De mult imi doream sa fac aceasta prajitura cunoscuta la noi sub denumirea de ‘prajitura tavalita’ – prin alte tari se numeste ‘lamingtons’. Recunosc ca am mai contribuit la facerea ei in tinerete cand mereu stateam pe langa mama la bucatarie incercand sa ma fac utila. Prajitura imi aminteste asadar de copilarie cand o pregateam aproape pentru fiecare sarbatoare mare.
De multi ani insa nu am mai facut-o insa i-a venit si ei momentul acum. Acest lucru se datoreaza si Provocarii Secrete de luna aceasta cand am avut de rasfoit blogul Lilianei si m-am oprit la acest desert delicios si aspectuos. Am facut eu unele modificari, adica am marit numarul de oua si am scazut cantitatea de lichid, in rest am incercat sa ma tin de reteta. Multumesc Lili!
De multi ani insa nu am mai facut-o insa i-a venit si ei momentul acum. Acest lucru se datoreaza si Provocarii Secrete de luna aceasta cand am avut de rasfoit blogul Lilianei si m-am oprit la acest desert delicios si aspectuos. Am facut eu unele modificari, adica am marit numarul de oua si am scazut cantitatea de lichid, in rest am incercat sa ma tin de reteta. Multumesc Lili!
Blat
3 oua
50 ml lapte
50 ml ulei
250 gr faina
100 gr zahar
2 linguri miere
praf de sare
o lingurita praf de copt
o lingura zeama de lamaie
Glazura
100 ml lapte
200 gr zahar
50 gr cacao
200 gr unt
1 lingura rom
1 lingurita amaretto
Ornat
nuca de cocos
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min Nr bucati: 36
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min Nr bucati: 36
Separam albusurile de galbenusurile. Faina o amestecam cu praful de copt. Galbenusurile le amestecam cu uleiul, laptele, zeama de lamaie si mierea.
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul si mixam bine dupa fiecare lingura. Vom obtine o bezea frumoasa.
Peste bezea turnam usor galbenusurile si amestecam cu miscari de jos in sus folosind o spatula. Procedam la fel cu faina. Nu trebuie sa amestecam foarte mult insa trebuie sa obtinem un aluat omogen.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 grade) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30cm. Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor. Coacem prajitura timp de 25-30 de minute pana cand este usor rumenita si trece testul cu scobitoarea.
Scoatem prajitura pe un gratar la racit si trecem la glazura.
Punem laptele impreuna cu zaharul si cacaoa pe foc. Cand incepe sa fiarba si zaharul e complet topit oprim focul si dam deoparte amestecul. Adaugam untul taiat cubulete, lingura de rom si amaretto apoi lasam putin la racorit pentru a capata consistenta.
Taiem prajitura in cuburi – mie mi-au iesit 36 de bucati – si pregatim un bol cu nuca de cocos – 100 de grame pentru inceput, daca mai este nevoie mai putem adauga ulterior.
Intepam fiecare bucata de prajitura cu o furculita, o trecem prin glazura, o acoperim bine pe toate partile si apoi o tavalim prin nuca de cocos. Punem fiecare bucata pe un platou si continuam cu urmatoarele. Vom obtine un platou frumos cu prajiturele ciocolatoase ninse din abundenta cu nuca de cocos. Enjoy!
bia oana says
o ador ,prajitura copilariei, o facea mama mereu:)
Kyra says
Delicioasa si tare aspectuoasa!
Festiva!
Alina Vicu says
Minunata! Nu-ti cer fiindca am facut si eu sambata astfel de bunaciune.
Valentina Mihaescu says
Foarte frumos arata, numai buna pentru o masa festiva. Delicioasa!
Trandafiri Din Zahar says
Cred ca e una din preferatele mele!
maria mihalache says
daaaaaaaaaaaa…………..parca este ninsa!
Top Cuisine avec Lavi says
Langa o cana de lapte sau de cafea, sunt delicioase! Ti-au iesit perfect! Te pup!
Rocsy Ciobanu says
Este una din prajiurile mele preferate!
Gabriela says
Si noi facem “tavalita”! Foarte buna si usor de preparat!
Simona says
Bune tavalitele astea..
Mihaelaa says
merge sa le fac si fara miere?
Paula Gafitescu says
Buna Mihaela, prajiturelele se pot face si fara miere.
kadiavsd.com says
Multumesc pentru participare! Astazi voi publica parada provocarii secrete 😉
Un An Nou fericit si petrecere frumoasa diseara de revelion!
Cristina says
Foarte buni si ti-au iesit foarte frumosi!
TeoBucatar says
Simpla, rapida si de efect!
daniela64 says
Che buoni i lamingtons , è da un po’ che non li preparo. I tuoi sono bellissimi e perfetti, splendida la foto. Un abbraccio, buona settimana Daniela.
Simona says
Buna tare prajitura asta , mi-o facea mama acasa mereu de sarbatori !!!
agenda nico says
Imi place foarte mult, cunosc dulcele asta! Trebuie sa-l fac ..neaparat! o zi buna..pa!
Liliana Toma says
ce buna e prajitura.
Te invit la mine pe blog sa participi la “Campanie de sarbatoare”.
http://liligospodini.blogspot.ro/2014/05/campanie-de-sarbatoare.html
Ciuperci Shiitake says
Arata extraordinar de bine!
Cristina Iuliana Pana says
Delicioasa! 😉