Colectia mea de placinte de casa este intr-o continua crestere si asta pentru ca ne plac foarte mult. Eu le consider o mancare aproape completa, o crusta crocanta si delicioasa urmata de o umplutura plina de legume, arome, lactate si/sau bucati fragede de carne. Mai lipseste doar salata de cruditati langa ele si acoperim intrega piramida a alimentelor Voi ce spuneti, va plac placintele/tartele de casa?
Aluat
300 gr faina alba
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita turmenic
80 gr unt
1 ou
2 linguri smantana
apa rece
Umplutura
2 linguri ulei de masline
700 gr piept de pui
300 gr ciuperci
1 legatura ceapa verde
1/2 legatura patrunjel
3 catei de usturoi
1/2 lingurita fulgi de ardei iute
100 gr cascaval
3 oua
200 ml smantana
sare, piper
1 ou pentru uns
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 8
Cernem faina iar in mijloc adaugam untul taiat bucatele. Incepem sa famantam cu degetele pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam sarea, turmenicul (curcuma) si amestecam bine. Oul il batem impreuna cu smantana apoi il adaugam peste faina si framantam. Adaugam apa in functie de cata cere aluatul. La final trebuie sa obtinem un aluat moale si nelipicios. Il invelim in folie alimentara si-l dam la rece pentru o ora.
Curatam ciupercile, le taiem in bucati marunte si le calim intr-o lingura de ulei de masline pana cand se evapora toata apa. Le punem intr-un bol iar in tigaie mai punem o lingura de ulei si calim pieptul de pui taiat bucatele. Cand carnea s-a albit pe toate partile si s-a evaporat apa o punem peste ciupercile din bol.
Ceapa verde – puteti folosi o ceapa uscata daca nu mai gasiti verde insa trebuie calita putin inainte – o tocam marunt, procedam la fel cu usturoiul si patrunjelul. Le punem toate peste carne si amestecam usor.
Ouale le batem cu un praf de sare apoi adaugam smantana, ardeiul iute si cascavalul ras. Turnam amestecul peste carne si omogenizam.
Ungem bine cu unt o forma de tarta de 24-26 cm diametru. Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Scoatem aluatul din cuptor si il impartim in doua bucati. Intindem o bucata intr-o foaie rotunda putin mai mare decat diametrul tavii apoi o transferam cu grija in tava. Acoperim bine fundul tavii si peretii laterali cu aluatul de placinta apoi turnam umplutura si nivelam. Formam fasii din aluatul ramas si le punem deasupra peste umplutura. Ungem fasiile cu ou batut si introducem placinta la cuptor. O coacem pentru 35-40 de minute pana cand se rumeneste frumos deasupra. Turmenicul va da o culoare frumoasa aluatului si o aroma placuta. Ideea de a pune turmenic in aluat mi-a dat-o Cristi si-i multumesc pentru acest lucru.
Placinta se lasa la odihnit 10 minute dupa ce a fost scoasa din cuptor apoi se poate servi cu pofta. Enjoy!
simonacallas says
Si mie imi plac placintele, iar a ta arata fantastic, felicitari!
Paula Gafitescu says
Simona, ma bucur mult ca-ti place!
Haplea says
Delicioasa placinta!!
Paula Gafitescu says
Multumesc Haplea!
Diaconta says
Ce placinta buna si aratoasa!!
Paula Gafitescu says
Dia, ma bucur mult ca-ti place!