Biscuitii sunt nelipsiti de la noi din casa. De ce?? Pentru ca ne plac, pentru ca se fac usor…pentru ca sunt mult mai sanatosi decat cei cumparati si mai ales pentru ca mereu aud o voce care imi spune ‘mami viau bicuite’ :))) Asadar, vreau nu vreau ( a se traduce am chef sau n-am chef sa-i fac) e musai sa ma pun pe treaba si sa fac o portie de biscuitei.
Varianta care v-o propun azi este una destul de sanatoasa, cu zahar destul de putin dar cu muuuulte fribre. Pe langa toate acestea se bucura si de un plus de aroma data de afinele uscate (hihi, puse de mine la uscat vara trecuta) si de seminte de pin – dada, ati auzit bine…seminte de pin am pus 😉
Ingrediente
125 gr caimac (unt)
50 gr zahar brun light
50 gr zahar brun pudra dark
1 ou
150 gr faina
20 gr cacao
1/2 lingurita praf de copt
70 gr fulgi de ovaz
80 gr afine uscate
50 gr seminte de pin
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 20 min.
Caimac??? Este spuma de la lapte, dar sa nu va inchipuiti ca o folosesc asa proaspat luata de pe laptele fierbinte. Cum eu nu pot sa mananc laptele cu spuma (nu pot si gata, nu am reusit nicicum) mereu colectez spuma si o pun intr-un recipient inchis ermetic la frigider. In 3-4 zile maxim trebuie folosita, pentru oricat de mult s-ar intari ea tot e mai sensibila decat untul. Si da…ati ghicit o folosesc in diverse preparate in loc de unt, acolo unde se poate binenteles.
La reteta asta eu am folosit caimac, dar se poate folosi si unt la fel de bine 😉
Deci…caimacul (untul) moale la temperatura camerei se mixeaza cu cele 2 tipuri de zahar pana cand devin o crema. Crema va fi mai inchisa la culoare (mai aurie-aramie) datorita zaharul brun pudra dark (se gaseste in magazinele naturiste). Adaugam oul si mixam pana la incorporarea completa.
Separat amestecam faina cu cacaoa, fulgii de ovaz si praful de copt. Punem ingredientele uscate peste crema de caimac ( unt ) si amestecam, cred ca putem sa renuntam la mixer acum si sa ne folosim de o lingura de lemn. Cand compozitia e omogena incorporam afinele si semintele de pin.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam tava mare de la aragaz cu hartie de copt. Din compozitia rezultata luam cate o lingura buna apoi ii dam o forma rotunda si o aplatizam usor intre palme. Punem fiecarea biscuite in tava la distanta de 2-3cm de celalalt. Coacem biscuitii pentru 15-20 de minute pana cand se intaresc usor. Scoatem tava din cuptor si ii mai lasam la racit in tava pentru 2-3 minute, apoi ii punem pe un gratar.
Sunt minunati alaturi de un pahar cald cu lapte, sau o cafea buna 😛
Enjoy!
Laura@Transylvanian Kitchen says
Foarte bine ti-au iesit biscuitii! As pune si eu afine la uscat anul acesta, dar ma tem ca iar le voi manca pe toate 😀
Dorina says
Stie copilul ce stie , asa ca …mami , fa biscuiti
Kyra says
Buni trebuie sa fie!
Primiti cu degustarea?
Doar ce m-am intors din Transilvania (am petrecut sarbatorile la Alba)dar nu m-as da la in laturi de la un drum ca sa iti gust biscuitii.
😀
Cristina says
Dupa miros am venit, stiam sigur ca imi iau portia de dulce de la tine!
Adina says
Cred ca sunt mortali!:)
Dohotariu-Avram Alina says
Și eu viau un bicuite, Paula!
Alina Vicu says
Sunt minunati biscuitii tai!
DiaMar bucataria galbena says
La cum arata,cu siguranta nu te poti opri doar la unul!
Te pup!
Haplea says
Grozavi acesti biscuiti!
Simona says
De la mine miroase a bun! Nu m-am gandit sa folosesc caimacul.. faina idee.
Pupici
Danutza says
Ma inscriu si eu la o portie de “rontaiala” Foarte buni biscuitii tai 😉 Pup
Anca Lasan says
Si eu as vrea un biscuite , tare apetisanti sunt!!:)
mirela says
Faina combinatia!!!
Sidy says
Extraordinari de buni trebuie sa fie biscuitii astia !!!!
Pot sa spun si eu : “….viau bicuite…” ?
Te tzuc fata draga si sa ai un weekend linistit !
Cătău says
ce bine arataaaa!!! dimineata la cafeaaa….iamiii
Rocsy Ciobanu says
Si mie imi plac foarte mult biscuitii mai ales cei pregatiti in casa. Pup!
Paula Gafitescu says
Va multumesc din suflet pentru aprecieri si pentru cuvintele frumoase! O zi minunata va doresc!