La multi ani 2014! Anul care tocmai a inceput sa va aduca bucurie in case, iubire in suflete iar sanatatea, linistea sufleteasca si veselia sa va insoteasca in fiecare clipa.
Acum ca a mai trecut un an sa ne amintim cu placere de momentele lui frumoase, sa dam uitarii ce ne-a adus rau insa sa pastram cu grija lectiile pe care ni le-a oferit in viata. Sa avem un an mai bun, in care toate asteptarile sa ni se implineasca iar gandurile rele sa se imprastie.
Blat
reteta aici
Crema de branza
200 gr crema de branza
200 gr iaurt gras
250 ml smantana pentru frisca
3 foi gelatina
3 linguri zahar pudra
Crema de zmeura
300 gr zmeura
2 linguri zahar
2 foi gelatina
Bordura de ciocolata si decor
200 gr ciocolata neagra
50 gr unt
3 linguri frisca lichida
200 gr smantana pentru frisca
o lingurita zahar pudra
zmeura
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 10
Tortul pe care l-am facut anul acesta de revelion a fost un tort mai usurel, care sa nu ne incarce stomacul si mai mult – tinand cont de mancarea abundenta din perioada sarbatorilor. Am optat pentru doua creme usoare, una de branza si una de zmeura pe care le-am combinat cu ciocolata neagra si a iesit ceva extrem de bun. Aspectul nu a fost tocmai reusit, insa am sa dau vina pe lipsa de timp si de organizare. Gustul insa a fost grozav iar tortul si-a primit laudele cuvenite
Blatul pentru tort este acelasi ca si la reteta tortului Gladiator. Nu am sa mai scriu reteta inca o data deoarece am explicat-o bine acolo, insa va spun ca am injumatatit cantitatile si mi-a iesit un blat maricel, din care am folosit doar jumatatea de jos. Cealalta jumatate am folosit-o pentru niste bomboane delicioase si am sa vin cu reteta in curand.
Crema de branza: Punem gelatina la inmuiat in apa rece. Incalzim iaurtul impreuna cu 50 ml smantana pentru frisca dupa care adaugam gelatina si amestecam bine pana cand gelatina este topita complet. Crema de branza o mixam cu doua linguri de zahar pudra apoi turnam peste ea crema de iaurt si dam la rece.
Restul de smantana pentru frisca (care trebuie sa fie foarte rece) o mixam cu lingura de zahar pudra ramasa pana cand se transforma intr-o frisca pufoasa. Incorporam frisca in crema racita cu miscari usoare de jos in sus.
Punem bucata de blat in forma in care l-am copt (o forma de dimensiuni 20-22 cm) peste care turnam apoi crema de branza, nivelam si dam la rece.
Crema de zmeura se face usor. Punem zmeura congelata pe foc impreuna cu zaharul si lasam sa dea in clocot. Gelatina o punem la inmuiat in apa rece. Dupa ce zmeura a fiert aproximativ 5 minute oprim focul si adaugam gelatina. Amestecam bine. Dam crema de zmeura la rece, iar cand ajunge la temperatura camerei o turnam peste crema de branza si nivelam. Lasam tortul la rece peste noapte pentru a se putea intari bine cremele.
A doua zi scoatem usor tortul din forma si trecem la ornat. Batem bine cei 200 ml de smantana pentru frisca impreuna cu lingurita de zahar pudra. Ungem tortul pe laterale cu putina frisca. Restul de frisca il punem deoparte pentru ornare.
Ciocolata neagra o topim la bain marie impreuna cu untul si cu cele 3 linguri de frisca lichida. Cand amestecul e omogen luam ciocolata deoparte. Punem 2-3 linguri de glazura deasupra tortului peste crema de zmeura si nivelam. Masuram o hartie de copt lunga cat circumferinta tortului si mai inalta cu 2-3 cm decat tortului. Ungem bine hartia cu glazura de ciocolata si o lasam sa stea aproximativ 10 minute la temperatura camerei. Daca mai ramane ciocolata topita o punem pe o alta hartie de copt, pe care o vom baga la congelator urmand ca pe urma sa facem fasii de ciocolata.
Dupa ce au trecut aproximativ 10 minute luam cu grija hartia de copt glazurata si infasuram cu ea tortul. Dam tortul la frigider pentru a se putea intari glazura. Dupa jumatate de ora putem sa desprindem cu grija hartia de copt, iar tortul va ramane imbracat in ciocolata.
Din frisca ramasa pentru ornare facem cateva rozete deasupra tortului si in partea de jos. Scoatem hartia de copt cu ciocolata de la congelator si taiem triunghiuri de ciocolata pe care le vom pune deasupra tortului printre rozetele de frisca. Ornam apoi cu boabe de zmeura iar tortul este gata pentru a fi servit. Felierea se realizeaza cu un cutit inmuiat in apa fierbinte, apoi sters bine cu un servetel.
Enjoy!
bia oana says
oh lala:)) minunat cred ca e la gust! an nou fericit
Paula Gafitescu says
Multumesc Bia. La multi ani cu bucurie!
Cristea Dana says
La multi ani!!!! Superb tortul ca intotdeauna!!!
Paula Gafitescu says
La multi ani Dana!
Micul says
Minunat arata! La multi ani!
Paula Gafitescu says
Multumesc Micul. La multi ani cu bucurie!
Laura Nechita says
Paula, va urez un an bun, cu sanatate, la multi ani fericiti!
Tortul este o incantare, simt ca ma napadesc iar poftele :)))))
Va pup!
Paula Gafitescu says
Laura, iti multumim frumos. La multi ani frumosi si sanartosi si voua! Pupici
aneta says
Arata minunat ca de obicei,va doresc un an nou fericit si numai bine ah si cat mai multe retete delicioase
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Aneta. Un an nou minunat iti doresc!
Daciana says
Frumos, frumos, si foarte frumos! Oare ti-am mai zis ca esti maestra torturilor?
La multi ani frumosi si plini de inspiratie!
Paula Gafitescu says
Daciana, esti o draguta. Multumesc frumos! Un an nou fericit iti doresc!
DiaMar bucataria galbena says
Super.Imi place!Pup!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Mihalea! Pupici
Haplea says
La multi ani!!!Delicios tortul!
Paula Gafitescu says
Multumesc frumos Haplea. La multi ani!
Adriana Gherman says
La mulţi ani Paula! Sănătate şi tot ce-ţi doreşti să ţi se împlinească în noul an. Iar cu torturile ţine-o tot aşa.
Paula Gafitescu says
Multumesc Adriana. La multi ani cu bucurie!
Timea says
Foarte frumos arata! An nou minunat sa aveti!
Paula Gafitescu says
Timea, multumesc mult. An nou fericit si voua!
Rocsy Ciobanu says
La multi ani si un An Nou cu multe impliniri. Tortul tau este grozav!
Paula Gafitescu says
Rocsy, un an nou minunat iti doresc. Multumesc de aprecieri!
Sara & Miki says
Minunat tortul! Lamulti ani pe 2014! Pup!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult. La multi ani frumosi si voua!
Cristina says
La multi ani, draga Paula! Sa ai un an exceptional!
Paula Gafitescu says
Cristina, iti multumesc frumos! An nou minunat iti doresc si tie!
Gabriela Gitoi says
Arata minunat, ca de obicei! La multi ani, sa aveti un an mai bun, cu realizari, vise implinite, sanatate si sa ai o nastere usoara si un bebe sanatos! Te pupam cu drag!
Paula Gafitescu says
Gabriela, iti multumesc frumos, sa fie cum zici tu! Un an nou minunat, pupici!
Lia Maria Grozi says
Foarte aspectos si cu siguranta a fost super delicios ! La multi ani cu sanatate bucurii si impliniri !
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Lia, un an nou minunat iti doresc!
Mihaela says
La multi ani Paula ! Arata impecabil tortul !
Anastasia says
La multi ani Paula :-* sa ai un an frumos cu multa sanatate si voie buna !!! Tortul e foarte frumos si cu siguranta e gustos !
Iuliana says
Arata foarte bine si este si gustos dupa ce ingrediente contine asa ca m-am gandit sa-l fac de ziua fetitei mele pe 15 noiembrie. Multumesc pentru reteta.