Inghetata este febletea mea vara, nimic nu e mai bun, mai dulce si mai racoritor ca un desert rece intr-o zi calda de vara. Si cum variante de inghetata sunt multe, foarte multe, de fiecare data experimentez altceva. Inghetata de caramel si nuci pecan care a rezultat de data aceasta pot spune ca este printre preferatele mele. Are aroma ei aparte data de caramel, iar nucile pecan merg foarte bine deoarece mai taie putin din dulceata. Asadar, va invit la inghetata 😉
Ingrediente
500 ml lapte
4 oua
1 praf de sare
200 gr zahar
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura sirop de artar/miere
100 gr nuci pecan
Decor
caramel (reteta de caramel o gasiti aici)
nuci pecan
Caramelizam 100 gr de zahar intr-o craticioara impreuna cu 2 linguri de apa. Cand s-a format caramelul turnam usor laptele, cu grija sa nu ne ardem. Lasam amestecul pe foc mic si amestecam din cand in cand pentru a dizolva complet caramelul.
Ouale le separam. Galbenusurile le frecam usor cu putina sare. Punem 2-3 linguri de lapte fierbinte peste galbenusuri si amestecam bine. Turnam galbenusurile peste laptele fierbinte din cratita si lasam compozitia pe foc aproximativ 10 minute pana cand incepe sa se ingroasa, atentie insa, compozitia nu trebuie sa fiarba. Lasam crema la racit. Taiem nucile pecan (pot fi si nuci normale) marunt.Â
Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita de zahar pudra. Albusurile le batem cu un praf de sare pana cand se transforma intr-o spuma tare. Adaugam treptat cele 100 de grame de zahar ramase si continuam sa mixam pana cand obtinem o bezea frumoasa.
Peste crema caramel racita punem frisca cu miscari de jos in sus. Procedam la fel si cu bezeaua de albusuri. La final incorporam extractul de vanilie, lingura de sirop de artar (miere) si nucile pecan taiate. Amestecam usor, punem compozitia intr-un vas termorezistent si-l dam la congelator timp de 5-6 ore. In primele 2 ore amestecam in compozitie din cand in cand pentru a sparge acele de gheata. Apoi putem sa o transferam in forme individuale de inghetata sau sa o lasam in vasul initial.Â
Eu am pus-o in forme individuale de silicon pe care le-am rasturnat pe o farfurie in momentul servirii. Am decorat cu caramel si cu nuci pecan si am servit unul din cele mai bune deserturi din vara aceasta.Â
Enjoy!
Buburuza Bubu says
Caramel si nuci, o bunate !
Paula Gafitescu says
Loredana ai dreptate, merg grozav impreuna 😉
Didi says
arata, putin spus imbietor. nucile pecan se aseamana foarte mult la gust cu soiurile noastre autohtone, dar sunt mult mai scumpe. sunt un pic mai fine, doar.
americanii le tot folosesc in retetele lor pt ca sunt un soi comun si ieftin la ei. nici nu cred ca pot ei sa gaseasca cu usurinta nuci ca cele din Romania. in final, voiam sa spun ca la fel de bun cred ca ar fi cu nuci autohtone
Paula Gafitescu says
Didi, ma bucur ca-ti place. Da, stiu ca ar merge la fel de bine si cu nuci (chiar am precizat asta in postare) insa eu aveam la indemana nuci pecan asa ca m-am hotarat sa le folosesc la inghetata.
Te pup!