De cele mai multe ori cand fac placinta acasa ma pun sa fac si aluatul cu manutele mele. Imi place aluatul de casa, e gustos si il mananc mai cu placere. Insa cand nu am timp, cand sunt chiar pe fuga mereu ma salveaza foietajul sau foile de placinta din comert. Cand stiu ca sunt gata pregatite pentru mine si nu trebuie decat sa prepar umplutura parca lucrurile stau mult mai simplu.
Asa a fost si in cazul de fata cand am apelat la foile din comert pentru a face o placinta cu branza sarata foarte delicioasa. Si bine am facut, sincer nu stiu cum mi-ar fi iesit mie foile de placinta.
Ingrediente
10 foi placinta
ulei pentru uns foile
1 kg branza de vaci + telemea
5 oua
200 ml smantana
piper
marar
100 ml iaurt
1 ou
Timp de preparare: 20 min Timp de coacere: 40 min
Foile de placinta se lasa la dezghetat in frigider cu o seara inainte.
Pregatim o tava medie (25/35cm), o ungem din abundenta cu unt sau putem foarte bine sa o tapetam cu hartie de copt. Preincalzim cuptorul la 200 de grade.
Pentru umplutura eu am folosit branza de vaci si telemea, in total a iesit un kg de branza. Proportiile le puneti voi dupa cum doriti, insa eu cred ca branza telemea nu ar trebui sa depaseasca o jumatate de kilogram, asta pentru a evita ca placinta sa fie prea sarata.
Peste branza zdrobita punem smantana, ouale si amestecam bine. La final punem piper si marar dupa gust.
Luam cate o foaie de placinta si o ungem usor cu ulei – o pensula ar fi minunata pentru acest procedeu. Punem 2 foi una peste cealalta -fiecare unsa cu ulei – iar apoi 1/4 din cantitatea de umplutura. Repetam procedeul pana cand se termina umplutura.
Eu am folosit in total 10 foi de placinta, restul se pot folosi in alt scopuri. Cand am terminat de montat placinta turnam deasupra ei iaurtul amestecat cu oul dupa care introducem tava la cuptor.
Dupa 20 de minute miscoram focul la 180 de grade si mai coacem placinta pana cand este frumos rumenita deasupra.
O lasam sa se raceasca putin in tava, apoi vom putea sa o portionam mai usor si sa o servim cu mare pofta. Merge bine ca aperitiv la o masa festiva, sau la micul dejun alaturi de o cana de iaurt.
Pofta buna!
Alina Vicu says
Ai zis branza? Sunt prima prezenta pentru o portie din bunatatea asta.
Maria Udrea says
Ce bunatate de placinta ai facut! Pup
DiaMar bucataria galbena says
O placinta foarte aratoasa si delicioasa!
Te pup!
Top Cuisine avec Lavi says
Dulce sau sarata, placinta cu branza este preferata mea! Te pup!
FLORY says
Ce buna este,n-as refuza nicicum o patratica ! :*
Cătău says
immm iami as incerca si eu!!!
Cristina says
Buna tare!!!
Cristina says
Buna tare!
Buburuza Bubu says
Mmmmm salivez!!!! hugs
Maria says
e grozava ideea cu mararul pus in compozitia de branza !
Valentina Mihaescu says
Pe cat de mult imi plac dulciurile, tot asa mult imi place si placinta cu branza sarata. Excelenta! Chiar n-am mai facut de mult timp asa ca trebuie sa trec pe lista urgent, ca pofta-i mare!
Mihaela Mihalache says
o placinta tare gustoasa!
Anonymous says
Arată super bine!
Aurica says
chiar arata exact ca placinta facuta acasa de mama, sigur are gustul acela dulce-acrisor pe care il da combinatia reusita dintre ingrediente 😉