Eu iubesc prajiturile/torturile iar pustiul meu adora biscuitii/fursecurile asa ca a trebuit sa gasesc si un desert ca sa ne impace pe amandoi in aceeasi masura. Asa s-a nascut aceasta prajitura cu un blat facut din aluat fraged, o umplutura delicioasa si aromata ( nu credeam ca o combinatie caise + merisoare poate sa aiba un gust asa bun pana cand am facut prajitura asta si m-am convins) si un strat fraged si crocant la exterior. Sunt multumita de rezultat, a fost delicioasa si s-a consumat repede, ceea ce inseamna ca va urma inca o portie cat de curand. O prajiturica de genul asta ochisem eu la Corina si tare mi-a placut ideea, asa ca am incropit si eu o reteta pe gustul meu:
Blat fraged
200 gr unt
1/2 cana* zahar alb
1/2 cana* zahar brun
1 praf de sare
2 lingurite extract de vanilie
1 cana* faina de migdale
2 + 1/2 cani* faina alba
2 linguri apa rece
Umplutura
100 gr gem de caise
200 gr merisoare
3 linguri apa
100 gr zahar
*am folosit o cana normala de 250ml
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min Nr. portii: 16
Incepem cu aluatul care trebuie sa stea putin la rece. Punem faina de migdale impreuna cu zaharul alb in robotul de bucatarie si le macinam putin. In loc de faina de migdale putem folosi aceeasi cantitate de migdale pe care le macinam in prealabil in robot, apoi adaugam si zaharul si continuam procedeul.
Cernem faina alba intr-un vas incapator. Adaugam faina de migdale macinata cu zaharul alb, zaharul brun si sarea si amestecam usor cu telul. Punem untul taiat cubulete si incepem sa framantam usor un aluat nisipos, cu ajutorul degetelor. La final adaugam esenta de vanilie si o lingura sau doua de apa rece (in functie de cat cere aluatul) si framantam inca putin pana cand obtinem un aluat omogen, nelipicios. Impartim aluatul in doua parti, le invelim in folie alimentara si le dam la rece pentru cel putin jumatate de ora.
Merisoarele le spalam bine apoi le punem pe foc intr-o cratita cu fundul gros impreuna cu apa si zaharul. Din momentul in care compozitia incepe sa fiarba micsoram usor focul si lasam la fiert timp de aproximativ 10 minute, pana cand merisoarele se inmoaie si amestecul devine mai consistent. Luam gemul de pe foc, il lasam 10-15 minute la racit apoi il amestecam cu gemul de caise – o combinatie extrem de buna, va garantez eu.
Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartie de copt (sau cu unt si faina) o tava medie de dimensiuni 24/24cm sau 20/30cm. Scoatem o bucata de aluat din frigider si o intindem intr-un foaie de dimensiunile tavii. Aluatul meu a fost cam moale asa ca eu l-am intins direct in tava cu ajutorul degetelor. Nivelam aluatul cu dosul unui pahar apoi il intepam din loc in loc cu o furculita. Coacem blatul timp de 10 minute.
Dupa cele 10 minute scoatem tava din cuptor. Intindem gemul de fructe pe toata suprafata blatului iar deasupra razuim (sau pur si simplu rupem bucatele mici) cealalta bucata de aluat fraged. Dam din nou la cuptor pentru 25-30 de minute, pana cand se rumeste usor la suprafata. Scoatem prajitura din cuptor si o lasam la racit in tava dupa care putem sa o portionam dupa bunul plac.
Pofta buna!
Laura M says
Cat de delicioasa pare! Nu as refuza o bucata! 😀
Liana says
Pfoai, ce poftă mi-ai făcut
Top Cuisine avec Lavi says
Ce bine arata aceasta prajitura!!!! Bunica ne-o facea destul de des, dar fara merisoare!
Te pup!
DiaMar bucataria galbena says
Este numai buna de pus in ghiozdan la scoala!
Gabriela says
Ce frumos arata! Si mama facea o prajitura asemanatoare, “Blanita mielului”. O umplea de cele mai multe ori cu dulceata de gutui. Trebuie sa fie buna si varianta ta cu merisoare si gem de caise.
Cristina says
Dupa ce va saturati voi, iau si eu o feliuta! Cu poftele nu te pui!
Corina Ureche says
ma bucur ca ti-am oferit inspiratie. Cred ca e super cu caise!
Te pup :*
Rocsy Ciobanu says
Prajiturile de genul asta ies foarte bune si sunt pe placul meu!
Alice Kitchenette says
arata tare bine, gustul nu poate fi decat pe masura…!
Sara & Miki says
Ma servesc ca tare apetisant arata! Pup!
Mihaela Mihalache says
arata tare bine! Nu refuz o bucatica 😉 Pupici
Brindusa says
ah, ce buna e cu merisoare! super reteta
Licuta Marin says
Mmm, ce bunatate frageda si aromata ai facut!!!Yummy!Pup!
GelaDumi says
CE bine arata si ce pofta de prajiturit imi fac pozele tale! Am fost tare ocupata si n-am avut timp de prajiturit! Inghit in sec rau de tot!
maria mihalache says
si eu ma servesc!
pup!
pansy says
Asta e o prajiturica de incercat !
Laura Nechita says
m-ai convins si mi-ai facut pofta! :))) te pup si weekend frumos!
stefy says
cum reusesti sa faci numai bunatati?
Laura says
Ce bine arata !!! Un adevarat deliciu
adnia says
Buna! a sosit timpul ca Adnia’s blog sa treaca la un nou nivel, sa primeasca un nume si o casuta noua, care iti sta la dispozitie incepand de azi! Asadar, te invit cu emotii sa treceti pragul Retetelor mele dragi, pe care le gasiti de acum aici: http://www.retetelemeledragi.com/
De asemenea, daca ma urmaresti le blogroll, te rog din suflet sa modifici (din nou, cu toate scuzele de rigoare) linkul din blogrollul tau!
Danutza says
Super delicioasa! Arata excelent
Simona says
foarte fain arata… cum sa fac sa fur si eu o bucata?!
blue mireille says
e delicioasa! am si eu o intrebare: Cu ce pot inlocui faina de migdale? sau se poate face si fara? se modifica cantitatile? multumesc mult!
Paula Gafitescu says
Buna Mireille. Poti sa inlocuiesti cu faina normala, insa nu pot sa-ti spun exact raportul…probabil mai putina faina normala, pentru ca e mai densa si intra mai mult intr-o cana. Daca nu ai faina de migdale, poti sa maruntesti migdalele la robot si tot bine o sa iasa.