Mirosul de aluat dulce, proaspat copt si aromat ne cheama la masa. De fiecare data! Acest lucru este o certitidunie la noi in casa. Asteptam mereu cu nerabdare si bucurie sa scoatem prima tava plina cu bunatati din cuptor. Pe urma nu ne mai ramane decat sa ne umplem farfuriile si sa savuram delicioasele preparate: branzoice, cornuri, rulouri…cu toate ne plac in mare masura. Si acesti banuti au fost foarte apreciati. Moi si pufosi cu umplutura aromata din branza dulce, s-au topit ca painea calda.
Aluat
500 gr faina
15 gr drojdie
1/2 lingurita sare
2 linguri zahar
200-250 ml lapte
2 galbenusuri
40 gr unt
Umplutura
300 gr branza de vaci
50 gr zahar
1 lingurita zahar pudra vanilat
1 praf sare
2 albusuri
2 linguri de gris
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 12
Incalzim usor laptele pe foc mic – pentru inceput 200 de ml – dizolvam zaharul si drojdia apoi il lasam sa se odihneasca 10 minute.
Faina o cernem iar in milocul ei facem o gropita. Galbenusurile le batem usor cu furculita impreuna cu sarea.
Punem laptele si drojdia in mijlocul fainii, in gropita facuta, turnam si galbenusurile apoi incepem sa framantam. Adaugam untul moale si continuam framantarea pana obtinem un aluat elastic, omogen, moale dar nelipicios. Dupa caz mai adaugam faina sau lapte. Lasam la dospit pentru o ora la loc caldut si ferit de curenti. Cel mai potrivit loc este cuptorul usor incalzit.
Branza o amestecam cu albusurile, zaharul, grisul, zaharul si zaharul vanilat. Omogenizam bine pana obtinem o crema.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru bine infainata si il impartim in 12 bucati egale. Formam cate o biluta din fiecare bucata si o intindem usor cu sucitorul. Apasam mijlocul cercului astfel incat sa formam o adancitura. Punem fiecare cerc astfel obtinut in tava. In adanciturile facute punem cate o lingura de umplutura.
Ungem banutii cu ou si-i mai lasam 10-15 minute la dospit apoi ii introducem in cuptorul incins.
Coacem banutii timp de 20-25 de minute, pana cand se rumenesc frumos. Scoatem tava din cuptor si mai lasam dulcegariile la racit aproximativ 10 minute apoi ii servim cu pofta. Enjoy!
Irina says
Ce fel de drojdie se foloseste, proaspăta sau uscata? Multumesc!
Paula Gafitescu says
Irina, e vorba de drojdie proaspata, asa folosesc cel mai des.