 gr unt
1 ou
1-2 linguri lapte
Â
Umplutura
150 gr caramel
200 gr mascarpone
200 ml frisca
1 lingurita zahar pudra
50 gr caramel
200 gr inghetata de caramel
Â
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. Nr. portii: 6-8
Â
Nuca o macinam marunt in robot/masina. Amestecam apoi nuca cu faina, sarea si untul taiat cubulete. Vom obtine un aluat sfaramicios. Punem oul si o lingura de lapte pentru inceput si framantam usor. In caz de nevoie se mai poate adauga lapte, cat sa se obtina un aluat omogen. Dam aluatul la rece pentru o ora.
Â
Pregatim 6-8 forme mici de tarta si le ungem cu unt. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.Â
Intindem aluatul, daca putem si cat putem, si-l decupam altfel incat sa putem tapeta frumos peretii formelor de tarta. La mine aluatul a fost mai nabadaios si l-am aranjat direct in forma.
Â
Pe fiecare tarta punem hartie de copt si boabe de fasole apoi le dam la cuptor pentru 15 minute. Dupa 5 minute scoatem tartele din cuptor, renuntam la boabele de fasole si la hartia de copt si la mai introducem pentru 5 minute in cuptor. Cand sunt gata le scoatem si le lasam sa se raceasca in forma pentru ca sunt mai fragile.
Â
Pentru umplutura mixam smantana pentru frisca cu lingurita de zahar pudra pana cand obtinem o frisca bat. Dam la rece. Mascarpone il mixam cu caramelul pana cand obtinem o crema omogena si delicioasa foc (asta e de la sine inteles ca va ajunge asa :P).
Â
Pentru inghetata puteti sa folositi din comert, sau puteti sa o faceti dupa reteta de aici. Buuuun, acum nu ne-a mai ramas decat sa asamblam minunatia asta de desert.
Â
Luam cu grija crusta de tarta din forma, punem aproximativ 2 linguri de crema (mascarpone si caramel), deasupra punem si o lingura de frisca, ornam cu putin caramel si la final cate un glob (generos de mare) de inghetata de caramel. Sa va mai spun cat e de bun??? Nu va spun, o sa aflati si voi daca incercati combinatia.
Â
Enjoy!
stefy says
cum reusesti sa faci mereu numai si numai bunatati?:)
Bogdan Alina says
Nu mai e nevoie sa ne zici cat e de bun…pentru ca nu cred ca e dor bun, e delicios!
Haplea says
Grozave tartele!!!
mirela says
Mai ai si pentru mine?pup!!
Daniela says
Toate ingredientele sint pe gustul meu. Ma autoinvit la o mica degustare, se poate ?!
Liana10 says
Ce tarte delicioase!! Si ce buna e cu inghetata pe caldurile astea…super!!
Cristina says
Un desert absolut spectaculos!
Top Cuisine avec Lavi says
Exact pe gustul meu! Arata senzational!
Adriana says
Ce pofta mi-ai facut! O saptamana minunata !!
Diana says
Awww, ce minuntatii de tarte!!! Love them! Si caramelul!!!Mmmmm
Simona says
Ce frumoase sunt, una si la mine te rog !!!
DiaMar bucataria galbena says
Sunt pe placul meu meu tartele tale!
Pupici!
Simona says
Trebuie sa incerc si eu tarta asta!!
Pup
Rocsy Ciobanu says
Super delicioase!
Sara & Miki says
Cum sa refuzi asa ceva… arta super! Pup!
deyu says
Arata de vis!!Iar de gust nici nu mai zic..la ce combinatie minunata este acolo! O seara frumoasa, pup!
adnia says
wow! mai mult decat perfect!
Maya says
Un deliciu!! Arata fantastic!
Licuta Marin says
Ce bunatati!!!Cum sa refuzi asa ceva?:)Pup!
Laura says
Ce bunatate! Ma topesc eu in locul ei O saptamana minunata iti doresc!
GelaDumi says
Arata ca la tine, adica super-bine si ma face sa dau fuga la frigiderul meu, unde am doar inghetata, tarta ca a ta de unde?
Asa ca o sa-mi fac, bine ca ne-ai dat reteta asta minunata!
Santerra - suc de mere natural says
Draga Paula, arata absolut delicios tartele tale, daca am fi mai priceputi in bucatarie ne-am si incumeta sa le preparam! Asa, ne multumim sa le admiram si sa oftam lung!