Merele sunt la mare cautare in aceasta perioada. Acum sunt la potentialul lor maxim: proaspete, pline de vitamine, zemoase si aromate. Eu ma bucur in fiecare zi de savoarea unui mar delicios, cules direct din gradina bunicilor, insa pe langa aceasta delectare mai gasesc si cate un dulce in care sa strecor bucatele aromate de mere. Asa a fost acest tort, extrem de simplu de facut dar care imbina frumos o gramada de arome tomnatice.
Nucile, merele si scortisoara fac casa buna impreuna si au ales sa poposeasca si in acest dulce, sa ii dea savoare si putere de a ne incanta papilele gustative. Si acum sa trecem la reteta!
Blat
100 gr unt
140 gr zahar brun
2 oua mari
250 gr faina
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita sare
100 ml lapte
100 ml smantana
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri suc de lamaie
3 mere coapte
suc de lamaie
Crumble
50 gr unt
70 gr zahar brun
1 lingurita rasa scortisoara
100 gr nuci macinate
50 gr faina
1 lingurita extract de vanilie
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 16
Pregatim ingredientele pentru blat cu 1-2 ore inainte de a ne apuca de treaba pentru a le da timp sa ajunga la aceeasi temperatura.
Incepem cu crumble – aluatul sfaramicios. Intr-un bol amestecam toate ingredientele pana cand obtinem un aluat nisipos, care se leaga prin apasare. Dam aluatul la rece.
Untul moale il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare ou, pana la incorporarea completa.
Separat amestecam faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea. Intr-un alt vas amestecam laptele cu smantana, extractul de vanilie si zeama de lamaie.
Punem jumatate din ingredientele uscate peste crema de unt si oua si mixam usor, la viteza mica. Adaugam jumatatea din ingredientele lichide si omogenizam. Continuam in aceasi maniera cu restul de ingrediente uscate si lichide.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (170 de grade) si tapetam cu unt si faina o tava de diametru 20-22 cm. Tava folosita de mine avea 21 de cm. Turnam compozitia in tava si coacem blatul timp de 30 de minute.
Intre timp curatam merele si le taiam felii subtiri. Le stropim cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida. Scoatem blatul din cuptor si asezam frumos feliile de mere deasupra. Peste mere presaram si aluatul sfaramicios in mod uniform. Dam din nou tortul la cuptor pentru inca 30 de minute.
Cand este gata – ar trebui sa treaca testul cu scobitoarea – oprim focul, scoatem tortul din cuptor si mai lasam 10-15 minute in tava apoi il putem transfera pe un gratar la racit.
Se feliaza cand e race si il putem servi alaturi de frisca, smantana dulce sau chiar alaturi de o inghetata de nuci si scortisoara.
Enjoy!
Timea says
Wow ce bunatate! Asa ceva eu nu pot refuza.
Adriana says
Mai ai o feliuţă pentru mine? Pup!
Laura M says
Chiar ma gandeam ce sa fac azi, ceva dulce cu mere
Alina Vicu says
Super combinatie!
Rocsy Ciobanu says
Mmm ce bunatate. Iau si eu o bucatica din el!
Licuta Marin says
Perfect arata si cred ca este tare bun!Yummy!Pup!
Cătău says
cred ca este un deliciu….alaturi de o cana de lapte…iami!!!
Simona says
Foarte fain arata! Dau la schimb o prajitura?! Pup
Anonymous says
Ma pregatesc sa incerc reteta maine! Nu trebuie insiropat cu nimic? Multumesc.
Paula Gafitescu says
Tortul are un aluat destul de dens, care o sa mai absoarba si din sucul merelor deci nu cred ca e nevoie de insiropare decat daca va plac blaturile foarte insiropate.