Prajitura milionarului este o prajitura foarte cunoscuta si apreciata prin alte tari. La noi nu este foarte populara, insa ar merita mai multa faima decat are in prezent. Este o combinatie dintre un biscuite si un baton de ciocolata cu caramel. Aduce foarte mult la gust si textura cu batoanele Twix pe care desigur le adora orice iubitor de ciocolata si caramel. Se face foarte usor iar gustul ei este de milioane, nu degeaba are si aceasta denumire.
Eu va invit sa incercati si varianta mea, pe care am preluat-o si adaptat-o din cartea ‘Saved by Bake’ a lui Marian Keyes.
Baza
150 gr unt
225 gr faina
1 praf de sare
50 gr zahar
Crema
200 gr unt
400 ml lapte condensat DeLatte
2 linguri sirop de agave
Glazura
200 gr ciocolata neagra
50 gr unt
2 linguri lapte
40 gr ciocolata alba
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 35 min Nr portii: 16
Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic (160 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava mai mica, patrata, de dimensiune 20/20cm.
Pentru baza vom amesteca faina impreuna cu untul rece, sarea si zaharul pana cand vom obtine un aluat nisipos. Turnam amestecul in tava si cu ajutorul unei linguri incercam sa-l nivelam frumos apasand bine. Intepam aluatul din loc in loc cu o furculita pentru a nu se umfla la coacere. Coacem baza timp de 30-35 de minute pana capata o culoare frumoasa, usor aurie. Scoatem tava din cuptor si lasam baza la racit.
Pentru crema avem nevoie de o cratita mica cu fundul gros. Turnam laptele condensat, untul si siropul de agave si punem cratita pe foc mediu. Din momentul in care incepe sa fiarba lasam amestecul pe foc mediu spre mic timp de 15-20 de minute pana cand capata culoarea si consistenta caramelului. Amestecam din cand in cand pentru a evita arderea cremei. Punem caramelul peste baza si lasam la racorit pentru cel putin o ora.
Ciocoolata neagra o topim pe foc mic impreuna cu untul si laptele apoi o turnam peste stratul de caramel si nivelam frumos cu o spatula. Lasam la racit.
Ciocolata alba o topim la bain marie apoi decoram prajitura dupa bunul plac. Lasam prajitura pana a doua zi pentru a se intari suficient apoi putem sa o portionam dupa preferinta. E delicioasa!
Enjoy!
bia oana says
La multi ani! Super prajiturica:) doar bunatati postezi…eu am fost lenesa in yltimul timp:)
Cristina says
Ce frumoasa este! Astept si eu o cutie de lapte condensat, special pentru aceasta reteta!
Ami Ghiga says
Yummy !!!
dia_diana58 says
La multi ani !
Prajiturica este minunata … in locul siropului de agave , ce se poate folosi ?(eu avand un diabet grozav :d)
coco says
as servi una! dar parca nu ma incumet sa fac!
Kyra says
Numai cu dulcegarii ne rasfeti in ultima vreme!
Dar sint delicioase!
Irina (Bucataria Irinei) says
Paula arata minunat! Imi place mult cum ai decorat-o! Gustul stiu sigur ca e minunat.
Gabriela says
Arata superb!
Daniela Addario says
Superba prajitura, deja o degust cu ochii privind pozele… Felicitari !!!
maria mihalache says
Ce bine arata…….ce asi mai manca si eu o bucatica,doua ,trei……………..hihihi.
Pup!
Bucate Apetisante says
Imi place mult reteta! Esti una din fetele la care voi veni sa caut o reteta, daca vreau sa fac o prajitura buna !
Rocsy Ciobanu says
Daca zici ca se aseamana cu batoanele Twix e clar ca poate fi de delicioasa. Bravo!
Zilahi Adela says
Arata exceptional prajiturica ta!! De milioane!!Pupici!!
Anonymous says
ce frumos arata!
Buburuza Bubu says
o da!!!!arata tare delicios!
Alina Vicu says
Love it! Pur si simplu lesin de pofta.
Pup
Liana10 says
Arata de milioane!! puup
Dorina says
Super faina prajiturica milionarului. De mult e pe lista mea de asteptare , dar timpul e dusmanul meu mai nou si nu mai apuc sa fac mare lucru.Trimite-mi si mie o bucata sa-mi fac pofta.
Timea says
Ce prajitura minunata ai facut!
Anonymous says
Arata super. Crema sta si fara gelatina sau putin amidon?
Paula Gafitescu says
Da, crema se fierbe aproximativ 20 de minute tocmai pentru a-i conferi consistenta. Dupa ce se intareste este o crema de caramel ferma
Aurica says
daca ii spune asa sigur nu e din cauza ca e scumpa, ci dimpotriva, are un gust de milioane si merita degustata asa cum trebuie si de oricine, mmmmmmm, yummmy 😀
coco says
tocmai ce lesinasem ieri peste Good Food! :)))