Povestea unui tort este de obicei simpla. Imaginea lui imi apare in minte atunci cand ma astept mai putin. Insa stiu sigur ca trebuie sa mi-o notez undeva pe o hartie ca sa nu o pierd.
Apoi vine partea mai delicata. Combinarea texturilor si aromelor. De cele mai multe ori aleg ceva ce stiu sigur ca e bun insa uneori experimentez combinatii noi.
De data aceasta nu am experimentat ceva iesit din comun. Totul e simplu, un blat delicios de ciocolata si o crema de lapte fina si aromata. Ceea ce e nou e faptul ca nu am mai folosit combinatia aceasta pana acum. Mare pacat pentru ca e tare buna. Daca credeti ca va place atunci merita sa testati si voi acest tort in straturi de ciocolata si lapte.
1 cana zahar
3 cani faina
3/4 cana cacao
1/2 cana ulei
1 cana iaurt
4 oua
1/3 cana lapte
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1/3 lingurita sare
*cana normala de 250 ml
*cana normala de 250 ml
Crema
800 ml lapte
75 gr faina
25 gr amidon
125 gr zahar
100 gr ciocolata alba
150 gr unt
1 pastaie de vanilie
Decor
100 gr smantana pt frisca
50 gr ciocolata neagra
nuci caramelizate
Faina o amestecam cu cacaoa, bicarbonatul, praful de copt, sarea si zaharul. Ne folosim de tel si amestecam bine. Separat amestecam ingredientele lichide: ouale, iaurtul, 60 ml lapte, uleiul si vanilia.
Adaugam ingredientele lichide peste cele uscate si omogenizam. Daca aluatul este prea dens mai putem adauga putin lapte. Trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase.
Preincalzim cuptorul la foc mediu. Pregatim 3 tavi cu diametrul de 18-20 cm, le ungem cu unt si le tapem la baza cu hartie de copt, Tapetam lateralele tavilor cu faina si scuturam excesul.
Repartizam compozitia in cele 3 tavi in mog egal, apoi coacem blaturile timp de 30-40 de minute sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Daca nu aveti 3 forme de aceeasi dimensiune puteti sa coaceti blaturile pe rand. Scoatem blaturile la racit pe un gratar.
Crema. Amestecam faina cu amidonul si 100 ml de lapte. Restul de laptele il punem pe foc impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie. Cand laptele e fierbinte turnam putin peste crema cu faina si amestecam bine de tot pentru a evita formarea de cocoloase. Rasturnam crema peste laptele din oala si o lasam la foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.
Luam crema de pe foc si adaugam ciocolata alba rupta bucatele. Amestecam din nou. Taiem untul cubulete, il adaugam in crema apoi omogenizam.
Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam la racit.
Taiem fiecare blat in doua bucati. Punem o bucata de blat pe un platou si deasupra intindem 2-3 linguri de crema. Procedam la fel pana cand terminam blaturile si crema. Crema ramasa o vom folosi pentru a imbraca tortul.
Dam tortul la rece pentru 2-3 ore.
Aducem smantana pana la punctul de fierbere apoi oprim focul. Adaugam ciocolata si amestecam bine. Turnam glazura peste tortul rece.
Decoram tortul cu nuci caramelizate si fasii de ciocolata neagra. Este un deliciu de tort si va va incanta cu siguranta. Enjoy!
Anonymous says
superb tort trebuie incercat am o intrebare cana sa aibe 250 gr toate cele bune si la fel de gustoase succes
Diaconta says
Foarte fain !!!
Cristina says
Bun tare!!! Si eu ador acest tip de tort, am pregatit unul doar cu un rand din aceasta crema si fiul meu a mancat crema si din felia mea… ))