Aceste portofele delicioase pot fi preparate atat in varianta de post cat si in varianta standard cu oua si lapte. Sunt tare bune, usor de facut, si multumesc toata familia de la mic la mare. In loc de gem se pot pune si alte umpluturi dupa preferinta. Eu sunt convinsa ca ar fi fost tare bune si cu nuca insa cum nu aveam la dispozitie am folosit un gem foarte bun, facut in casa. Asadar cand va doriti un dulce de patiserie simplu si aromat, dar si de post, va recomand sa incercati aceste portofele de post cu gem.
Ingrediente
500 gr faina
15 gr drojdie proaspata
300-350 ml lapte de soia/orez/migdale
1 praf de sare
1 linguri de zahar
2 linguri ulei
1 plic zahar vanilat
Umplutura
gem de afine/caise
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 12
Cernem faina iar in mijloc facem o adancitura.
Incalzim usor 100 ml lapte de soia impreuna cu zaharul. Cand e caldut oprim focul si adaugam drojdia si lasam 10 minute la dospit. Daca nu aveti lapte de soia puteti sa folositi apa in schimb.
Punem maiaua peste faina, adaugam sarea si zaharul vanilat si incepem sa framantam. Adaugam restul de lapte treptat pana cand obtinem un aluat omogen si nelipicios. Continuam framantarea inca 10 minute. La final adaugam uleiul si mai framantam pana la omogenizare. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit timp de 40-50 de minute.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata si-l intindem intr-un dreptunghi de aproximativ 0.5cm grosime.
Taiem aluatul in patrate. In mijlocul fiecarui patrat punem o lingurita de gem iar apoi unim capetele deasupra gemului astfel incat sa obtinem forma unui portofel/plic.
Punem portofelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si la mai lasam 15-20 de minute la dospit.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade iar cand este incins introducem tava in cuptor. Dupa 10 minute reducem focul la 170 de grade si mai lasam portofelele timp de 10-15 minute pana cand se rumenesc frumos.
Scoatem tava din cuptor iar portofelele de post cu gem le punem pe un platou la racit. Servim dupa ce se mai racoresc putin.
Sunt excelente!
Georgiana says
Bună Paula,as vrea sa-I fac băiețelului meu un tort dar este alergic la proteinele din lapte,ai vre-o reteta buna de crema fara lapte și unt?
Mulțumesc.