Prajitura milionarului este o prajitura foarte cunoscuta si apreciata prin alte tari. La noi nu este foarte populara, insa ar merita mai multa faima decat are in prezent. Este o combinatie dintre un biscuite si un baton de ciocolata cu caramel. Aduce foarte mult la gust si textura cu batoanele Twix pe care desigur le adora orice iubitor de ciocolata si caramel. Se face foarte usor iar gustul ei este de milioane, nu degeaba are si aceasta denumire.
Eu va invit sa incercati si varianta mea, pe care am preluat-o si adaptat-o din cartea ‘Saved by Bake’ a lui Marian Keyes.
Baza
150 gr unt
225 gr faina
1 praf de sare
50 gr zahar
Crema
200 gr unt
400 ml lapte condensat DeLatte
2 linguri sirop de agave
Glazura
200 gr ciocolata neagra
50 gr unt
2 linguri lapte
40 gr ciocolata alba
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 35 min Nr portii: 16
Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic (160 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava mai mica, patrata, de dimensiune 20/20cm.
Pentru baza vom amesteca faina impreuna cu untul rece, sarea si zaharul pana cand vom obtine un aluat nisipos. Turnam amestecul in tava si cu ajutorul unei linguri incercam sa-l nivelam frumos apasand bine. Intepam aluatul din loc in loc cu o furculita pentru a nu se umfla la coacere. Coacem baza timp de 30-35 de minute pana capata o culoare frumoasa, usor aurie. Scoatem tava din cuptor si lasam baza la racit.
Pentru crema avem nevoie de o cratita mica cu fundul gros. Turnam laptele condensat, untul si siropul de agave si punem cratita pe foc mediu. Din momentul in care incepe sa fiarba lasam amestecul pe foc mediu spre mic timp de 15-20 de minute pana cand capata culoarea si consistenta caramelului. Amestecam din cand in cand pentru a evita arderea cremei. Punem caramelul peste baza si lasam la racorit pentru cel putin o ora.
Ciocoolata neagra o topim pe foc mic impreuna cu untul si laptele apoi o turnam peste stratul de caramel si nivelam frumos cu o spatula. Lasam la racit.
Ciocolata alba o topim la bain marie apoi decoram prajitura dupa bunul plac. Lasam prajitura pana a doua zi pentru a se intari suficient apoi putem sa o portionam dupa preferinta. E delicioasa!
Enjoy!
La multi ani! Super prajiturica:) doar bunatati postezi…eu am fost lenesa in yltimul timp:)
Ce frumoasa este! Astept si eu o cutie de lapte condensat, special pentru aceasta reteta!
Yummy !!!
La multi ani !
Prajiturica este minunata … in locul siropului de agave , ce se poate folosi ?(eu avand un diabet grozav :d)
as servi una! dar parca nu ma incumet sa fac!
Numai cu dulcegarii ne rasfeti in ultima vreme!
Dar sint delicioase!
Paula arata minunat! Imi place mult cum ai decorat-o! Gustul stiu sigur ca e minunat.
Arata superb!
Superba prajitura, deja o degust cu ochii privind pozele… Felicitari !!!
Ce bine arata…….ce asi mai manca si eu o bucatica,doua ,trei……………..hihihi.
Pup!
Imi place mult reteta! Esti una din fetele la care voi veni sa caut o reteta, daca vreau sa fac o prajitura buna !
Daca zici ca se aseamana cu batoanele Twix e clar ca poate fi de delicioasa. Bravo!
Arata exceptional prajiturica ta!! De milioane!!Pupici!!
ce frumos arata!
o da!!!!arata tare delicios!
Love it! Pur si simplu lesin de pofta.
Pup
Arata de milioane!! puup
Super faina prajiturica milionarului. De mult e pe lista mea de asteptare , dar timpul e dusmanul meu mai nou si nu mai apuc sa fac mare lucru.Trimite-mi si mie o bucata sa-mi fac pofta.
Ce prajitura minunata ai facut!
Arata super. Crema sta si fara gelatina sau putin amidon?
Da, crema se fierbe aproximativ 20 de minute tocmai pentru a-i conferi consistenta. Dupa ce se intareste este o crema de caramel ferma
daca ii spune asa sigur nu e din cauza ca e scumpa, ci dimpotriva, are un gust de milioane si merita degustata asa cum trebuie si de oricine, mmmmmmm, yummmy 😀