Ciocolata este una din pasiunile mele si imi place sa o consum si ca atare, dar si in dulciuri. In dulciuri imi place comportamentul ei in blaturile dense gen negresa/brownie dar si in cremele consistente cu ciocolata. Acum am ales sa fac un blat dens gen brownie insa l-am completat cu o crema usoara si racoroasa de lamaie. A iesit delicioasa! Ca ornament am folosit niste frumosi si delicati trandafiri din zahar despre care v-am povestit cate ceva in reteta tortului cu crema de lamaie si pe care va invit sa o lecturati din nou.
Blat
200 gr ciocolata neagra
100 gr unt
3 oua
120 gr zahar
150 gr faina
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura crema de whisky
Crema
200 crema de branza
100 gr ciocolata alba
100 gr lemon curd
Decor
100 gr ciocolata neagra
20 gr unt
1 lingura lapte
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 9
Topim ciocolata cu untul pe foc mic apoi lasam crema la racorit. Ouale le mixam bine de tot impreuna cu zaharul pana cand se deschid la culoare si isi dubleaza volumul.
Faina o amestecam cu praful de copt si sarea. Peste spuma de oua adaugam treptat ciocolata topita si continuam sa mixam usor pana la incorporarea completa. Adaugam si faina in 2 reprize si mixam tot la viteza mica. La final punem extractul de vanilie si crema de whisky si omogenizam.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava mica (20/20cm). Turnam compozitia in tava, nivelam si apoi dam la cuptor. Coacem prajitura timp de 20-25 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Nu o lasati mai mult de 25 de minute pentru ca va fi prea uscata. Scoatem blatul pe un gratar la racit.
Pentru crema am folosit din nou lemon curd despre care v-am povestit de atatea ori si a carui reteta o puteti gasi aici.
Topim ciocolata alba la bain-marie si o lasam putin la racorit. Crema de branza o mixam usor pana cand devine aerata apoi adaugam treptat ciocolata topita, iar la final lemon curd. Dam crema la rece pentru o ora.
Blatul il taiem in doua pe orizontala, il umplem cu crema apoi il dam din nou la rece si pregatim glazura.
Ciocolata neagra o topim la foc mic impreuna cu untul si laptele apoi o turnam peste prajitura, nivelam frumos cu ajutorul unui cutit cu lama groasa. Din loc in loc punem trandafiri din zahar sau alte ornamente, in functie de preferinta. Prajitura se feliaza foarte bine a doua zi.
Enjoy!
stefy says
o bunatate!!!
Cristina says
Yammy! Ce bine arata! Sarbatori fericite si numai bucurii!
Haplea says
Delicioasa prajitura!!!
Danutza says
Delicioasa! Tare draguti trandafirasii
Trandafiri Din Zahar says
Multumim mult de tot! http://trandafiridinzahar.blogspot.ro/
mandala says
SARBATORI FERICITE ! si LA MULTI ANI !
Timea says
Nu poftesc :)) dar arata tare frumos. Sarbatori minunate draga mea >:D<
Tivadar Emanuel says
Prajitura cu ciocolata si crema de lamaie – un adevarat rasfat vizual si gustativ!
Anonymous says
buna dimineata, paula, uite fiindca vizitez des tinutul tau maiastru, si fug apoi ascunzand cu sarg cate o poveste de reteta…iti doresc multa sanatate si tie si familiei tale, sarbatori fericite si la multi ani din toata inima, pentru anul ce bate la usa, 2014 si evident, laaa … mai multe retete si mai ales tooorturi si prajituri sweet girl.
aurelia
adnia says
Craciun fericit alaturi de cei dragi!
Adriana Gherman says
Ce bine arată. Sărbători fericite!
Adina says
Inca una la favorite !;)
Anonymous says
doar osanale !!!!!!
cineva, dintre toate doamnele acestea care se extaziaza, a indaznit sa se apuce de treaba ?
sau esueaza lamentabil tot in ,,minunatiile cu premixuri de la cofetarie “?