Am facut acest strudel intr-o zi cand aveam pofta de un desert simplu, cu mere si aluat. Mi-am adus aminte de strudelul vienez, despre care aveam eu o vaga idee (foarte vaga) cum se face. Stiam ca e cu mere, nuci si crema de vanilie – o combinatie superba de altfel – asa ca m-am pus la treaba dupa instinct. A iesit o minunatie de strudel, incat si cei care nu sunt amatori de dulciuri cu mere mi l-au laudat si au cerut supliment. Va recomand cu tot dragul sa-l faceti pentru ca este foarte bun, prea bun!
Strudel cu mere si nuci
1 foaie aluat frantuzesc (foietaj)
1 kg mere
100 gr zahar
2 linguri apa
50 gr unt
1 lingura smantana
100 gr nuci
scortisoara
1 ou pentru uns
Crema de vanilie
2 galbenusuri
2 linguri zahar
1 lg amidon
300 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
3 pastai cardamon – optional
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 8
Pentru ca am fost putin cam lenesa de data aceasta am renuntat la a face aluatul in casa si am cumparat foietaj din comert – o varianta practica si la indemana cand sunt in lipsa de timp.
Aluatul trebuie sa-l lasam la dezghetat peste noapte in frigider apoi ne putem apuca de treaba.
Spalam bine merele si le curatam de coaja apoi le taiem in cubulete. Punem zaharul impreuna cu 2 linguri de apa la caramelizat intr-o tigaie neaderenta. Cand incepe sa fiarba dam focul putin mai tare si asteptam sa se transforme in caramel. In acel moment adaugam untul si smantana si amestecam energic. Punem si cubuletele de mere si amestecam bine. Lasam compozitia pe foc timp de 5 minute pana cand bucatile de mar se inmoaie putin. Adaugam nuca si scortisoara dupa gust, amestecam usor si dam la rece.
Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mare (200 grade) si tapetam cu hartie de copt o tava mare. Intindem usor aluatul frantuzesc cat sa obtinem o foaie de lungimea tavii. Punem umplutura uniform peste foaie, avand grija sa nu ajungem chiar pana la capete. Rulam strudelul cu grija si cat mai strans posibil apoi il transferam in tava de copt.
Facem taieturi oblice din loc in loc in partea de sus a strudelului apoi il ungem cu ou batut. Introducem strudelul la cuptorul incins si-l lasam la copt timp de 30-40 de minute. Dupa 20 de minute putem sa reducem usor focul si il mai lasam cat sa se rumeneasca frumos.
Cat timp strudelul sta la cuptor pregatim crema de vanilie.
Punem laptele pe foc impreuna cu pastaile de cardamon (optionale) si zaharul. Galbenusurile le amestecam bine cu lingura de amidon. Cand laptele este fierbinte turnam 2-3 linguri peste galbenusuri pentru a le desface apoi punem galbenusurile peste laptele din oala si lasam compozitia pe foc. Marim usor focul si amestecam continuu pana cand incepe sa fiarba si se ingroasa usor. Luam de pe foc, scoatem pastaile de cardamon, adaugam extractul de vanilie si dam la rece. E bine sa pastram vasul acoperit sau sa mai amestecam din cand in cand in sos pentru a nu-si forma crusta. In momentul servirii daca crema e prea groasa putem sa o subtiem cu o lingura-doua de lapte.
Servim strudelul cald sau rece impreuna cu crema de vanilie si vom avea parte de un deliciu de zile mari. Enjoy!
Timea says
Perfect desertul acesta pt mine!
Kadia says
Arata incredibil, iar sosul de vanilie chiar merge cu strudelul, este desertul meu preferat!
Ioana T says
arata tare bine.si noua ne place foarte mult,dar eu inca ma lovesc de aluat.inca imi e frica de el sa-l fac in casa
Alina Vicu says
Tii, ce bunatate!
FLORY says
Combinatia perfecta,arata minunat! :*
Dohotariu-Avram Alina says
Prea bun, Paula!
DiaMar bucataria galbena says
Super bun,nu bun!
Liana10 says
Vreau si eu o portie, te rog!! Delicioasa crema de vanilie. puup
Kyra says
Un desert delicat, aromat, perfect!
Gabriela says
Mere, nuci si vanilie, combinatie perfecta!
daniela64 says
Ottimo il tuo strudel di mele con salsa alla vaniglia. Complimenti cara. Un abbraccio, buona giornata Daniela.
ilinca says
Aluatul frantuzesc e acelasi lucru cu foietaj?
Paula Gafitescu says
Ilinca da, foietaj am folosit si eu