Desi imi plac prajiturile coapte uneori mai fac si dulciuri care nu necesita cuptor. Asa este si aceasta prajitura cu mousse de ciocolata fara coacere – deosebita spun eu – care se face si destul de usor chiar daca sunt unii pasi delicati de urmat. Este ciocolatoasa cu un blat aproape de raw-vegan si o crema aerata, usoara si parfumata.
Ceea ce o face deosebita este contrastul din blatul fructat, dulce-acrisor si crema dulce-amaruie. Chiar daca la prima lingurita am fost putin sceptica, cu cat gustam mai mult din ea cu atat imi placea mai mult iar la final m-a cucerit complet. S-o incercati si voi!
Blat
50 gr nuci
50 gr alune
100 gr biscuiti integrali
50 gr caise uscate
100 gr prune uscate
Umplutura
3 oua mari
200 ml lapte
1/2 pastaie de vanilie
1 lingurita esenta amaretto
6 gr gelatina
200 gr ciocolata neagra
5 linguri zahar
Timp de preparare: 1 ora Nr portii: 12
Punem intr-un robot de bucatarie nucile si alunele si le mixam bine. Adaugam biscuitii si fructele uscate si mixam pana cand obtinem un amestec omogen, usor nisipos dar si umed in acelasi timp.
Tapetam cu hartie de copt o tava mica, de dimensiuni 20/20
cm si tapetam fundul cu amestecul obtinut. Va fi un amestec usor umed cu care se va putea lucra usor, deci se poate forma o crusta buna. Dam tava la rece pentru a permite crustei sa se intareasca.
Separam galbenusurile de albusuri. Albusurile le punem intr-un bol incapator. Galbenusurile le mixam bine cu doua linguri de zahar pana cand devin spumoase. Punem laptele pe foc intr-o oala cu fundul gros. Adaugam semintele de la pastaia de vanilie si lasam laptele la incalzit. Cand e fierbinte adaugam 2-3 linguri peste galbenusuri si amestecam bine ca sa evitam formarea omletei. Transferam galbenusurile peste restul de lapte din oala si lasam la foc mic pana cand se ingroasa. In acest timp vom amesteca continuu pentru a nu se taia crema. Va dura cam 10 minute pana cand va fi gata. Intre timp punem gelatina la hidratat in 3 linguri de apa rece.
Cand crema s-a ingrosat o luam de pe foc, adaugam ciocolata si esenta amaretto si amestecam bine. La final adaugam si gelatina si amestecam din nou pentru a repartiza gelatina uniform. Dam crema la rece si mai amestecam din cand in cand pentru a nu-si forma crusta.
Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Adaugam apoi cele trei linguri de zahar treptat si mixam bine pana cand zaharul este topit complet. Incorporam usor spuma de albusuri in crema racita cu miscari de jos in sus. Punem crema peste crusta si o dam la rece pentru cel putin 6 ore, preferabil peste noapte, pentru a se stabiliza crema. Servim prajitura pudrata cu cacao. Daca vi se pare prea moale crema pentru a putea fi feliata puteti sa o dati la congelator pentru 10 minute inainte de servire.
Enjoy!
Gabriela Gitoi says
O nebunie curata ai facut tu aici! Arata divin, crema asta cred ca este o pufosenie! o sa o visez pana cand o sa o fac :-). Te puup!
Rocsy Ciobanu says
Yamiii, ce bunatate ai pregatit pentru acest week-end. Pup!
Didi says
si pe mine m-a cucerit ;;)
Buburuza Bubu says
Cu siguranta un HIT pentru un desert reusit! pup
GelaDumi says
Ce-ai facut, Paula, m-ai omorat…Ce bunatate si ce usor se face!
Licuta Marin says
Mmm, un adevarat deliciu ciocolatos!!! Yummy! Pupici!
coco says
o reteta de milioane, trebuie sa o fur de aici