Stiu ca in ultima perioada m-am axat mai mult pe dulciuri insa cate o reteta de mancare/aperitiv nu strica niciodata. Tocmai de aceea m-am gandit sa va aduc acum o reteta simpla insa foarte gustoasa. Faptul ca are usuturoi, mult usturoi, o face numai buna pestru aceasta perioada de toamna cand trebuie sa ne mai imunizam putin. Pe langa faptul ca-mi place mie usturoiul si eram convinsa ca asa ceva va fi exact pe gustul meu, m-am gandit si la proprietatile benefice pe care le are si de care trebuie sa se bucure toata familia.
40 gr catei de usturoi
200 ml smantana cremoasa
200 ml lapte
2 oua
1 lingura cu varf amidon
unt pentru uns formele
1 ardei mare rosu
sare
piper
Timp de preparare: 20 min Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 2 (sau 4)
Reteta este extrem de simpla, in doi pasi e gata. Usturoiul il curatam bine, il spalam apoi il zdrobim. Frecam bine usturoiul astfel zdrobit cu o lingura de smantana si putina sare. Adaugam restul de lapte (mai putin o lingura) si de smantana si amestecam.
Separat desfacem lingura de amidon cu lingura de lapte ramasa. Cand amestecul e omogen adaugam cele doua oua si amestecam bine. Turnam ouale peste compozitia cu smantana si usturoi, mai punem sare si piper dupa gust si cu asta suntem aproape gata.
Pregatim doua forme ceramice medii, sau 4 mai mici si le ungem bine cu unt. Preincalzim cuptorul la foc mic (140-150 de grade). Spalam bine ardeiul si-l taiem in fasii mai groase.
Turnam compozitia in formele pregatite. Ardeiul il punem separat intr-o alta forma/tava/vas termorezistent. Punem cele 3 vase intr-o tava mai mare in care turnam apa calda pana la jumatatea formelor.
Introducem tava mare (cu tot cu flanurile noastre si cu ardeiul) in cuptor si le coacem timp de 50 de minute. La jumatatea timpului scoatem tava din cuptor, luam fasiile de ardei din vas si le punem in formele cu compozitia de flan, apoi reintroducem tava la cuptor pana cand flanurile sunt ferme.
Eu am copt ardeiul impreuna cu flanurile, insa daca aveti ardei gata copti inainte de a pregati reteta nu mai este necesar sa faceti acest lucru. Pur si simplu puneti ardeii copti in flanuri la jumatatea timpului de coacere.
Servim flanurile reci sau caldute si va asigur ca sunt la fel de bune. Merg foarte bine ca aperitiv (de aceea am precizat ca pot fi si 4 portii) sau ca fel principal alaturi de chiftelute in sos, cotlete la gratar…sau orice alt preparat va place voua
Trimit repede aceasta reteta Cristinei pentru provocarea Dulce Romanie de luna aceasta. Sper sa-i placa!
Trimit repede aceasta reteta Cristinei pentru provocarea Dulce Romanie de luna aceasta. Sper sa-i placa!
Pofta buna!
Mitinita MiniChefs says
Ce prezentare frumoasa!
Mihaela Mihalache says
super bun!
Top Cuisine avec Lavi says
Arata foarte bine si cred ca sunt tare gustoase!!!!!!!!!
Maria Udrea says
Imi place mult ce ai facut tu aici! de fapt nu stiu daca este ceva care sa nu-mi placa de la tine Pupici.
DiaMar bucataria galbena says
Imi place ce vad aici!Si eu sunt mare amatoare de usturoi!
Pup!
Laura Nechita says
ce-mi plac poftele tale…imi dai si mie din pofte :))) fabuloase facute asa, au tot ce iubesc mai mult, in special ardeiul copt ! te pup!
Cristina says
Eu aduc un pahar de vin! Arata prea bine sa nu vin la masa!
agenda nico says
Vai ce bun trebuie sa fie! Eu ador usturoiul si chiar in genul asta nu am facut niciodata. Trebuie sa incerc neaparat!
Weekend placut…pa!
Laura @ Transylvanian Kitchen says
Daca are mult usturoi atunci sigur imi place enorm 😀
Danutza says
Mmmm, ce gustos! Arata superb!!
Alice Kitchenette says
arata minunat, trebuie sa fi fost tare bun..!!!
Liliana Toma says
Arata bine..imi e o pofta!!!