Sacher torte este un tort de ciocolata special inventat de austriacul Franz Sacher, al carui nume l-a si preluat. Este unul dintre cele mai renumite deserturi din Viena si dateaza de prin secolul al 19-lea. Caracteristicile lui sunt un blat dens de ciocolata umplut cu dulceata de caise dulce-acrisoara si acoperit cu o glazura de ciocolata neagra.
Acum ca v-am povestit putin despre acest tort am sa va spun ca l-am facut pentru a-mi satisface curiozitatea. Probabil multi dintre voi ati auzit de el, asa ca mine, insa nu l-ati incercat inca acasa. Ei bine, eu am vrut sa vad ce anume il face pe acest tort atat de renumit si m-am hotarat sa-l fac. A iesit excelent! Un tort elegant, dens, dulce si racoritor in acelasi timp.
Desi eram sceptica la inceput tocmai din cauza umpluturii, ma gandeam cum poate un tort umplut si acoperit cu dulceata de caise sa fie atat de bun? Ei bine poate, tocmai datorita blatului dens care absoarbe din umiditatea dulcetii si ajunge la o textura perfecta. Are un gust intens de ciocolata care parca e si mai accentuat datorita gemului dulce-acrisor. Glazura se combina perfect cu blatul si dulceata, iar in completare vine frisca pentru un plus de prospetime. Un deliciu, parerea mea!
Blat
140 gr ciocolata neagra
140 gr unt
100 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
5 oua
1 praf de sare
60 gr faina alba
80 gr faina de migdale
Crema
300 gr dulceata de caise
Glazura
150 gr zahar
120 ml apa
120 gr ciocolata neagra
Decor
100 gr ciocolata alba
smantana pentru frisca
Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 2-3 ore
Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 12
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de tort cu diametru de 22-24cm.
Topim ciocolata neagra la bain-marie apoi o lasam deoparte pentru a se racori putin. Separam galbenusurile de albusuri. Untul moale la temperatura camerei il mixam impreuna cu zaharul pana cand devine cremos si aerat. Incorporam treptat ciocolata si omogenizam bine. Adaugam galbenusurile, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Incorporam si faina alba si cea de migdale, iar la final extractul de vanilie si omogenizam.
Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Incorporam o patrime din albusuri in mixul de ciocolata si omogenizam. Restul de albusuri il incorporam usor cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de aproximativ 50 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Intredeschidem usa cuptorului si lasam blatul sa se raceasca in cuptor timp de 10-15 minute inainte de a-l scoate afara pe un gratar (unde va sta pana la racirea completa).
Cand blatul este racit complet il taiem in doua pe orizontala cu un cutit bine ascutit si cu lama lunga.
Incalzim usor gemul de caise, pentru a-l putea folosi mai usor. Lasam blatul de la baza pe gratar iar deasupra il ungem cu dulceata de caise intr-un strat potrivit de gros, acoperim cu cealalta bucata de blat si acoperim tot tortul intr-un strat subtire de dulceata de caise. Lasam tortul 1-2 ore la temperatura camerei pentru a se fixa mai bine dulceata. Pregatim glazura doar in momentul in care dulceata este intarita pe tort.
Punem apa la fiert impreuna cu zaharul si ciocolata neagra. In momentul in care incepe sa fiarba reducem focul la moderat, si fierbem amestecul timp de 10 minute. Luam glazura de pe foc si o lasam 2-3 minute pentru a se stabiliza.
Punem tortul cu tot cu gratar intr-o tava mai mare. Turnam glazura peste tort, incercand sa-l acoperim cat mai bine posibil. Nu trebuie sa ne folosim de lingura sau cutit pentru a nivela glazura sau pentru a acoperi locurile goale, pentru ca vor ramane urme. Pur si simplu turnam glazura din vasul in care a fost pregatita peste tort, inclinandu-l usor pentru a putea acoperi si lateralele. Lasam tortul inca o ora, doua, la temperatura camerei pentru a se intari glazura apoi putem sa-l transferam la rece.
Pentru decor topim ciocolata alba la bain marie, apoi o intindem pe o hartie de copt intr-un strat potrivit de gros (mai subtire decat o tableta de ciocolata). Cand ciocolata alba este aproape intarita, dar inca se mai poate lucra cu ea, taiem triunghiuri pe care le transferam pe o alta bucata de hartie de copt. Punem triunghiurile la rece pana cand sunt intarite complet. Decoram fiecare triunghi cu litera ‘S’ folosind glazura de ciocolata ramasa. Dispunem triunghiurile radial deasupra tortului iar in mijloc ornam cu frisca batuta.
In momentul servirii putem sa decoram fiecare felie de tort cu frisca batuta. Enjoy!
Liana10 says
Demult am zis ca-l fac si eu, dar tot n-ajung. Pana atunci, vin la tine pentru o felie 😉
Paula Gafitescu says
Liana, te astept cu drag! :*
Dorina says
Un dulce extraordinar , il ador.
Paula Gafitescu says
Dorina, este foarte bun intr-adevar! Pup
mimmi says
Pfuu cum arataaaa!
Te rog trimite si la mine o feliuta cat de mica ca nu mai pot de pofta ;))
Pupici !
Paula Gafitescu says
Mimmi, ma bucur ca-ti place. Trimit acum :*
Didi says
impecabile, executia si prezentarea!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Didi!
Laura Nechita says
Si eu visez la el de multa vreme si nu m-am incumetat pana acum. Dar nu ma las :)))) Te pup, burticuta!
Paula Gafitescu says
Laura, sunt convinsa ca o sa-i dai tu de capat pana la urma Te pup
Gabriela says
M-ai uns la suflet cu tortul acesta! O sa il incerc si eu! E minunat!
Paula Gafitescu says
Gabriela, ma bucur mult ca-ti place!
Anonymous says
reteta de tort sacher nu este buna este gresita este toruul preferat de fetitele mele si eu cunosc bine reteta originala nu se pune glazura si se foloseste ciocolata amara, unt s-au pana,nici migdale
Paula Gafitescu says
Nu am spus nicaieri ca este reteta originala. Intr-adevar la inceput se facea fara glazura, insa acum in majoritatea cofetariilor se prepara cu glazura de ciocolata. Pana la urma, fiecare poate sa-l adapteze dupa bunul plac
Gabriela says
Trebuie sa fie bun. Nici eu nu am incercat reteta inca. Gemul acrisor merge de minune cu ciocolata, intr-adevar!
Paula Gafitescu says
Gabriela, e foarte bun 😉 Pup
Cătău says
mi-ai facut o pofta teribila, desi nu ma dau in vant dupa blaturile astea cu ciocolata!!!!
Paula Gafitescu says
Catau, ma bucur ca-ti place! Pup
Alina Vicu says
E minunat! Il am in plan si eu.
Paula Gafitescu says
Multumesc Alina! :*
naty says
Ce bine arata, e ceva timp de cand vreau sa fac reteta asta, sper cat mai curand sa o testez:-)
Paula Gafitescu says
Naty, ma bucur ca-ti place! Trebuie sa o faci ca e delicioasa 😉
Simona says
De multa vreme vreau sa-l incerc si eu.. Foarte frumos l-ai facut!!
Pupici
Paula Gafitescu says
Simona sa-l faci ca e grozav de bun.Pup!
Cris says
L-am facut! E demential! Singura nemultumire esta ca nu mi-a crescut asa ca in imagine…vre-o indicatie?
Paula Gafitescu says
Buna Cris. Eventual poti sa maresti timpul de coacere cu 5-10 minute, si sa-l lasi sa se raceasca complet in cuptor. Si mare grija la incorporarea albusurilor, sa ramana compozitia cat mai voluminoasa.
Laura @ Transylvanian Kitchen says
Ce bun! Vreau sa-l incerc maine 😀