Aceasta reteta de placinta lipoveneasca am vazut-o la Sidy si in prima faza m-a atras numele si eram foarte curioasa sa vad ce fel de placinta o mai fi si asta. Dupa ce am studiat reteta si am salivat la poze mi-am zis ca trebuie sa o incerc si eu doar se stie ca nu pot rezista placintelor de nici un fel. Si chiar nu mi-a parut rau pentru ca la putin timp dupa ce am dat gata o portie am mai facut una. Se fac destul de usor si sunt perfecte pentru gustare sau pentru o masa delicioasa alaturi de o cana de lapte sau iaurt.
Sidy, ma bucur ca am descoperit aceasta reteta la tine, e grozava!
Aluat
500 gr faina
15 gr drojdie proaspata
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
150 ml lapte
3 linguri iaurt
2 linguri smantana
2 oua
50 gr unt
Umplutura
400 gr cas de oaie
250 gr branza de vaci
1/2 lingurita sare
1 ou
1 albus
Extra
200 gr smantana grasa
2 oua
1 galbenus + 2 linguri lapte pentru uns
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min.
Reteta am mai modificat-o eu cate putin, insa am pastrat ingredientele de baza.
Laptele se incalzeste usor si se adauga in el drojdia si zaharul. Lasam amestecul 10 minute la odihnit. Cernem faina si in mijloc facem o adancitura. Adaugam laptele, ouale batute usor cu sarea, iaurtul si smantana. Incepem sa fratamantam usor pana cand obtinem un aluat omogen. Adaugam untul topit si racit si mai fratamantam pana la omogenizare. In functie de necesitate mai putem adauga lapte sau faina, dupa caz. Trebuie sa obtinem un aluat moale si nelipicios. Acoperim aluatul cu putina faina si cu un prosop curat apoi il lasam la dospit intr-un loc caldut timp de 1 ora, sau pana cand isi dubleaza volumul.
In timp ce aluatul dospeste pregatim umplutura. Dam casul de oaie pe rezatoarea cu gauri mari apoi il amestecam cu branza de vaci, sarea, oul intreg si albusul. Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor.
Separat amestecam smantana cu doua oua si un praf de sare. Acest amestec il vom turna peste placinte.
Dupa ce aluatul a dospit il rasturnam pe masa de lucru bine infainata. Il impartim in 4 parti egale. Fiecare parte o intindem intr-o foaie subtire de 0.5 cm si punem pe ea o patrime de umplutura. Rulam foaia si vom obtine un sul. Sulul il vom taia in 6-7 bucati egale pe care le vom pune cu taietura in sus in tava pregatita.
Dupa ce am terminat de aranjat toate bucatile in tava le ungem cu galbenusul amestecat cu cele doua linguri de lapte iar apoi turnam amestecul cu oua si smantana peste rulouri.
Lasam placintele inca 10-15 minute la dospit apoi le introducem in cuptorul preincalzit la 190 de grade. Dupa 10 minute reducem focul la 170 de grade si le mai coacem timp de 20-25 de minute pana cand se rumenesc frumos.
Le servim calde (cu putina smantana deasupra) sau reci, sunt delicioase oricum. Pofta buna!
Rocsy Ciobanu says
Ce faine, ce rumene…
Diaconta says
Vaaaaaaai cum arata !!!! Minunat!
Daniela Addario says
Ce bine arata ! As minca si eu vreo doua bucati linga un iaurt, dar nu am cas de oaie… of, of…, brinza de vaci as putea inlocui cu ricotta, dar cea de oaie ??? Pupici si o zi minunata sa ai !
Liana10 says
Aurii si de nerefuzat!! Vreau si eu vreo doua bucati, te rog 😉
Buburuza Bubu says
La placinte inainte