Intr-o zi m-am gandit sa fac ceva bun si dulce cu ananas. Oscilam intre o prajitura rasturnata si un cheesecake, insa pana la urma m-am razgandit si am ales sa fac un tort cu mousse de cocos si ananas. Nu eram foate hotarata in privinta aspectului insa acesta s-a definitivat pe parcurs. A rezultat un tort delicios cu arome exotice si culori calde, un tort destul de festiv si cu un decor floral – tort cu ananas, cocos si migdale!
Baza crocanta
100 gr fulgi de cocos
100 gr migdale
50 gr unt
2 linguri lapte
2 linguri zahar
Blat
80 gr unt
80 gr zahar brun
2 albusuri mari
1 praf de sare
80 gr migdale
40 gr faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita extract de vanilie
20 piscoturi
Crema
1 plic gelatina
200 ml lapte de cocos
300 ml smantana pentru frisca
200 gr crema de branza
100 gr zahar pudra
1 lingura zahar vanilat
1 lingurita extract de cocos
1 lingurita extract de vanilie
200 gr ananas bucati Sun Food
Decor
1/2 ananas mediu copt
2 linguri zahar
2 linguri apa
Timp de preparare: 3 ore Timp de coacere: 70 min. Nr portii: 10
Decor. Pentru inceput pregatim florile de ananas. Curatam o jumatate de ananas bine copt si-l taiem apoi felii subtiri de 2mm. Incalzim apa cu zaharul la microunde timp de 30 secunde – 1minut, pana cand zaharul este dizolvat complet. Ungem fiecare felie de ananas pe ambele parti cu sirop de zahar si o punem pe gratarul de la cuptor. Coacem feliile de ananas in cuptorul preincalzit la 120 de grade timp de 75 de minute. Scoatem feliile uscate de ananas si cat mai sunt inca moi si caldute le punem in forme de briose. Le apasam usor in centru pentru a forma florile de ananas si le lasam acolo pana in momentul asamblarii.
Blat. Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de tort de 16cm diametru. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Untul moale la temperatura camerei il mixam bine cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam migdalele macinate, faina, praful de copt, extractul de vanilie si le incorporam usor. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare apoi le incorporam in crema de unt cu miscari usoare, de jos in sus. Turnam compozitia in tava si coacem blatul timp de 45-50 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasam blatul in tava la racit apoi il transferam pe un gratar.
Baza crocanta. Punem migdalele si nuca de cocos in robot si le macinam fin. Peste ele adaugam untul topit, laptele si zaharul si amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena. Tapetam cu hartie de copt o tava de 20cm diametru. Punem amestecul in tava si-l apasam bine cu fundul unui pahar. Pe lateralele tavii asezam piscoturile si le apasam usor in blat. Acoperim piscoturile cu folie de aluminiu si dam tava la cuptor pentru 20 de minute pana cand crusta se intareste.
Crema. Gelatina o punem la inmuiat in 50 ml apa rece. Laptele de cocos il punem pe foc si-l aducem aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam gelatina apoi amestecam bine. Dam laptele la rece fara a-l lasa sa se intareasca.
Crema de branza o mixam bine impreuna cu zaharul pudra, extractul de cocos si vanilia.
Ananasul il taiem bucati mai marunte.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat.
Crema de branza o adaugam peste laptele de cocos si amestecam bine. Lasam crema sa se intareasca putin. Incorporam frisca cu miscari de jos in sus, apoi bucatile de ananas.
Asamblare. Taiem blatul de albusuri in doua parti. In tava mare in care am copt baza crocanta punem 1/3 din crema cu ananas. Peste crema punem o bucata de blat apoi din nou o treime din crema. Deasupra punem cealata bucata de blat iar apoi restul de crema si nivelam. Decoram tortul cu florile de ananas si-l dam la rece pentru 4-5 ore pana se intareste crema suficient.
Este grozav de bun, enjoy!
Danutza says
Wow, e minunat!! Si super deliciooos 😀
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Danutza! Pup
Plooshy Cuisine says
Wow…. decorul e absolut superb!! Bravo!!
Paula Gafitescu says
Plosshy ma bucur mult ca-ti place!
Haplea says
Arata demential!
Paula Gafitescu says
Multumesc Haplea!
Iuliana says
Wow, ideea florilor de ananas e nemaipomenita! Nu mi-ar fi trecut prin minte niciodata! Felicitări, Paula, este superb tortul!
Paula Gafitescu says
Iuliana, ma bucur mult ca-ti place! Pup
Diaconta says
Chiar poate insenina o zi mohorata de toamna.Grozava ideea cu florile de ananas
Paula Gafitescu says
Dia, multumesc mult. Pup!
Cristina says
Superb!!!
Paula Gafitescu says
Multumesc Cristina! :*
Mihaela Velicu says
Arata super!
Simona says
Am facut acest tort de ziua fetiței mele. Este absolut delicios, foarte fin. Am mai facut tortul Gladiator si Mississippi Mud Pie care au avut un succes enorm. Rețetele tale sunt foarte bine explicație si foarte gustoase. Felicitari pentru blog.
Viorica Cucu says
Am facut acest tort,este deosebit,dar nu am fost multumita de florile de ananas.Am gresit eu ceva,sau am prea mari asteptari de la aceste flori.Ca aspect au fost OK,dar nu -mi plac ca gust,in sensul ca erau cam moi ….
De fapt nici nu stiu cum trebuie sa fie la gust,ma refer la textura.