Prajiturile cu fructe de sezon sunt cele mai des prestate in bucataria mea pe timp de vara. Imi place sa profit de fructele proaspete care se gasesc acum in piete. Afinele, aceste perlute mici si inchise la culoare, sunt grozave in prajituri. Sunt delicate si au o aroma aparte iar culoarea pe care o confera e minunata si plina de viata. Prajitura aceasta este una speciala, nu foarte greu de facut, insa are un gust minunat si e potrivita pentru orice masa festiva.
Blat
3 oua mari
100 gr unt
150 gr zahar Green Sugar
120 gr faina
100 gr faina de migdale
20 gr cacao
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
100 ml iaurt
100 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
Crema
500 gr afine
4 linguri zahar Green Sugar
1 lingura suc de lamaie
200 ml frisca
1 lingurita zahar vanilat
10 gr gelatina
50 ml apa rece
Decor
100 gr ciocolata alba
afine
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul Green Sugar pana cand devine cremos si aerat. Adaugam ouale cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare.
Separat amestecam 100 gr de faina alba cu faina de migdale, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Pastram cele 20 gr de faina si cacaoa separat.
Punem jumatate din ingredientele uscate peste crema de oua si unt si mixam usor. Turnam laptele, extractul de vanilie si iaurtul apoi restul de ingrediente uscate si mixam din nou. Impartim compozitia in doua parti egale. Intr-una din ele punem restul de faina, cele 20 de grame ramase, si omogenizam. In cealalta jumatate punem cacaoa apoi amestecam bine.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt doua tavi mici de dimensiuni 20/20 cm. Turnam cele doua compozitii in tavi si le coacem timp de 25-30 de minute pana cand trec testul cu scobitoarea. Lasam blaturile la racit pe un gratar.
Punem afinele pe foc mic si le lasam la fiert 5-10 minute pana cand se inmoaie bine si isi lasa tot sucul.
Punem compozitia intr-o sita si o lasam la scurs 20-30 de minute. Cu ajutorul unei linguri apasam usor peste afine ca sa iasa tot sucul.
Lichidul obtinut il punem din nou pe foc si-l incalzim bine impreuna cu zaharul Green Sugar si cu sucul de lamaie. Cand lichidul e fierbinte oprim focul. Gelatina o punem la hidratat in 50 ml apa rece iar dupa 5 minute o adaugam peste sucul de afine. Lasam compozitia la rece pana incepe sa se ingroase si sa se apropie de textura unui jeleu.
Smantana pentru frisca o batem bat impreuna cu zaharul vanilat iar apoi o dam la rece.
Punem blatul de cacao inapoi in tava, peste el punem jumatate din jeleul de afine si dam prajitura la rece pentru jumatate de ora. Cand jeleul s-a intarit putin putem pune deasupra si blatul de vanilie.
Cealalta jumatate de jeleu o amestecam cu frisca cu miscari usoare de jos in sus si apoi intindem crema peste blatul de vanilie. Acoperim prajitura cu folie de aluminiu si o dam din nou la rece pentru 1-2 ore pana cand crema este suficient de intarita.
Ornam prajitura cu ciocolata alba topita si cu afine proaspete. Enjoy!
Prajitura se poate realiza si cu afine congelate, care nu trebuiesc decongelate in prealabil ci pot fi folosite direct din congelator. Pofta mare la prajitura duet cu mousse de afine!
Cristina says
Felicitari!!! Arata de revista! Din ce in ce mai multa inspiratie (pentru mine, bineinteles).
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Cristina! Te pup!
Diaconta says
Trebuie sa ma aprovizionez si eu cu afine pana mai gasesc la piata.Minunata prajitura ta.
Paula Gafitescu says
Dia, asa sa faci 😉 Multumesc cu drag!
Maria Udrea says
Vai, cat de bine arata prajitura asta! Pupici!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Meri! Te pup!
Camy Sweet says
Tare bine arata prajitura asta si cu siguranta si foarte gustoasa.O zi placuta.
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Camy. Zi frumoasa si tie!
Anonymous says
Aceasta prajitura ar trebui publicata intr-o revista culinara. Ti-am luat-o un pic inainte si am postat-o pe site-rule http://www.listal.com si http://www.pinterest.com.
Paula Gafitescu says
Multumesc frumos pentru apreciere. Ma bucur sa vad ca iti place prajiturica mea. O zi frumoasa!