Niciodata nu e prea tarziu pentru o prajitura. Sau…niciodata nu e prea mult pentru a mai face inca o prajitura. Prajiturile si torturile sunt slabiciunea mea si mereu le pregatesc cu drag. Preferatele mele sunt cele cu ciocolata iar aceasta super prajitura are multa, multa ciocolata. Blatul este grozav, pufos, ciocolatos iar crema de ciocolata este fina, matasoasa si cu un gust echilibrat. Pentru un plus de aroma am adaugat crema de zmeura care ii mai confera si prospetime acestei prajituri.
Prajitura cu ciocolata si zmeura ar putea fi un adevarat deliciu pe masa oricui.
Blat
3 oua
100 ml ulei
180 ml iaurt
150 ml apa fierbinte
1 lingurita extract de vanilie
150 gr faina
100 gr faina de migdale
90 gr cacao
200 gr zahar
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1/4 lingurita sare
Crema de zmeura
300 gr zmeura
2 linguri zhar
2 linguri amidon
2 linguri apa
Crema de ciocolata
300 ml lapte
80 gr zahar
2 oua
3 linguri amidon
100 gr unt
100 gr ciocolata neagra
1 lingurita esenta de vanilie
Glazura de ciocolata
100 gr ciocolata
100 ml lapte
2 foi gelatina
Blat. Apa fierbinte o amestecam cu cacaoa pana cand obtinem o crema omogena. O lasam deoparte la racit.
Crema de ciocolata. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Ouale le amestecam separat cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste oua si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.
Luam crema de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine.
Taiem untul cubulete si-l adaugam in crema. La final punem extractul de vanilie apoi omogenizam.
Crema de zmeura. Punem zmeura – poate fi si zmeura congelata – pe foc mic impreuna cu zaharul. Lasam sa fiarba circa 5 minute pana cand se inmoaie complet. Amidonul il desfacem cu doua linguri de apa apoi il adaugam peste zmeura si lasam 2 minute la fiert pana se ingroasa. Dam crema la rece.
Glazura de ciocolata. Topim ciocolata in laptele fierbinte. Gelatina o hidratam in apa rece timp de 5 minute apoi o adaugam in crema de ciocolata calduta. Amestecam bine si lasam deoparte, dar nu la rece pentru ca riscam sa se intareasca prea tare inainte de a o putea folosi.
Asamblare. Punem o felie de blat pe un platou. Asezam jumatate din crema de ciocolata. Punem o felie de blat mai subtire iar deasupra intindem crema de zmeura. Asezam si a doua felie subtire de blat. Intindem cealalta jumatate de crema de ciocolata si nivelam din nou. Dam prajitura la rece pentru jumatate de ora.
Acoperim prajitura cu glazura de ciocolata si dam din nou la rece. Decoram prajitura cu zmeura, preferabil proaspata, si apoi o feliem dupa preferinta.
Este o prajitura minunata. Enjoy!
Timea says
Cat de frumos arata!
Anonymous says
Ce sa zic fara cuvinte, pt mine o iubitoare de ciocolata e un vis ! Gabriela.
Diaconta says
Wow,cu siguranta am sa retin aceasta prajitura.
Imi place foarte mult crema de ciocolata dar si glazura,iar prezentarea este de revista.
Te felicit Paula pentru toate retetele tale minunate.
Cristina says
Exact pe gustul meu!!! 😉
Elena says
Am facut aceasta prajitura si imi place mult combinatia dintre blatul usor amarui, crema dulce de ciocolata si crema de zmeura acrisoara. Va multumesc si pentru aceasta reteta. Va doresc numai bine!
Gratiela says
Eu am pus in loc de zmeura, fructe de padure congelate…..un gust absolut delicios si fin….o prajitura care nu pare deloc facuta in casa
Paula Gafitescu says
Gratiela, ma bucur mult de tot ca ti-a placut! Este o prajitura tare draga mie.
ANIKO says
Este un VIS! L-am facut ,si toata lumea ma intreba de reteta.A fost un adevarat succes! Minunate creatii ai! Felicitari!!!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Aniko!
Mihaela says
Bună!Arată demential de bine prajitura ???.AȘ vrea să o incerc si eu,însa nu am gasit faina de migdale.Se poate inlocui cu făină de grau și dacă DA,ce gramaj?
Paula Gafitescu says
Buna Mihaela, nu stiu sa-ti spun exact cantitatea de faina normala, as zice 75 de grame (pentru ca e mai densa decat cea de migdale) dar nu bag mana in foc. Se poate inlocui si cu nuci macinate fin.