Cine nu iubeste aceste mici (sau nu, dar cu siguranta dragute) ghemotoace dulci umplute cu branza dulce/sarata si cu fel de fel de arome? Daca e cineva impotriva lor…e mare pacat, mai ales cand le vezi atat de frumusele, rumenite, aburinde cand le scoti din cuptor si mai ales cand emana acel miros de te ia cu lesin!!! V-ati dat seama ca-mi plac, nu? Cred ca ar fi cazul sa ma opresc si sa revin la subiect, adica la branzoiacele mele pufoase si rumene pe care le-am pregatit cu drag pentru Simona care luna aceasta ne invita sa gatim cu aluaturi in cadrul provocarii Dulce Romanie.
Aluat
600 gr faina
1/2 lingurita sare
15 gr drojdie proaspata
1 lingura zahar
250 ml lapte
1 lingura miere
2 oua
80 gr smantana grasa
1 lingura ulei
Umplutura
600 gr branza de vaci
1 ou + 1 albus
50 gr pesmet
60 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita coaja rasa de lamaie
1/2 lingurita sare
1 ceapa verde
marar tocat
1 galbenus + o lingura lapte pentru uns
Timp de preparare (cu dospit) 3 ore Timp de coacere: 50 min. (2 tavi)
Ingredientele ar fi bine sa fie pregatite cu 2 ore inainte de a incepe treaba ca sa aiba timp sa ajunga la temperatura camerei.
Faina se cerne impreuna cu sarea iar in mijloc se face o adancitura.
Laptele se incalzeste usor apoi se amesteca cu zaharul, mierea si cu drojdia proaspata si lasam 10 minute deoparte. Asa cum am spus de multe ori folosesc mult mai putina drojdie decat e indicata pe pachet din varii motive, cele mai importante fiind:
– creste la fel de bine ca si cu o cantitate dubla, daca e framantat bine.
– nu se simte deloc gustul de drojdie.
In adancitura facuta punem drojdia cu laptele, ouale batute usor si smantana si incepem sa framantam. Dupa caz vom mai adauga lapte sau faina pentru ca la final va trebui sa obtinem un aluat omogen, moale dar nelipicios. Aluatul ca sa fie pufos trebuie framantat cel putin 20 de minute (nu e chiar asa mult :P). La final adaugam si uleiul si mai framantam putin pana cand e complet incorporat. Cand e gata se acopera cu un prosop curat si de pune intr-un loc caldut pentru o ora, la dospit.
Intre timp pregatim umplutura, de fapt umpluturile ca eu am facut de doua feluri 😛
Branza o amestecam cu oul si albusul si cu pesmetul. Impartim compozitia in doua. In prima parte punem zaharul, coaja de lamaie si vanilie si amestecam bine. In cealalta parte punem sarea, mararul tocat marunt si ceapa.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il rasturnam pe masa infainata si il impartim in doua.
Luam prima bucata si o intindem intr-o foaie dreptunghiulara de 0.5cm grosime. Taiem patratele cat dorim noi de mari si in mijlocul fiecaruia punem cate o lingurita de umplutura dulce. Aducem frumos capetele in mijloc si apasam/sigilam bine ca sa nu iasa umplutura.
Procedam la fel si cu aluatul ramas pe care il vom umple cu branza sarata.
Ungem branzoiacele cu galbenus de ou diluat in putin lapte. Lasam branzoaicele sa creasca pentru inca 30-40 de minute in loc caldut.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade si tapetam tava mare de la aragaz cu hartie de copt apoi aranjam frumos branzoaicele in tava.
Cand cuptorul este incins introducem tava si coacem branzoaicele pentru 25 de minute. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade si le lasam in cuptor pana cand se rumenesc frumos. Le scoatem pe un gratar la racit si introducem tura a doua la cuptor.
Dupa ce s-au mai racorit putin putem sa le pudram cu zahar (pe cele dulci) si sa le servim cu pofta alaturi de un pahar cu lapte sau o cana de iaurt.
Sunt minutate, dulci sau sarate…si pot fi consumate la orice ora, dar cu moderatie
Enjoy!
O sectiune ‘uratica’ cu branzoaicele umplute cu branza sarata |
Cele dulci presarate cu zahar din abundenta |
Andreea Denisa says
Minunate!! Pupici!!
Rocsy Ciobanu says
Eu le iubesc foarte mult, doar ca nu le fac cu marar. Ti-au iesit grozave!
Dohotariu-Avram Alina says
Ce frumușele sunt!
Laura @ Transylvanian Kitchen says
Foarte faine! Facea si bunica mea mereu si cred ca inca mai face :)doar ca nu apuc eu s-o vad.
M. Angi S. says
Arata superb aceste placinte!! :-*
kalua says
Perfecte! Exact asa ceva am in minte cand ma gandesc la branzoaice. Acum salivez si inghit in sec…
Felicitari!
Sidy says
Dupa miros am venit….credeam ca voi fi prima !
Foarte apetisante branzoaicele tale si mie mi se par si foarte interesante !!!
De ce ???
Pentru ca, desi sunt dulci, ele au ceapa verde si marar verde in umplutura…..Interesant…asa ca vreau sa le gust !
Weekend linistit sa ai, te tzuc !
Kyra says
Bu – ne!
Buu – nee!
Iti merg la suflet!
Cristina says
yammy, ar fi perfecte in loc de cina… acum ma apuc de pregatit!
DiaMar bucataria galbena says
Mititele si pufoase!O grozavie!Pup!
Laura says
Pufoase si delicioase !!! :)))
stefy says
vreau si eu una de pofta!!!
Simona says
Absolut deliciose pufoseniile astea!! Multumesc ptr ca mi le-ai trimis la parada!
Pup cu drag!
Anonymous says
Le-am facut si eu! Perfecte!!! Si aluatul superb! Tocmai cand imi pierdusem speranta dupa ce incercasem alt aluat de pe alt site si a trebuit sa il arunc, am dat peste reteta ta. De acum asta o voi folosi! Multumesc, Paula! Faci o treaba de milioane cu site-ul asta!
Alexandra
adnia says
merg minunat si de sarbatori!