Stiu ca este cald afara dar dimineata sau seara dupa ce s-a ascuns bine soarele tot mai putem pregati ceva bun de mancare. Si pentru ca avem din plin dovlecei in perioada asta e musai sa profitam de prezenta lor. Cine ii iubeste asa ca mine sigur va pregati aceasta tarta delicioasa. Se face destul de usor, nu chiar cat ai zice ‘peste’ dar sigur nu necesita un efort sporit. Iar dupa ce aprindeti cuptorul puteti sa mai fugiti de langa el 😀
Â
Crusta (pate brisee)
250 gr faina
120 gr unt
1/2 lingurita sare
1 praf zahar
1 ou
40 ml apa rece
Â
Umplutura
200 gr branza de vaci
100 gr telemea
2 dovlecei
2 cepe verzi
1/2 legatrura marar
50 gr spanac
2 oua
1 ou pentru uns
sare
piper
Â
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 8
Faina se cerne iar in mijlocul ei se face o adancitura. Se pune sarea, zaharul si untul taiat cubulete apoi se framanta cu varfurile degetelor. Cand obtinem un aluat nisipos adaugam oul apoi apa treptat si framantam pana cand obtinem un aluat omogen si nelipicios. In momentul in care obtinem consistenta dorita nu mai adaugam apa. Invelim aluatul in folie alimentara, il aplatizam usor si il dam la rece pentru cel putin jumatate de ora.
Â
Dovleceii ii curatam apoi ii taiem felii pe lungime si-i oparim timp de 2 minute in apa clocotita. Ii scoatem intr-o sita si ii lasam la scurs.
Branza de vaci o amestecam cu telemeaua rasa cu ouale. Mararul il spalam bine si il tocam marunt apoi il punem peste crema de branza. La fel procedam si cu spanacul (fara sa-l oparim).
Punem sare si piper dupa gust si omogenizam.
Â
Ungem cu unt o tava mare de chec. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Scoatem aluatul de la rece si-l intindem intr-o foaie de 2-3mm grosime. Punem aluatul in tava, il aranjam frumos si taiem partea care atarna peste lateralele tavii. Aluatul ramas se poate congela si folosi alta data. Peste aluat punem hartie de copt si boabe de fasole. Coacem tarta timp de 15 minute apoi scoatem tava din cuptor si renuntam la hartia de copt si la boabele de fasole.
Â
Peste aluat punem jumatate din umplutura de branza, jumatate din feliile de dovlecel apoi restul de umplutura. Deasupra punem restul feliilor de dovlecel. Ungem tarta cu ou batut si apoi o introducem la cuptor pentru 30-35 de minute pana cand se rumeneste frumos.
Â
Lasam tarta la racorit in tava pentru cel jumatate de ora, apoi o scoatem si o portionam frumos.Â
Pofta buna!
Daniela says
Prezent… Prima, deci doua felii de tarta sint ale mele. Tot ma uit in gradina mea, dar nu vad urma ca ar rasari vreo planta, asa ca… am sa cumpar, sa-mi satisfac pofta. Pupici !
Paula Gafitescu says
:)) Daniela ma bucur ca-ti place, da fuguta la piata si cumpara niste dovlecei pentru ca e tare buna! Pup
Dohotariu-Avram Alina says
La mine e plină grădina de dovlecei. Îi gătesc destul de des. Îmi plac.
Paula Gafitescu says
Alina, ce bucurie pe tine! Eu n-am gradina dar ii cumpar des de la piata. Te pup
Ramona Alina says
Aratã delicios bj
Paula Gafitescu says
Multumesc Ramona!
Buburuza Bubu says
Ce pofta mi-ai facut!Pup
Paula Gafitescu says
Buburuza, ma bucur ca-ti place!
daniela64 says
Deliziosa la tua torta di zucchine, ottima idea. E’ ideale per l’estate, anche per un picnic. Un abbraccio , buona giornata Daniela.
Paula Gafitescu says
Grazie Daniela!
agenda nico says
Ce bunatate !! Combinatia dovlecei cu branza imi place foarte mult!!!
Paula Gafitescu says
Nico, ma bucur ca-ti place, si eu o ador!
Laura @ Transylvanian Kitchen says
E cald, dar mai trebuie sa si mancam Arata delicios!
Paula Gafitescu says
Laura, bine zici tu 😉
Carol says
Nice!
Paula Gafitescu says
Multumesc Carol 😉
Danutza says
Tareee bine arata! Foarte gustoasa! :*
Paula Gafitescu says
Danutza, multumesc mult! :*
Kyra says
De cind imi fac curaj sa confectionez o astfel de tarta!
Nu ca nu as mai fi facut dar tare mi-ai facut pofta si imi si place de mor.
Paula Gafitescu says
Kyra, ma bucur ca-ti place. Pup
Adina says
Draguta,nu ma plang de caldura,niciodata,sunt rac…asa ca puteam sa rezist cu stoicism la tine in bucatarie sa gust tarta cu dovlecei !:))
P.S:Ieri am copt cozonaci,am profitat de soare:) si mi-au crescut atat de babani…:)
Pupici!
Paula Gafitescu says
Adina, atunci e bine de tine 😉 Ai fost tare harnica ieri, ce-as mai gusta si eu din cozonacii tai!!
Simona says
Tare bine mai arata!!!
Paula Gafitescu says
Simona, ma bucur ca-ti place!
catkitchen says
Ce culori superbe are , si ce frumos ti-a iesit !!!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Magda!
Maya says
Arata fantaaastic, si eu o ador din tot sufletul! la mine în gradina abia dau dovleceii, dar tartele de acest gen sint nelipsite în meniu!
:*
Paula Gafitescu says
Maya multumesc! Si mie imi plac enorm, dar eu nu am gradina din pacate deci trebuie sa cumpar dovleceii…
Licuta Marin says
Mmm, ce apetisant arata!!!Yummy!Pup!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Licuta! :*
Mirela says
Cu siguranta este super buna,as incerca-o cu dovlecei patison de la mama din gradina 😀 😀 .
Malina says
Ai cele mai frumoase si mai reusite retete din blogosfere. Fara cuvinte.