Prajitura Krantz este un dulce aspectuos, destul de simplu de facut si grozav de bun. Am facut pentru weekendul ce tocmai a trecut, un weekend in care i-am servit pe cei dragi cu o bunatate de prajitura. Reteta am preluat-o de la draga Adela pentru Provocarea Secreta a lunii noiembrie, gazduita de Kadia. Blogul Adelei este plin de retete pe placul meu si multe prajituri delicioase. Tocmai de aceea am avut o alegere grea insa la urma s-a dovedit a fi una minunata.
Foi
7 albusuri ( de la oua mari )
150 gr zahar
180 gr nuci
80 gr faina
1 praf de sare
Crema
7 galbenusuri
100 gr zahar
1 pastaie de vanilie
200 gr unt moale
Krantz
80 gr nuci
80 gr zahar
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 15-16
Foi. Nucile le macinam fin si le amestecam cu faina. Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Adugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Mixam bine pana se topeste tot zaharul. Incorporam usor ingredientele uscate cu o spatula prin miscari de jos in sus.
Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. Punem compozitia in tava si nivelam usor cu o lingura fara sa apasam prea tare.
Coacem blatul timp de 25-30 de minute la foc mediu spre mic (170 grade). Cand incepe sa se rumeneasca la suprafata scoatem tava din cuptor si taiem blatul in 3 bucati cat inca e cald. Il lasam sa se racoreasca in tava.
Crema. Punem galbenusurile intr-un bol rezistent la caldura si adaugam zaharul. Punem un vas cu apa pe foc. In momentul in care apa incepe sa fiarba dam focul mic iar deasupra punem bolul cu galbenusurile. Amestecam cu un tel pana se ingroasa, asta va dura in jur de 20 de minute. Luam bolul de pe vasul cu apa si lasam crema de galbenusuri la racit.
Mixam untul moale bine de tot pana cand devine cremos. E de preferat sa folosim un unt mai gras pentru a lucra mai usor cu el. Aduagam cate o lingura de unt in crema de galbenusuri racita si amestecam bine pana la incoporare. Continuam asa pana cand incorporam tot untul. La final adaugam semintele de la pastaia de vanilie.
Krantz. Caramelizam zaharul intr-o oala cu fund gros pe foc mic. Oprim focul, adaugam nucile si le acoperim bine cu caramel apoi le rasturnam pe o planseta. Cand sunt racite complet le macinam in robot insa nu foarte fin.
Desprindem usor foile de pe hartia de copt si punem una pe un platou. Adaugam o treime din crema si continuam cu urmatoarele foi. Peste prajitura presaram krantzul in mod uniform. Acoperim prajitura cu folie alimentara sau o punem intr-o cutie inchisa ermetic si o dam la rece pentru cateva ore. O taiem cu un cutit ascutit si o servim cu pofta.
Enjoy!
Kadia says
Arata incredibil! Parca nu-mi mai vine sa plec de pe pagina asta! Venisem sa-ti scriu ca te-am adaugat la parada
Timea says
O bunatate de prajitura! Si arata minunat!
excursii romania says
o prajitura exact pe gustul meu! Abia astept sa vad cum imi iese!
Flory says
Proporțiile descrise pt ce tava se folosesc?
Paula Gafitescu says
Buna FLory. Tava folosita de mine avea dimensiunile de 30/40cm.
Flory says
Mulțumesc, în week-end urmează s-o pun în practica! Numai bine!?
Paula Gafitescu says
Cu drag, spor!