Cozonacii anunta apropierea sarbatorilor. Ei sunt motiv de bucurie, sarbatoare si voie buna in familie. Si chiar nu este nevoie de o sarbatoare anume pentru a-i face. deoarece sunt grozav de buni si la noi in casa se fac atunci cand pofta si dorul de cozonaci este mare. Iar ei nu fac altceva decat sa transforme orice masa banala intr-o masa festiva plina de bucurie.
Cozonac cu alune de padure si cacao este aceasta reteta care isi face acum aparitia in jurnalul meu de retete. Este un cozonac cu aluat pufos si aromat cu o umplutura delicioasa de alune de padure, vanilie si cacao. Alunele putin prajite apooi transformate in crema vor da un aer aparte acestui cozonac. Va fi atat de aromat si ispititor incat cu greu veti sta la distanta de el.
Aluat
500 gr faina
15 gr drojdie
200-250 gr lapte
3 galbenusuri
3 linguri zahar
1 praf de sare
50 gr unt
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
Umplutura
200 gr alune de padure macinate
3 albusuri
100 gr zahar
1 lingurita zahar vanilat
1 lingura rasa cacao
Aluat. Pregatim ingredientele pentru cozonac cu 2 ore inainte de a ne apuca de treaba.
Punem 100 ml lapte pe foc impreuna cu zaharul. Cand laptele e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam amestecul la odihnit timp de 10 minute iar noi trecem la faina.
Cernem faina impreuna cu sarea iar in mijloc facem o adancitura. Turnam maiaua in mijloc apoi galbenusurile si inca 100 ml de lapte. Incepem sa framantam aluatul. Daca mai este nevoie mai adaugam lapte treptat pana cand obtinem un aluat moale, nelipicios dar usor de framantat. Continuam framantarea pentru inca 10 minute apoi adaugam untul moale, coaja rasa de lamaie si zaharul vanilat. Mai framantam cateva minute pana cand untul e complet incorporat iar aluatul este din nou omogen, elastic si usor de prelucrat.
Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit pentru o ora intr-un loc ferit de curenti, ideal ar fi in cuptorul incalzit usor.
Umplutura. Alune de padure le prajim timp de 10 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Macinam fin alunele si le amestecam cu albusurile batute usor, zaharul, vanilia si cacaoa. Vom obtine o crema delicioasa cu miros imbatator. O punem deoparte si ne apucam de cozonaci.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il rasturnam pe blatul de lucru infainat. Intindem o foaie dreptunghiulara groasa de 0.5 cm. Ungem intraga foaie cu umplutura delicioasa apoi incepem sa o rulam strans.
Pregatim o forma de guguluf sau cozonac. Daca e teflonata va trebui unsa bine cu ulei. Daca este de silicon nu are nevoie de nimic. Eu am folosit o forma de guguluf de silicon.
Punem cozonacul in forma si-l ungem cu galbenus. Il mai lasam la dospit inca 40-50 de minute pana cand depaseste usor inaltimea formei.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade si introducem cozonacul dospit frumos in cuptor. Dupa 10 minute reducem focul la 180 si-l mai coacem pentru 35-40 de minute, pana capata u crusta rumena minunata.
Soatem forma cu cozonac la racit pe un gratar. Mai lasam cozonacul in forma timp de 10 minute dupa care il scoatem si il punem din nou pe gratar.
Lasam cozonacul sa se raceasca complet. Il acoperim cu un prosop curat de bucatarie pentru a evita uscarea excesiva. Dupa ce il feliem il pastram intr-un recipient etans, la loc racoros. Enjoy!
Mihaela says
Am sa incerc si eu aceasta umplutura, cred ca e foarte gustoasa ! Arata extra, imi place si forma !
Paula says
E foarte gustoasa umplutura. Ma bucur ca vrei sa-l incerci!