Nu trebuie sa existe un motiv anume pentru a face tort. Cel putin pentru mine nu. Este drept ca de cele mai multe ori fac torturi cu diferite ocazii sau aniversari. Uneori insa fac cate un tort in momentul in care am inspiratie sau o anumita idee despre cum as vrea sa arate. De data aceasta nu stiam exact cum o sa arate insa stiam ce anume vreau de la acest tort. Sa fie dulce acrisor, cu un blat delicat si crema fina cu zmeura si lamaie. Iar cand spun crema fina nu pot decat sa ma gandesc la mousse sau bavareza. Si uite asa am compus tortul din mai multe straturi delicioase: blat cu migdale, fructul pasiunii, bavareza de lamaie, crema de zmeura si caramel, din nou bavareza de lamaie, un nou strat de blat, bavareza de lamaie iar la final jeleu de lamaie.
Gustul lamaii predomina in acest tort insa este completat intr-un mod delicios de fructul pasiunii si zmeura. Enjoy!
Blat
2 oua
60 gr zahar
1 lingura ulei
60 gr faina de migdale
1 praf de sare
Bavareza de lamaie
350 gr lemon curd
10 gr gelatina
30 ml apa
400 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
Cremeux cu zmeura si caramel
100 gr piure de zmeura
60 gr zahar
200 ml smantana pt frisca
2 oua mari
4 gr gelatina
Jeleu de lamaie
100 ml lemon curd
1 lingura zahar
100 ml apa
4 gr gelatina
4-5 bucati din fructul pasiunii
Blat. Ouale – la temperatura camerei- le mixam bine cu praful de sare si zaharul pana cand se dechid la culoare si isi dubleaza volumul. Adaugam lingura de ulei si mixam foarte putin doar pana la omogenizare.
Oprim mixerul si adaugam faina de migdale amestecand usor cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava mica de 17-18cm diametru. Turnam compozitia de blat in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 20-25 de minute pana trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar la racit apoi il taiem in doua bucati.
Bavareza de lamaie. Pentru inceput trebuie sa ne asiguram ca avem suficient lemon curd in casa. La mine pe blog gasiti o reteta foarte bun de lemon curd iar cantitatea rezultata este suficienta pentru acest tort.
Punem 100 gr lemon curd la incalzit pe foc mic. Gelatina o hidratam in 30 ml de apa. Cand lemon curdul este cald oprim focul si adaugam gelatina apoi amestecam bine. Adaugam restul de lemon curd si vanilia apoi dam la rece pentru jumatate de ora.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o spuma ferma. Incorporam frisca cu miscari de jos in sus in lemon curd si vom obtine o minunata crema de lamaie
Cremeux cu zmeura si caramel. Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa.
Punem zaharul la caramelizat iar cand se transforma intr-un caramel auriu frumos adaugam smantana si amestecam bine pentru a obtine un amestec omogen. Crema o punem din nou pe foc mic impreuna cu piureul de zmeura. Adaugam ouale si mixam bine dupa fiecare adaugare. Amestecul nu ar trebui sa fiarba doar sa ajunga la o temperatura foarte inalta. Oprim focul si adaugam gelatina amestecand foarte bine. Dam crema la rece.
Jeleu de lamaie. Gelatina o punem la hidratat in 30 ml apa. Incalzim lemon curdul cu restul de apa si zaharul. Cand amestecul e fierbinte oprim focul si adaugam gelatina. Amestecam bine si lasam deoparte.
Asamblare.
Pregatim o tava cu diametru mai mare cu aproximativ 2-3cm decat cea in care am copt blatul. Asezam o bucata de blat iar peste el vom intinde pulpa din fructele pasiunii. Deasupra punem o treime din bavareza de lamaie. Peste bavareza intindem crema de caramel si zmeura. Continuam cu un nou strat de bavareza, jumatate din cantitatea ramasa. Peste bavareza vom aseza al doilea blat. Deasupra vom intinde din nou pulpa din fructul pasiunii iar apoi distribuim uniform si cu grija restul de crema bavareza ramasa. Dam tortul la rece pentru o jumatate de ora.
Peste crema vom turna jeleul de lamaie si dam din nou tortul la rece pentru 4-5 ore, preferabil peste noapte.
A doua zi ornam tortul cu fasii de ciocolata alba si cu fructe proaspete apoi putem sa-l feliem dupa preferinta.
Este un tort delicios, delicat cu un gust dulce acrisor dat de crema de lamaie, dar completat de aromele dulci ale zmeurei si fructului pasiunii. Poftiti la tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii!
Laura Nechita says
Frumos, o incantare pentru simturi! Bravo,Paula! Va pupam!
Anonymous says
Minunat ca si autoarea lui,felicitari.Spune-mi te rog,pulpa din fructul pasiunii care se pune pe primul blat o faci jeleu sau o pui pur si simplu asa?Te sarut si la car mai multe retete delicioase.Gianina.
Diaconta says
Nici nu am cuvinte.Superb si banuiesc cat e de gustos.
Anonymous says
Multumim de reteta este minunata.,Spune-mi te rog pulpa din fructul pasiunii care se pune peste primul blat se foloseste in stare cruda zdrobita si ameatecata cu zahar doar?Gianina
Paula Gafitescu says
Buna Gianina, ma bucur mult ca iti place tortul. Eu am pus pulpa fara adaos de zahar pentru ca mi s-a parut suficient de dulce. O seara frumoasa!
Paula Gafitescu says
Buna Gianina, ma bucur mult ca iti place tortul. Eu am pus pulpa fara adaos de zahar pentru ca mi s-a parut suficient de dulce. O seara frumoasa!
Ana says
Buna ziua! In primul rand va felicit pentru lucrarile de arta care le faceti! Arata extraordinar toate! Am incercat mai multe retete si au iesit foarte bine?Am o intrebare, cand spuneti ca punem ouale in crema de caramel, si mixam, va referiti la mixatul cu mixerul sau merge si cu un tel normal? Eu nu am decat robot din acela mare de masa.Multumesc pentru raspuns, o zi buna!
Leni says
Buna ziua,
Cum sa amesteci caramelul cu smântână pana la omogenizare,când zaharul se solidifica.Cum sa lași crema lemon 30 Min.la frigider și s-o amesteci cu frișcă,când după 30 Min.la frigider este beton???
Paula Gafitescu says
Nu stiu. Imi spuneti dumneavoastra cum ati reusit?