Fructele merge de minune in creme precum mousse-ul. Ii dau o aroma delicata si tocmai de aceea am si realizat o multime de dulciuri cu mousse din fructe. Preferatele mele de pana acum au fost tortul de ciocolata cu mousse de iaurt si zmeura dar si mini tortuletele cu mousse de afine si lamaie sau tortuletele cu mousse de visine absolut dementiale. De data aceasta am incercat un nou fruct si anume caisa. Desi initial voiam sa fac un mousse de piersici soarta a facut sa ma razgandesc si sa aleg caisele parfumate. A iesit un tort cu mousse de caise, mousse de ciocolata alba si vanilie minunat, delicat si elegant. Enjoy!
Baza si lateralele (piscot)
4 oua medii
100 gr zahar Green Sugar
100 gr faina
1/2 lingurita de tartar
1 praf de sare
1 lingura apa calda
1/2 lingurita extract de vanilie
Frangipane cu zmeura
80 gr migdale
70 gr unt
1 ou
70 gr zahar Green Sugar
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita amaretto
200 gr zmeura
Mousse de ciocolata alba si caise
200 gr ciocolata alba
500 ml smantana pentru frisca
10 gr gelatina
200 gr piure de caise
1 pastaie de vanilie
1 lingurita Green Sugar lichid
1 lingurita zahar praf
Decor
bomboane rafaello sau de ciocolata alba
caise
ciocolata alba rasa
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 12
Pentru baza procedam ca si la reteta de piscoturi.
Pregatim tava mare de la cuptor cu hartie de copt. Deasemenea tapetam cu hartie de copt si o tava rotunda de tort de diametru 20-23 cm. Preincalzim cuptorul la 200 de grade.
Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le mixam cu 60 grame de zahar Green Sugar la viteza mare pana cand se albesc si isi tripleaza volumul. Miscoram putin viteza si adaugam apa si vanilia, apoi marim din nou viteza si mai mixam 1-2 minute pana cand amestecul redevine spumos. Deasupra galbenusurilor cernem faina si o lasam asa.
Albusurile le mixam usor impreuna cu praful de sare. Cand incep sa devina spumoase adaugam crema de tartar si marim putin viteza mixerului. Continuam sa mixam pana cand obtinem o spuma ferma. Adugam treptat restul de zahar (cele 40 de grame zahar Green Sugar) si mai mixam pana cand zaharul e complet topit.
Amestecam cele doua compozitii. Punem 1/4 din albusuri peste mixul de galbenusuri si-l incorporam usor pana cand obtinem un amestec omogen. Adaugam si restul de albus si amestecam usor cu miscari de jos in sus.
Punem o parte din compozitie in tava de tort astfel incat sa formam o baza subtire. Restul de aluat il punem intr-un pos cu varful rotund cu diametru de 1cm aproximativ. Cu ajutorul lui formam cinci fasii unite de-a-lungul tavii mari. Lasam putin spatiu si mai formam inca 5 fasii, procedam la fel pana cand terminam complet aluatul. Presaram zahar pudra din abundenta peste fasii apoi le bagam la cuptor.
Coacem blatul si fasiile timp de aproximativ 10-12 minute pana cand sunt rumenite frumos. Scoatem tavile din cuptor. Fasiile din tava mare le punem pe lateralele tavii rotunde, astefel incat sa formam o bordura in mijlocul careia vom pune umplutura.
Frangipane cu zmeura. Macinam fin migdalele in robot. Untul moale la temperatura camerei il mixam bine cu zaharul Green Sugar. Adaugam oul si mixam bine pana la omogenizare. La final adaugam migdalele macinate, extractul de vanilie si amaretto si omogenizam usor. Punem compozitia in tava rotunda peste piscot. Din loc in loc punem zmeura si o apasam usor in stratul de frangipane. Acoperim lateralele de piscot cu folie de aluminiu si coacem tortul pentru 25-30 de minute pana cand stratul de frangipane se rumeneste usor. Lasam la racit.
Mousse de ciocolata alba si piersici. Piureul de caise il obtinem din aproximativ 300 gr caise coapte. Turnam apa fierbinte peste caisele spalate bine. Dupa 4-5 minute putem sa le curatam de coaja si sa le transformam in piure cu ajutorul blenderului.
Topim ciocolata alba impreuna cu 200 ml frisca lichida pe foc mic. Adaugam semintele de la pastaia de vanilie iar cand amestecul e omogen oprim focul.
Punem gelatina la hidratat in 50 ml apa rece. Restul de 300 ml smantana pentru frisca ii batem bat impreuna cu o lingurita de zahar vanilat. Punem o treime din gelatina hidratata in crema de ciocolata alba. Restul de gelatina il punem peste piureul de caise caldut apoi adaugam si lingurita de Green Sugar lichid. Amestecam bine cele doua compozitii pentru ca se se topeasca gelatina.
Impartim frisca batuta in doua. O parte o adaugam in crema de ciocolata alba cu miscari usoare de jos in sus, iar cealalta parte o punem peste crema de caise si amestecam la fel de usor.
Turnam mousse-ul de ciocolata alba peste stratul de frangipane racit si dam tortul la rece pentru cel putin o ora pana se intareste mousse-ul de ciocolata alba apoi putem sa adaugam si mousse-ul de caise.
Ornam tortul doar dupa ce s-au intarit bine mousse-urile, preferabil a doua zi. Eu l-am ornat simplu cu caise si bomboane de ciocolata alba. Va invit la o felie generoasa si delicioasa de tort!
Rocsy Ciobanu says
Am ramas fara cuvinte..Bravooo! :X
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Rocsy! :*
Diaconta says
Ce combinatii delicioase faci tu Paula .Bravo!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Dia! :*
Claudia V says
Ca de obicei, o adevarata opera de arta
In ce priveste gustul… cred ca e divin!
Paula Gafitescu says
Claudia ma bucur ca-ti place! Pup
Anonymous says
E de vis tare mult imi place.ce sa zic ,eu abia astept sa il vad pe cel de ziua ta, abia astept, Gabriela !
Paula Gafitescu says
Gabriela multumesc! Inca nu stiu cum va fi cel de ziua mea 😀
Cristina says
Cand punem zmeura?
As vrea sa-l fac de Sf. Maria…
Paula Gafitescu says
Buna Cristina. Am corectat si in reteta, se pun la final peste amestecul de frangipane.
Ma bucur ca vrei sa-l faci, o zi frumoasa!
Gabriela says
Trebuie să fie foarte bun! O combinație interesantă!
Paula Gafitescu says
Ma bucur ca-ti place Gabriela! Pup
Anonymous says
Ce bine araaataaa,,felicitari!Cu siguranta va fi urmatorul tort pe care il voi face,delicios!Azi am indraznit sa fac un tort cu mousse,imi pare rau ca nu am descoperit pagina ta pana acum Nu stiu cat de bine imi va iesi ,l-am facut din doua straturi dar cel de-al doilea strat mi se pare putin mai lichid fata de primul ,te rog daca ai putea sa imi dai o idee ce as mai putea face ….are deja 2 h in frigider ,as putea sa ii mai adaug gelatina deasupra sa se mai intareasca ?MERCI!
Paula Gafitescu says
Multumesc frumos pentru aprecieri. Din pacate mnu stiu ce ai mai putea face. Daca pana maine nu se intareste atunci ai putea sa-l bagi la congelator si asa vei avea un tort de inghetata delicios. Daca adaugi gelatina deasupra nu cred ca ar ajuta, doar daca amesteci cu tot stratul care e mai lichid. O seara frumoasa!
Alexandra says
Buna seara! O intrebare va rog: Ce este siropul de tartar? Cu ce il pot inlocui? Multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Alexandra. Este vorba de o pudra, care este folosita pentru a conferi albusurilor elasticitate. Se poate inlocui cu o lingurita de suc de lamaie sau otet. Seara frumoasa!
Alexandra says
Multumesc frumos. Am cautat si eu pe net. Nu am auzit de asta. Si inca ceva: ai scris la mousse la ingrediente, piersici in loc de caise. Era bine cu piersici ca ele se mai gasesc acum. :)) Te pup, te urmaresc cu mare drag. Nu stiu daca iti apare acolo: Alexandra a deschis enjoydessert la ora 10. Alexandra a parasit site-ul, ora 20. Cum ajung la munca asta fac, si il inchid cand plec. Multa sanatate!
Petronella Denes says
arata incredibil..cu siguranta si gustul e la fel. as vrea sa-l incerc cat de curand.daca nu am green sugar, pot folosi zaharul obisnuit? se folosesc aceleasi gramaje? multumesc anticipat
Paula Gafitescu says
Buna Petronela, ma bucur mult ca-ti place! Da, se folosesc aceleasi gramaje de zahar. Sa-mi spui cum a iesit!
Petronella Denes says
cel mai important e ca a iesit!!! a fost un tort delicios. la aspect se putea un pic mai bine (partea laterala de piscot), dar eu am fost multumita de ce am reusit sa fac avand in vedere ca a fost prima oara cand am pregatit acest tort. multumim pt toate retetele delicioase pe care ni le prezinti.
p.s. am mai incercat si alte torturi de la tine si toate au fost foarte apreciate