Nu mai tin minte exact cand am auzit prima oara de tortul acesta de morcovi insa stiu sigur ca prima oara l-am gustat in New York. Coincidenta a facut sa se intample asta. Pana sa ajung acolo mi se parea un desert tare ciudat, cum adica tort de morcovi? Poate fi el bun oare? Si uite ca ajunsa intr-una din cofetariile din New York (si sunt multe sa stiti si tare apetisante) am zis sa incerc si eu aceasta ciudatenie. Mi-am schimbat parerea despre el de la prima lingurita. Este atat de aromat, cu blat dens si o crema fina incat nu se poate sa nu-ti placa. Asa s-a facut ca in toata perioada cat am stat eu acolo am mancat doar ‘carrot cake’ si ‘cheesecake’. Au fost delicioase, americanii stiu sa faca dulciuri grozave chiar daca uneori mai exagereaza cu zaharul.
A trecut ceva vreme de la primea mea degustare a acestui tort si pentru ca mi s-a facut dor (foarte dor) am incercat si eu o reteta de tort cu morcovi la mine in bucatarie. Probabil ca nu este la fel cu cel de peste meleaguri – mai ales ca nici nu am respectat reteta originala intr totul – insa a fost cu adevarat delicios si mancat cu placere de toata familia. Combinatia de arome: morcovi, scortisoara, nucsoara, nuci si crema fina de branza pe mine m-a cucerit complet, cu siguranta am sa-l mai fac cat de curand.
Blat
450 gr morcovi
270 gr zahar
550 gr faina
1 plic praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita sare
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
100 gr nuci pecan sau normale
100 ml iaurt
3 oua mari
200 ml ulei
100 ml lapte
Crema + decor
200 gr unt
150 gr zahar pudra
400 gr crema de branza
1 lingurita extract de vanilie
drajeuri din zahar colorate
Timp de preparare: 1 ora min. Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 12
Blaturile. Intr-un bol incapator amestecam faina cu praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara si nucsoara.
Nucile le taiem geosier si le lasam deoparte. Morcovul il curatam si-l dam pe razatoarea cu gauri mici.
Separat amestecam usor ouale cu telul, adaugam zaharul si le batem usor. Peste oua punem restul de ingrediente lichide: uleiul, laptele si iaurtul apoi amestecam. Adaugam si morcovul ras si omogenizam.
Combinam cele doua compozitii, lichide plus solide, adica turnam ingredientele lichide peste faina si cu un tel mare (sau o spatula) omogenizam totul. La final punem si nucile tocate grosier.
Preincalzim cuptorul la foc mediu. Tapetam cu hartie de copt 2 tavi rotunde cu diametru de 20 cm. Impartim compozitia in mod egal in cele doua tavi si le dam la cuptor. Coacem blaturile timp de 40-45 de minute pana cand trec testul cu scobitoarea. Lasam blaturile in tava 10 minute dupa care putem sa le transferam pe un gratar la racit.
Crema. Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam treptat si crema de branza si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final punem extractul de vanilie si omogenizam. Dam crema la rece pentru o ora pentru a se intari.
Blaturile reci le taiem in doua pe orizontala. Crema de branza o vom folosi pentru a umple blaturile si pentru a le decora. Eu am ales sa il decorez simplu cu niste trandafiri facuti din crema si drajeuri colorate.
Dupa ce il decoram il dam la rece pentru cel putin o ora apoi putem sa il feliem dupa preferinta.
Enjoy!
liana says
Eu nu am mancat prajitura asta la ea acasa, dar am facut dupa retete din tot fleul de surse si imi place foarte mult ce iese!
Anonymous says
Cat de frumosi au iesit trandafirasi perfect,despre tort ce sa spun e preferatul MAMEI mele deci o sa il fac cat de curand de cate ori mergem la o cofetarie fitiosa il comanda ! Gabriela
Cristina s World says
Vai de mine ce culoare frumoasa si ce sectiune apetisanta! ♥ Super!!!
Micul says
Foarte bun, il fac si eu si tare ne place. Al tau e si tare frumos ornat.
Te pup cu drag si-ti doresc o zi faina in continuare.
Diaconta says
Foarte apetisant.
Laura Nechita says
Senzational de-a dreptul! Bravooo, Paula!
Tu ar trebui sa te ocupi exclusiv de bebe, nu ne mai tortura :))) Muaah!
sandra neiva says
Adoro bolo de cenoura coberto com queijo creme que delicia de sugestão e tão lindo.
beijinhos
Liana10 says
Foarte elegant si delicios, sunt convinsa!! Tare mult imi plac si elementele de decor <3
Rocsy Ciobanu says
Cata frumusete in acest tort. Bravo!
Carol says
Minunat! Eu nu pun iaunt.. dar tot delicios este… Sarabatori cu bucurii si sanatate
Anonymous says
Ce fel de crema de branza ai folosit? merci!
Paula Gafitescu says
Am folosit o crema de branza simpla Exquisa, insa merge si Philadelphia.
O zi frumoasa!
camelia says
Buna..crema philadelphia e aia de o ungem pe paine ?original sau light ?sau este o anumita crema pt prajituri.?..multumesc
Paula Gafitescu says
Camelia, da da, exact despre crema aceea e vorba. Eu folosesc original, nu light pentru ca e posibil sa se taie crema din cauza ca e degresata
Louey says
Am facut de doua ori pana acum aceasta reteta si de fiecare data a avut mare succes.
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult! La multi ani frumosi!
Rodiq says
Cum ai facut trandafirasii acestia minunati?
Tortul l-am incercat si este excelent…Dar vreau sa il decorez la fel de frumos si eu
merci!
Paula Gafitescu says
Buna Rodica. Trandafirafii aceia i-am facut cu ajutorul unuk pos cu varf stelat. Poti sa te uiti la aecst video: https://www.youtube.com/watch?v=0cBOMhnHwQM
Ana says
Excelent tortul! Cel puțin la fel de bun ca cel de la Starbucks. Mulțumesc pentru rețeta
Paula Gafitescu says
Ana, ma bucur mult! Este o reteta tare draga mie. Te pup!
Cristina says
Un tort delicios! L-am facut in urma cu doua zile si abia astept sa-l fac din nou. Totusi, inainte de-al face iar, as vrea sa-mi spuneti din ce cauza credeti ca a crescut blatul cu cocoasa, care s-a si crapat; si ce as putea face ca sa iasa bine alta data. Mentionez ca am urmat reteta intocmai cum ati prezentat-o. De asemenea, ouale au fost la temperatura camerei, cuptorul preincalzit, functie traditionala, iar compozitia am turnat-o in tava pe lateral si apoi am nivelat.
E asa de bun ca aproape ca nu conteaza aspectul :), dar as vrea sa-l pregatesc si pentru musafiri si mi-as dori sa fie si aspectuos.
Multumesc anticipat.
Paula Gafitescu says
Buna Cristina. Ma bucur ca ti-a placut tortul, si pentru mine este unul din preferate. Si mie majoritatea blaturilor imi cresc cu ‘cocoasa’ insa asta nu e o problema, pentreu ca mereu le indrept inainte de asamblare. Daca a crapat, e posibil sa fi fost prea mult agent de crestere. Incearca sa reduci putin din praful de copt. Iti multumesc pentru vizita si aprecieri.Te mai astept cu drag la mine!
Cristina says
Va multumesc frumos pentru raspuns. Am facut din nou tortul si am pus mai putin praf de copt; a iesit mult mai bine si nu s-a mai crapat.
Va admir si apreciez mult pentru tot ceea ce ne prezentati aici si va mutumesc pentru retete si sfaturi care ne conduc spre succese culinare atat de gustoase
cris says
buna, ai avut cumva alta poza la acest tort? stiu ca l-am facut in decembrie 2014 si mi-a placut foarte mult. imi amintesc ,insa ,ca ar fi fost ornat altfel . dupa ingrediente si mod de preparare cred ca este aceeasi reteta. A fost delicios. Vreau sa-l repet maine
Paula Gafitescu says
Buna Cristina. Nu am avut alta poza la tortul acesta, insa mai am un tort cu blat de morcovi si crema de branza. Este putin altfel, un fel de carrot cake cheesecake. Reteta o gasesti aici: https://www.enjoy-dessert.ro/2015/04/carrot-cake-cheesecake.html
Luminita Filip says
Minunat tort,am experimentat reteta dv si rezultatul a fost un deliciu !Multumim frumos!
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult de reusita tortului! O zi minunata sa ai Luminita!
Andreea says
Buna ,
Prietenului meu ii place foarte mult blatul de la tortul de morcovi , si de exemplu as vrea sa incerc si alte tipuri de torturi ,dar nu stiu ce tip de blat este acesta ( sunt incepatoare in ale bucatariei , cu atat mai mult in lumea deserturilor ) poti sa ma ajuti ?
Adica daca as vrea sa fac alt tip de tort dar blatul sa fie tot asa ca un burete cum spune el , cum ar trebui sa caut retete ?
Multumesc ptr ajutor
miremirc says
Foarte bun tortul ! Mersi pentru reteta
Paula Gafitescu says
Mirela, ma bucur mult ca ti-a placut. Te pup!
Irina says
Absolut delicios ! Multumesc frumos pt retata.
Daniela says
Crezi ca poate sa fie o problema daca pun toata compozitia de blat intr-o tava de 26 de cm? Vreau sa fac reteta, dar nu as vrea sa cumpar 2 tavi de 20 de cm. Multumesc 😀
Laura says
Buna Paula!
Azi am descoperit blogul tau cand am cautat retete pt carrot cake. Am o intrebare : vreau sa fac acest tort care arata senzational ,pentru weekend, dar vreau sa il fac in tava dreptunghiulara dimensiune de 38×25, si apoi sa il tai in jumatate si a 2-a jumatate sa o pun pestre prima, deoarece nu am 2 tavi rotunde. As vrea sa stiu , cu cat sa modific cantitatile de ingrediente, pentru a-mi reusi tortul?
Multumesc
Paula Gafitescu says
Buna Laura, ma bucur mult ca-ti place tortul meu. Este grozav de bun si sper sa-ti placa si tie daca il faci.
Pentru tava ta, care este mai mare decat doua tavi de 20cm diametru, va trebui sa mai adaugi la ingredientele existente in reteta inca jumatate din cantitati. Deci va trebui sa folosesti 3/2 din ingrediente. Asta pentru a obtine un blat gros ce poate fi taiat in doua, si evident un tortulet inalt.
O zi frumoasa!
laura says
Multumesc pt answer! Deja am facut blatul doar cu cantitatile scrise in reteta, si din pacate nu mai pot face inca o parte in plus, deoarece nu mai am suficiente oua, dar data viitoare o sa tin seama indicatiile tale. Multumesc! Sunt sigura ca e foarte yummi.. Sincer, ador carrot cake…
Tratament impotriva capuselor says
Am mancat foarte multe feluri de carrot cake si inca nu am gasit o varianta care sa nu-mi placa. Cu siguranta o voi incerca si pe aceasta, chiar daca pana acum nici nu mi-a trecut prin gand aceasta combinatie!
Cami says
Buna Paula!
Am facut tortul acesta dar mi-a iesit f vartos blatul. Nu se pune prea multa faina? Data viitoare il voi face dar voi scadea cantitatea. Adultilor le-a placut dar copiilor nu prea :(. Afost tortul fiicei mele de aniversare.
De altfel, am incercat si alte torturi si prajituri de pe pagina ta care au iesit fff gustoase, apreciate atat de adulti cat si de copii. Nu ma voi opri, mai am multe de incercat!! Multumesc pentru retetele gustoase si bine explicate. O zi frumoasa!
Mihaela Popa says
Buna!
Multumesc Paula pentru reteta si idea de decor! Am facut acest tort de 2 ori si a devenit preferatul sotului meu. Si mie mi s-a parut cam multa faina. Abia mai reuseam sa amestec aluatul spre final asa ca l-am subtiat cu putin lapte si a trebui sa dublez cantitatea de crema pentru a reliza si decorul.
O zi frumoasa! :*
Paula Gafitescu says
Buna Mihaela. Ma bucur ca a iesit bine tortul. Va trebui sa refac reteta sa vad ce ajustari trebuiesc facute. Saptamana frumoasa!