Crema de zahar ars este un desert care se face rapid si din ingrediente putine, asta am putea spune. Insa nu doar atat, este un desert cremos, fin, aromat si delicios de dulce. Caramelul completeaza acea crema simpla de lapte si oua si ii da un farmec aparte. Multa lume iubeste aceste desert tocmai din cauza cremozitatii si a gustului inconfundabil de caramel. Am intalnit si persoane care totusi nu suporta crema de zahar ars. Motivul nu-l stiu exact si sincer mi se pare ca isi refuza un desert special.
Crema
750 ml lapte
6 oua
150 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
Caramel
120 gr zahar
2 linguri apa
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 75 min. Nr portii: 10
Intr-un vas caramelizam cele 120 grame de zahar impreuna cu apa. Asteptam pana capata o culoare aurie frumoasa. Oprim focul si imbracam cu caramelul obtinut un vas termorezistent rotund de 22-26cm diametru.
Ouale le batem impreuna cu zaharul pana cand se deschid la culoare si isi dubleaza volumul. Adaugam laptele treptat, amestecand incet si continuu. La final adaugam extractul de vanilie. Turnam crema in vasul tapetat cu caramel.
Punem vasul intr-o tava putin mai mare decat acesta. Preincalzim cuptorul la 150 de grade. In tava in care am pus vasul vom turna apa fierbinte pana la jumatatea vasului.
Dam tava la cuptor pentru o ora si 15 minute. Oprim focul si lasam crema caramel sa se raceasca in tava.
Dupa ce s-a racit complet punem crema de zahar ars la frigider. A doua zi o rasturnam pe un platou usor adanc pentru a evita scurgerea caramelului.
Feliem dupa preferinta si servim crema de zahar ars cu frisca sau inghetata de vanilie. Enjoy!
TeoBucatar says
Delicios desert draga mea! Oricand!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Teo, pupici!
Cristea Dana says
Doamne, de cand zic ca fac si eu….Arata fantastic! Pup :*
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Dana! :*
stefy says
o reteta simpla, dar un gust divin!!
Paula Gafitescu says
Stefy, asa este. Simpla si super delicioasa! Pup