Inca e vara afara ( imi place sa cred acest lucru – chiar daca suport greu canicula, parca tot mai frumoasa e o zi de vara lunga si insorita decat una scurta si intunecata de iarna ) asa ca va ofer o reteta delicioasa de inghetata ce combina doua arome dragi mie lamaia si ciocolata…de fapt chiar trei, daca ne gandim ca are si un strop de zmeura.
Reteta se face destul de simplu, iar daca aveti masina de inghetata treaba merge si mai repede. Daca nu….va dura mai mult doar partea de inghetare/racire efectiva.
Ingrediente
300 ml lapte
4 galbenusuri
6 linguri zahar
-partea galbena
200 ml smantana grasa
200 ml lapte gras
1 lingurita extract de vanile
100 gr lemon curd
2 linguri zahar pudra
-partea maro
200 ml smantana grasa
200 ml lapte gras
1 lingurita esenta de cafea
100 gr ciocolata neagra
2 linguri zahar pudra
+ zmeura
Punem laptele pe foc. Galbenusurile le amestecam bine cu zaharul pana cand se deschid la culoare. Cand laptele e fierbinte turnam 2-3 linguri peste galbenusuri si amestecam energic. Punem galbenusurile peste lapte, amestecand incontinuu si lasam compozitia pe foc mic timp de 5-6 minute pana cand incepe sa capete consistenta. Trebuie amestecat continuu altfel riscam sa obtinem o crema ‘branzita’. Luam vasul de pe foc si-l dam la rece, fara sa-l acoperim. Pentru a grabi racirea putem pune inghetata intr-un vas mai incapator in care am pus apa rece de la frigider.
Topim ciocolata neagra impreuna cu laptele pe foc mic. Omogenizam compozitia, luam de pe foc apoi adaugam esenta de cafea. Lasam la racit.
Reteta de lemon curd o puteti lua de aici si va asigur ca e delicioasa.
Impartim crema de galbenusuri in doua parti. Intr-o parte punem smantana batuta usor cu zaharul pudra, laptele, lemon curd si lingurita de extract de vanilie si gata…amestecam si dam totul la rece.
A doua jumatate o amestecam cu smantana batuta usor cu zaharul pudra (ca mai sus) si cu ciocolata topita si racita.
Daca aveti masina de inghetata e simplu, pregatiti cele doua compozitii reci de la frigider in cuva de la aparat, pe rand, apoi le puneti intr-un vas si dati inghetata la congelator. Am uitat sa precizez ca eu am mai pus si zmeura intre cele doua straturi pentru un plus de savoare.
Daca nu aveti aparat atunci va fi putin mai mult de munca. Puneti cele doua compozitii la congelator in vase separate. Din jumatate in jumatate de ora amestecati cu mixerul/furculita in cele doua compozitii. Repetati procedeul de 3-4 ori. Dupa aproximatyiv 2 ore puteti sa transferati cele doua compozitii in acelasi vas, si daca doriti puneti zmeura intre ele apoi dati la congelator pentru inca 2-3 ore, pana cand inghetata ajunge la compozitia dorita.
Insa ca sa va fie munca mai usoara puteti sa castigati o masina de inghetata daca participati la concursul organizat de Kiss The Cook. Eu trimit repejor aceasta reteta la concurs 😉
Cam atat cu inghetata de azi, cu siguranta vor mai urma si alte retete…chiar daca vremurile calde o sa ne mai lase usor-usor. Pentru mine inghetata e un desert usor de facut si de consumat, si pe care pot sa-l consum indiferent de anotimp, a se vedea inghetata de dovleac copt cu nuci.
Enjoy!
adnia says
ce buna ar fi acum o inghetata!
Laura Nechita says
extrem de apetisanta! arata de milioane!
seara frumoasa!
DiaMar bucataria galbena says
Cat de bine arata!Portia aceea este a mea!
pup!
Gabriela says
Mmm, ce buna trebuie sa fie!!!
Liana@Transylvanian Kitchen says
Superbă combinaţie!
Laura says
E absolut delicioasa inghetata asta! As putea manca jumatate din ea 😛
Cătău says
super…as vrea si eu o portie generoasa!!
Daciana says
O frumusete de inghetata. Mi-ai facut o pofta nebuna! Ma duc sa mesteresc si eu ceva
Cristina says
Nu cred ca ar refuza cineva o portie atat de apetisanta!
pansy says
Trebuie sa fie tare buna inghetata asta !
Diana says
Mmmmm …ce bunatate! Weekend frumos, Paula. xoxo
Liana10 says
o bunatate!! o portie si pt. mine, te rog 😉
M. Angi S. says
Super delicioasa :-* :-*
Sidy says
Vin si eu la o portie ca tare bine mai arata !
Te tzuc cu drag si duminica faina sa ai !
Timea says
Minunat arata!