Iubesc tartele. Desi nu se fac de fiecare data foarte repede totusi mi se par un desert usor de facut. Nu sunt la fel de complicate ca si torturile, nici la fel de simple ca si o budinca de exemplu, insa au un nivel de dificultate mediu iar umpluturile pot fi din cele mai variate. Daca va plac ciresele si ciocolata alba (sa stiti ca merg foarte bine impreuna) cu siguranta o sa va placa si aceasta tarta cu cirese si ciocolata alba, o tarta fina si delicioasa. Daca vreti sa vedeti si alte combinatii atunci rasfoiti colectia mea de tarte aici. Enjoy!
Crusta
100 gr unt
200 gr faina
30 gr cacao
1 praf de sare
1 lingura zahar pudra
1 ou
2-3 linguri apa rece
Umplutura
300 gr ciocolata alba
250 gr smantana grasa
250 gr crema de branza
1 lingurita extract de vanilie
200 gr cirese
Decor
100 gr ciocolata neagra
200 ml smantana pentru frisca
cirese
Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 1 ora
Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 10
Crusta. Cernem faina, zaharul pudra si cacaoa iar in mijloc facem o adancitura, adaugam untul rece si praful de sare si amestecam cu degetele pana cand vom obtine un aluat nisipos. Adaugam oul batut si incepem sa framantam. Apa o vom adauga treptat pana cand vom obtine un aluat omogen, nelipicios si nu foarte moale. Invelim aluatul in folie alimentara si-l dam la rece pentru o ora.
Dupa o ora scoatem aluatul din frigider si-l intindem intr-o forma rotunda groasa de 0.3 cm.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si ungem bine cu unt o forma de tarta de 24-26 cm diametru. Punem aluatul in tarta, il apasam usor apoi eliminam excesul. Intepam aluatul din loc in loc cu o furculita apoi il acoperim cu hartie de copt si boabe de fasole. Coacem crusta timp de 15 minute dupa care indepartam boabele de fasole si hartia de copt apoi reintroducem tava in cuptor pentru inca 5 minute. Scoatem tava din cuptor si o lasam la racit.
Crema. Punem smantana intr-o oala cu fundul gros pe foc mic. Cand e fierbinte adaugam ciocolata alba rupta bucatele si extractul de vanilie apoi amestecam. Dam crema la rece. Crema de branza o mixam bine pana cand devine foarte cremoasa apoi o adaugam in crema racita si o lasam deoparte. Ciresele le spalam bine, le scoatem samburii si le taiem in doua.
Decor. Incalzim pe foc mic smantana pentru frisca. Cand e fierbinte adaugam ciocolata neagra rupta bucatele si amestecam pentru a se topi complet. Lasam amestecul la racorit apoi il punem la congelator pentru o jumatate de ora.
Punem jumatatile de cirese peste crusta si apasam usor. Peste cirese turnam crema de ciocolata si dam tarta la rece.
Scoatem frisca din congelator si o mixam bine pana cand devine pufoasa apoi facem rozete pe marginea tartei. In mijloc punem cirese din abundenta. Feliem tarta dupa preferinta si servim cu pofta!
Cristina says
Spectaculoasa tarta !
Paula Gafitescu says
Cristina, iti multumesc! Pup
Oana D. says
Mmmm, looks yummy la voi au aparut ciresele? As face cu capsuni ca prea imi face cu ochiul!
Paula Gafitescu says
Oana, da au aparut dar sunt cam putine inca Ma bucur ca-ti place!
Diaconta says
Arata Divin!!!
Paula Gafitescu says
Multumesc Dia! Pup
Andreea Peltea says
Buna ! doua intrebari as avea: smantana pentru frisca ai folosit in compozitie si ce fel de branzica. Multumesc anticipat!
Paula Gafitescu says
Buna Andreea. Am folosit smantana grasa de gatit, gen smantana de separator (nu cumparata din magazine) iar branza a fost de la Esquisa, crema de branza normala. Cu placere!
Cristina says
Draga mea chiar imi place mult cum arata!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Cristina! Pup
Danutza says
Wow, o tarta senzationala! Mereu intru pe blogul tau si plec cu o poftaaa Ai cele mai minunate si delicioase deserturi
Pupici :*
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Danutza! Pup
Laura Nechita says
Nu am cuvinte de admiratie pentru ceea ce vad eu aici. M-ai topit precum crema aia dementiala! Muaah! Vlei sa fii mamica mea? :))))
Ioana says
Servus!
Reteta ta este incredibila si tocmai de aceea azi, dupa ce am descoperit-o, am dat fuga la market pt a cumpara ingredientele. Totusi, am cateva mici nelamuriri si sper sa ma ajuti. So…
1. pentru umplutura ai scris ca avem nevoie de ,,250 gr smantana grasa”. E vorba de smantama fermentata sau de smantana lichida pentru gatit? Ce m-a pus in dificultate a fost acel ,,grame” care stiu ca se foloseste pt masurarea smantanii fermentate. La cea lichida am vazut pe ambalaje ,,ml”.
2.pt crema de branza este ok sa folosesc mascarpone?
3.sotului meu nu ii place ciocolata alba…in cazul acesta o pot inlocui cu ciocolata neagra de menaj? Daca da, folosesc acelasi gramaj?
4. la coacerea crustei ai sugerat sa folosim fasole? mai exact ce tip de fasole? Boabe uscate si asezate pe toata suprafata cruste?
Iti multumesc anticipat pt raspuns si multa inspiratie in bucatarie iti doresc!
Paula says
Ioana, ma bucur mult ca-ti place aceasta tarta. Daca vrei sa faci cu ciocolata neagra atunci sa stii ca am o reteta de tarta si pe aceasta varianta: https://www.enjoy-dessert.ro/2013/06/tarta-cu-cirese-crema-de-ciocolata-si-amaretto.html
Totusi am sa-ti raspund la intrebari:
1. Smantana dulce poate fi si cea fermentata dar proaspata, preferabil de tara sau de la separator, cea din comert nu e prea ok. Poti pune smantana grasa pt frisca.
2. este ok si mascarpone, va fi si mai cremoasa
3. poti inlocui cu ciocolata neagra, poti sa scazi gramajul cu 50 de grame si sa mai adaugi 50 gr de zahar
4. da, la fasole boabe uscata m-am referit. Acestea vor impiedica crusta sa se umfle. Trebuie puse pe tarta peste hartia de copt.
Iti multumesc din suflet pentru urari si aprecieri si te astept pe blog cu mare drag!