Stiti deja ca dulciurile nu lipsesc de la noi din casa iar prajiturile au loc de cinste. Nu stiu exact de ce, insa au acel ceva care atrage si mereu imi pun intrebarea: ce prajitura buna sa fac acum? Iar daca vine vorba de prajitura buna atunci vine vorba si de ciocolata – in cele mai multe cazuri. Cu cat mai multa ciocolata cu atat mai bine.
O prajitura cu foi, multe foi, nu poate decat sa aduca dupa sine si multe straturi de crema, cu ciocolata evident. Iar pentru mine aceasta prajitura nu poate decat sa aduca bucurie pentru ca este ceva ce nu pot refuza. Este ceva ce imi aminteste de dobosul copilariei pe care l-am indragit enorm si pe care l-as manca oricand. Cu alte cuvinte pot sa spun ca aceasta prajitura cu foi si crema de ciocolata este o prajitura minunata!
Foi
120 gr unt
120 gr smantana
100 gr zahar
2 oua mari
1 lingurita amoniu
1 lingura suc de lamaie
2 lingurite praf de copt
1 praf de sare
550-600 gr faina
Crema
600 ml lapte
150 gr zahar
3 oua
5 linguri amidon
200 gr unt
200 gr ciocolata neagra
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura coniac
Decor
100 gr ciocolata neagra
50 gr ciocolata cu lapte
50 ml smantana
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 30
Untul topit si racit il amestecam cu smantana, zaharul si ouale. Omogenizam compozitia cu ajutorul unui tel. Adaugam praful de copt si amoniul stins cu sucul de lamaie. Faina o adaugam treptat pana cand obtinem un aluat moale si nelipicios. La inceput vom amesteca cu telul, dar pe urma putem sa ne folosim de maini.
Aluatul il impartim in 5 bucati egale.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si pregatim o tava de 25/35cm . Foile le vom coace pe fundul tavii pe care putem sa-l tapetam cu hartie de copt sau sa-l ungem cu ulei.
Fiecare bucata de aluat o vom intinde intr-o foaie de dimensiunea tavii. Daca folosim hartie de copt va fi mai usor sa o intindem direct pe hartie si apoi sa o plasam pe fundul tavii. Daca ungem tava cu ulei va fi mai usor sa intindem aluatul direct pe fundul tavii.
Coacem fiecare foaie timp de 12-14 minute pana cand se rumeneste usor. Lasam foile la racit si trecem la crema.
Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Ouale le amestecam separat cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste oua si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.
Luam crema de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine.
Taiem untul cubulete si-l adaugam in crema. La final punem extractul de vanilie si coniacul apoi omogenizam.
Prajitura se asambleaza usor. Se aseaza o foaie pe un platou si se unge cu 1/4 din crema. Se procedeaza la fel pana cand se termina foile si crema. Ultima foaie va ramane fara crema.
Topim ciocolata neagra impreuna cu ciocolata cu lapte si smantana la bain marie. Cand amestecul e omogen il luam de pe foc si glazuram prajitura cu crema de ciocolata obtinuta. Dam prajitura la rece peste noapte. A doua zi se va putea felia frumos deoarece crema va inmuia foile.
Este un deliciu de prajitura si va garantez ca nu va veti opri la o singura bucata. Enjoy!
Daca va place ciocolata si doriti sa incercati ceva putin mai sanatos atunci va recomand sa aruncati o privire pe blogul Adniei care a pregatit o amandina vegana delicioasa!
Anonymous says
Buna Paula, prajitura arata foarte bine si trebuie neaparat s-o testez, mai ales ca are si ciocolata in compozitie
Spune-mi te rog, untul nu se adauga in crema racita?
Multumesc, o zi frumoasa. Angela
Paula Gafitescu says
Buna Angela. Stiu ca majoritatea retetelor cu o astfel de crema prevad ca untul sa fie adaugat in crema rece. Eu am incercat ambele variante si merge la fel de bine oricum am alege sa adaugam untul, In crema calda untul este mult mai usor de incorporat si acesta este motivul pentru care eu procedez asa
O zi frumoasa sa ai!
adnia says
vaaaai, ce bunatate! acuma ce ma fac eu, ca am intrat pe la tine seara..si nu mai am timp s-o prepar? clar ma pun pe treaba in weekend ! te pup si multumesc!
Laura Nechita says
Paula, Paula….:))))
Deliciosenie! O fac pentru weekend, chiar am o comanda de prajituri si astfel am scuza si o sa gust si eu :)))
Va pupam de la mic la mare!
Nikoleta says
Am incerca prăjitura si este un dezastrul
La crema,ouăle impreuna cu amidonul răsturnate peste lapte nu se leagă
Un dezastru de rețeta ?
Adina says
Evident ,mortala si asta !:)
Delicioasa,ador praji in foi !
Gabriela says
Ce de foi ai copt, Paula! Trebuie să fie foarte bună prăjitura ta!
Anonymous says
Pentru decor…ingredientul cu care se amesteca ciocolata este smantana sau unt?
Paula Gafitescu says
Este vorba de smantana. Am scris eu gresit in postare, dar am corectat acum.
Anonymous says
Cum adică pe fundul tăvii?. Sunt mic învățăcel ca să zic așa :)))
Paula Gafitescu says
Adica intorci tava cu fundul in sus si acolo vei intinde foile pentru a le coace
D.Tunde says
Buna
Pentru crema se pune ..doar galbenusul .?
.
Multumesc .
Paula Gafitescu says
Buna. Pentru crema am folosit oul intreg
D.Tunde says
Bina Paula !
Multumesc pentru tipul acordat .
Am facut prajitura si a iesit bine totul.
O intrebare despre Crema de la prajitura ..dupa ce am luat de pe fos si am adaugat totu am incorporat totul …se lasa la racit ?
Poate ma ajuti ..eu sun in Izrael si aici..nu prea se gasesc ca la noi( aici se gasesc cae re se face batuta cu frisca si nu se fierbe .Eu am incercat dar…nu merge )Budinca care se fierbe cu lapte 5ooml si sunt prajituri care necesita Budinca .
Cum asi putea sa fac sa am budinca preparata de mine in casa deoarece sti si tu sunt creme de vanili ,cacao caramel frisca ect ..in care fierbem aceasta budinca si mai adaugam ingredientele ..din crema ta si obtinem o crema foarte buna pentru prajituri.
Astazi vreau sa fac Stollwlek si necesita budinca cu frisca ..merge si vanilia eu cred ..este doar gustul.
Te rog daca se poate ajutama si iti multumesc foarte mult .
Paula Gafitescu says
Buna Tunde, ma bucur mult ca a iesit prajitura! O budinca de ciocolata poti face dupa aceasta crema. Bundinca cu gust de frisca nu stiu sa-ti spun, poti incerca o crema simpla cu oua, lapte, zahar, amidon si nu mai pui vanilie. Poti sa incorporezi si frisca batuta ulterior. Sau poate gasesti tu alte idei mai bune.
La prajitura aceasta se lasa crema la racit, insa se amesteca din cand in cand pentru a nu forma crusta. O zi frumoasa!
elena says
bunaziua am o intrebare in reteta prajitura cu foi si crema de ciocolata a- ti pus un ingredient (o lingurita de amoniu) puteti sa-mi spuneti ce este amoniu merci
Paula Gafitescu says
Buna Elena. Amoniul este un agent der afanare folosit pentru fragezirea foilor care au in compozitie mult unt/ulei. Se gaseste la pliclet, ca ssi praful de copt. Trebuie sa scrie pe el: amoniu pentru prajituri
Aura says
Nu a mancat nimeni niciodata prajitura genul asta (cu foi) mai buna !!! Gresesc ,de fapt, nici macar egala cu aceasta. Este o bunatate de prajitura. E….WOW ! WOW ! WOW ! Multumesc pentru reteta. Se cunoaste ca ceea ce faci faci din suflet, nu avea cum sa fie asa de buna altfel. Respect !
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Aura pentru aceste cuvinte frumoase! Tot ce fac, fac cu mare drag si o fac pentru cei dragi O seara frumoasa!
Larisa says
Buna,ce fel de samantana folosim?pentru gatit?ma refer la foi…multumesc
Cristina says
Buna in loc de unt la foi putem folosi untura , eu am auzit de aceasta retata când eram copil și mii se spunea ca este cu untura …
Paula Gafitescu says
Cristina, asa este, se poate folosi si untura, dar in cantitate mai mica.
ella cop says
Bună Paula! Te-am descoperit de curând și aș vrea să încerc rețetele tale,îmi poți spune ce fel de smântână ai folosit? De gătit ,de frișcă sau de aceea grasă de care punem peste sărmăluțe?Mulțumesc !
Paula Gafitescu says
Buna Ella. Am pus smantana grasa, dar nu sin comert. Smantana grasa de casa, sau de separator.
Lore says
Buna Paula, putem inlocui amoniul sau sa-l omitem ? Multumesc
Paula Gafitescu says
Buna Lore. Amoniul se poate omite, dar eu l-am pus pentru a fragezi foile.