Prajitura asta trebuie sa recunosc ca am facut-o cu ceva timp in urma, pe vremea cand era cald afara si mai gaseai floricele prin iarba. A trecut ceva timp de atunci insa nu am gasit momentul potrivit pentru a v-o arata si voua. Pentru ca se apropie acum sarbatorile de iarna m-am gandit sa va las aceasta reteta de prajitura delicata, cu foi cu nuca si o crema delicioasa cu frisca, branza si ciocolata alba (din nou). Daca va tenteaza va recomand cu multa caldura sa o faceti pentru ca se va ‘evapora’ pur si simplu de pe farfurie.
Nu mai tin minte exact cum am ajuns sa fac aceasta prajitura, dar stiu ca imi doream o prajitura cu foi si straturi de crema. Voiam sa aiba si nuca (doar o iubesc) si mai voiam si o crema de-a dreptul ‘cremoasa’. Asa ca am combinat foile cu nuca cu o crema fina de ciocolata alba, branza si frisca, o crema dulce ce merge foarte bine cu foile nu foarte dulci.
40 gr unt moale
4 oua
4 albusuri
4 linguri zahar brun
4 linguri zahar pudra
150 gr nuca macinata
70 gr faina
1 praf sare
5 gr praf de copt
1 lingurita extract de vanilie
Crema
300 gr ciocolata alba
200 ml smantana pentru frisca
200 gr crema de branza
1 lingurita extract de vanilie
150 gr frisca + 1 lingurita zahar pudra
Ganache de ciocolata alba
100 gr ciocolata alba
50 gr smantana grasa
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 16
Mixam untul moale cu cele patru linguri de zahar pudra pana cand devine cremos. Adaugam cele patru oua pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Punem si extractul de vanilie
Separat amestecam nuca macinata cu faina, un praf de sare si praful de copt. Albusurile le mixam bine cu un praf de sare pana cand devin ca o spuma apoi adaugam treptat cele patru linguri de zahar brun, mixand bine dupa fiecare adaugare pana cand zaharul e complet topit.
Peste crema de unt si oua adaugam ingredientele uscate si amestecam usor, cu miscari de jos in sus. La final incorporam usor albusurile cu aceleasi miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30 cm. Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor pentru 30-35 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea.
Scoatem blatul la racit pe un gratar.
Topim ciocolata alba impreuna cu cei 200 ml de smantana pentru frisca la foc mic. Cand amestecul e omogen luam de pe foc apoi lasam sa ajunga la temperatura camerei. Punem crema la congelator pentru o ora.
Crema de branza o mixam bine impreuna cu extractul de vanilie pana cand devine aerata. O dam la rece.
Cei 150 ml de smantana pentru frisca ii mixam separat impreuna cu lingurita de zahar pudra pana cand obtinem o spuma ferma. Dam frisca la rece.
Dupa o ora scoatem crema din congelator si incepem sa o mixam la viteza medie. Continuam mixarea pana cand crema devine tare si aerata. E important sa obtinem o crema tare, daca totusi crema e inca moale o mai introducem la congelator pentru 15 minute apoi reluam mixarea, sau adaugam un pliculet de intaritor de frisca. Incorporam pe urma crema de branza, usor, cu miscari de jos in sus iar la final incorporam si frisca mixata separat, cu aceleasi miscari de jos in sus. Dam crema la rece pentru o jumatate de ora.
Pregatim ganache-ul de ciocolata alba, adica topim pe foc mic ciocolata alba impreuna cu smantana pentru frisca. Lasam deoparte.
Pregatim ganache-ul de ciocolata alba, adica topim pe foc mic ciocolata alba impreuna cu smantana pentru frisca. Lasam deoparte.
Blatul racit il putem taia in 3 felii pe orizontala. Punem un strat generos de crema pe o felie de blat si acoperim cu blatul urmator. Urmeaza un nou strat de crema si ultimul blat. Deasupra ultimului blat punem ganache-ul de ciocolata alba si dam putin prajitura la rece pentru a se intari ganache-ul. Cand acesta e intarit punem crema ramasa cu ajutorul unui pos. Facem un model asemanator valurilor/troienelor de zapada.
Prajitura fina cu foi de nuca se poate felia cel mai bine in ziua urmatoare cand crema e intarita iar blatul s-a mai inmuiat de la crema. O servim cu pofta!
Cristea Dana says
Superb!!!!Pupici :*
Anonymous says
MINUNATA UN DELICIU ,SPER SA O POT FACE DE REVELION,DAR LA CATE BUNATATI FACI RAMAN MEREU IN URMA ,DECI E PE GUSTUL MEU CREMOASA! Gabriela!
Any says
E superba, ca tot ceea ce faci, de altfel!
Valentina Mihaescu says
Cat de apetisanta este! Chiar ca merita incercata.
Alipety says
ahh, am impresia ca nu s-a salvat comentariul meu, asa ca te mai intreb o data. unde se pune ganache-ul de ciocolata alba? si cand? daca ai mentinat, scuze, nu am fost atenta. multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Alipety. Imi cer scuze, am omis sa scriu despre ganache. Acum am completat in reteta, se pune peste ultimul blat de prajitura. Sarbatori fericite!
Anonymous says
Buna. Ce crema de branza ai folosit?
Paula Gafitescu says
Buna. Orice crema de branza gen Philadelphia e buna. Eu de obicei folosesc Exquisa, crema de branza simpla fina.
Flori says
Buna !vreau sa fac si eu aceasta prajitura.deasupra se pune doar ganachul sau se pune si din crema?pt ca pare destul de consistent.
Paula Gafitescu says
Buna Flori. Vad si eu ca stratul e destul de gros si s-ar putea sa aiba si crema. Oricum te orientezi tu si in functie de cata crema iese si apoi gestionezi asamblarea cum e mai bine. O seara frumoasa!
Anonymous says
Multumesc pentru retetele delicioase, am reprodus 5 dintre prajiturile tale, esti o adevarata sursa de inspiratie pentru mine.
Sarbatori fericite!
Flori