La multi ani copilasi de pretuntindeni! Si pentru ca pana la urma cu totii suntem copii as vrea sa va spun la multi ani tuturor si sa va ofer un tort delicios. Un tort cu o crema delicata de afine, un blat extrem de bun, dens si aromat de vanilie si o glazura de ciocolata. La decor m-am jucat putin cu ciocolata alba si cu niste culori si au iesit aceste mici cerculete si acadele care au fost deliciul copiilor. Enjoy!
Blat
4 oua mari
200 gr unt
200 gr zahar
320 gr faina
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/3 lingurita sare
120 ml iaurt
150 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
Mousse de afine
300 gr afine
3 linguri zahar
2 linguri apa
300 ml frisca lichida
200 gr crema de branza
3 linguri zahar pudra
3 foi gelatina
Glazura
200 gr ciocolata neagra
100 ml frisca lichida
50 gr unt
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 16
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos si aerat. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare.
Separat amestecam faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea. Intr-un alt vas amestecam iaurtul cu laptele si vanilia. Adaugam cele doua compozitii alternativ in crema de unt si oua si mixam usor.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam tava mare de la cuptor cu hartie de copt. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 20-25 de minute pana cand este auriu deasupra. Cand e gata il scoatem din cuptor si-l lasam la racit.
Afinele (pot fi si congelate) le punem pe foc cu zaharul si doua linguri de apa. Din momentul in care incep sa fiarba le lasam 10 minute pentru a se inmuia suficient. Punem amestecul in blender si facem un piure pe care il punem din nou pe foc si-l aducem aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul.
Gelatina o punem la hidratat in apa rece iar dupa 5 minute o adaugam in piureul de afine si amestecam bine pentru omogenizare. Lasam piureul la rece.
Crema de branza o mixam bine cu doua linguri de zahar apoi o adaugam in pireul de afine racit si amestecam bine. Dam crema la rece pentru o ora.
Smantana pentru frisca o mixam cu zaharul pudra ramas pana cand devine pufoasa si aerata. O incorporam cu miscari de jos in sus in crema de la frigider apoi o dam din nou la rece pentru o ora pentru a se intari mai bine.
Taiem blatul in patru bucati egale ( pe verticala). Luam un platou dreptunghiular si punem o bucata de blat, peste el intindem 2-3 linguri de crema, nivelam si apoi punem alt blat. Continuam asa pana cand terminam toate cele 4 blaturi. Imbracam tortul in crema ramasa si-l dam la rece pana cand crema este suficient de ferma pentru a putea fi glazurata.
Topim pe bain marie ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca si cu untul. Intindem uniform glazura peste tort apoi il decoram dupa preferinta. Eu m-am folosit de ciocolata alba pe care am topit-o, colorat-o apoi am intins-o pe o planseta si am decupat forme din ea. Am decorat tortul cu formele obtinute si a fost o incantare pentru cei mici.
Tortul il dam la rece pentru 2-3 ore pentru a se intari glazura suficient. In momentul felierii folosim un cutit inmuiat in apa fierbinte si apoi sters cu servetel curat.
La multi ani copii!
Diaconta says
Minunat tort! La multi ani copilasilor!
Rocsy Ciobanu says
Minunat tortuletul! :X
Mihaela says
numai frumuseti faci tu Paula !
Timea says
Cat e de minunat! La multi ani!!!
Dana says
Culorile astea ma innebunesc! Tare as servi si eu.
Liana10 says
Foarte atragator tortuletul!! La multi ani baietilor tai!! :*
Laura Nechita says
Minunat tortuletul! Va pupam pe toti de la mic la mare si inapoi :)))) Muaaah!