Acest desert este super simplu de realizat insa este extraordinar de bun. Aroma de portocale, mierea si fisticul au transformat un banal chec intr-un delicu de zile mari. Fructat si insiropat isi poate gasi loc de cinste pe orice masa. Cei care iubesc ciocolata s-ar putea sa nu fie la fel de incantati la auzul unui asemenea chec, insa odata incercat cu siguranta se vor indragosti pe loc. Asa s-a intamplat si in cazul meu. Dupa ce am gustat prima oara abia am reusit sa ma mai opresc. Fiecare inghititura este pur si simplu minunata: moale, aromata si insiropata. Un deliciu!
Ingrediente
2 oua medii
200 ml iaurt
280 gr faina
100 gr zahar
100 ml ulei
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
coaja rasa de la 2 portocale
1 pastaie de vanilie
Sirop
sucul de la doua portocale
100 gr miere
50 gr fistic
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 10-12
Ouale le batem impreuna cu zaharul si un praf de sare. Ne folosim de un tel. Adaugam iaurtul, uleiul si semintele de la pastaia de vanilie. Omogenizam usor.
Separat amestecam faina cu praful de copt si bicarbonatul. Adaugam ingredientele lichide peste cele solide si omogenizam compozitia cu o lingura sau un tel.
Portocalele le spalam bine si razuim coaja peste compozitia de chec. Amestecam usor.
Preincalzim cuptorul la 170 de grade. Tapetam cu unt si faina o tava rotunda de tort. Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor. Coacem checul pentru 45-50 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Cand e gata oprim focul si lasam checul la racorit in cuptor cu usa intredeschisa.
Fisticul il zdrobim usor. Sucul de la cele doua portocale il amestecam cu mierea pana cand obtinem un sirop omogen.
Scoatem checul din cuptor si cu ajutorul unei scobitori facem mici gaurele in chec. Turnam siropul pe deasupra checului si-l lasam deoparte 3-4 ore pana cand absoarbe tot siropul. Deasupra vom presara fistic zdrobit iar apoi putem sa il feliem dupa preferinta. Veti avea parte de o surpriza foarte placuta. Enjoy!
andreea manoliu says
Un chec delicios, cu un gust tare placut de portocale ! Un sfirsit de saptamina bun ! Claudia
Gabriela says
Mmm, ce bunătate! Ce aromă și ce culoare frumoasă are!
Rocsy Ciobanu says
Mmm, ce aromat….
Liana10 says
Ii simt parfumul si aroma pana aici!! Vreau si eu urgent doua felii, te rog 😉 :*
Lacramioara Calarasu says
Ce diametru trebuie sa aibă tava?
Paula Gafitescu says
Buna Lacramioara. Eu amm folosit o tava de 20cm diametru.
Rodika says
Se poate de inlocuit uleiul cu untul?
Daca da, care este conversia?
Mersi mult??
Paula Gafitescu says
Buna Rodika, probabil ca se poate inlocui dar nu stiu sa iit spun conversia.