In ultima vreme am inceput sa fac tot mai multe retete cu paste. Desi imi placeau si inainte pastele parca nu-mi gaseam timp pentru ele. Acum, de cand sunt in criza de timp si cum pastele sunt mereu o solutie rapida, le fac tot mai des in diverse combinatii. Azi am sa va prezint o reteta delicioasa, usor dulce si usor sarata in acelasi timp. Nu este o reteta foarte simplu de facut dar tot nu depaseste jumatate de ora de preparare. Este atat de buna incat ar fi pacat sa nu o incercati.
Ingrediente
300 gr penne
4 catei de usturoi
2 linguri ulei de masline
600 gr piure de dovleac
4 oua medii
300 ml iaurt grecesc
200 ml smantana
sare, piper, nucsoara rasa
200 gr branza feta
200 gr spanac oparit
2 linguri smantana
parmezan ras
unt si pesmet pentru tapetat tavile
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 6-8
Curatam usturoiul si-l tocam marunt. Incingem intr-o tigaie incapatoare uleiul si calim usor usturoiul. Adaugam piureul de dovleac si-l lasam la calit pentru 2-3 minute, nu mai mult. Oprim focul si condimentam cu sare, piper si nucsoara rasa dupa gust. Adaugam branza feta rasa, ouale, iaurtul grecesc si cei 200 ml de smantana. Amestecam bine.
Separat taiem marunt spanacul oparit (dupa ce a fost scurs bine de apa). Il amestecam cu doua linguri de smantana si condimentam cu sare si piper dupa gust. Lasam deoparte.
Fierbem pastele al dente in apa cu sare, aproximativ 7-8 minute. Le scurgem bine si le spalam in cateva ape.
Pregatim o tava termorezistenta, mare, dreptunghiulara sau mai multe tavi mai mici. Eu am folosit 3 tavi mai mici, fiecare tava ajungand pentru doua persoane. Ungem tava/tavile cu unt si tapetam bine cu pesmet. Punem 2-3 linguri din compozita cu dovleac pe fundul tavii. Aranjam un rand de paste, apoi punem compozitia cu spanac, un nou rand de paste si peste el din nou compozita cu dovleac. Alternam pastele cu dovleacul pana cand se umple tava. Deasupra trebuie sa fie un strat de dovleac. Razuim parmezan si dam tava la cuptor pentru 40 de minute, pana cand budinca este rumenita frumos.
Servim pastitsio cald alaturi de o salata de vara si un sos de smantana. Este delicios.
Pofta buna!
GelaDumi says
Arata foarte bine si vreau neaparat sa o fac si eu, Paula! Ce bine ca mai ai timp si de blog, inseamna ca bebelul e cuminte, va pup!
stefy says
interesanta combinatie!! imi place cum arata!!!
Liana says
Nici eu nu prea gătesc paste dar asta sună bine! Şi arată foarte bine!
Daniela Addario says
Ce bine arata pastele tale ! Imi vine sa bag niste bucatele de sunculita in gaurelele alea motate… Pupici !
agenda nico says
Minunata budinca asta!!! Paste cu spanac ,smantana , oua si branza mai fac, dar cu dovleac inca nu am incercat.
o seara buna ..te pup !
Danutza says
Arata minunat! Si e delicios!
Pupici :*
Liana10 says
O minunatie!! :*
TeoBucatar says
Dar frumos le-ai mai aranjat draga mea!
Mihaela says
Mai mare dragul sa te uiti la poze !
Mihaela Mihalache says
nu am cuvinte sa descriu ce minune ai tu in farfurie 😉
simonacallas says
Dintre toate fotografiile cu pastitsio pe care le-am vazut, a ta e cea mai frumoasa si singura care m-a convins sa incerc sa il prepar Cu atat mai mult cu cat nu e cu sos Bechamel, care nu imi place (probabil din cauza ca nu agreez sosurile cu faina).