Cafea si ciocolata este una din combinatiile care ma incanta pe mine. La aceasta combinatie as mai adauga ciocolata + caramel, ciocolata + visine, ciocolata + nuci, ciocolata + portocale. Daa, lista ar putea continua pentru ca tot ce este cu ciocolata este pe placul meu. Si da, fac multe dulciuri cu ciocolata incercand sa impac cat mai multe gusturi si arome.
Aceasta prajitura cu ciocolata si mousse de cafea s-a nascut dintr-o dorinta de a mea de a manca ceva dulce, super bun, neaparat cu ciocolata si neaparat cu cafea. Dorinta s-a indeplinit si am avut parte de un desert minunat cu blat fin si creme delicate, aromate si catifelate.
Blat
- 4 oua
- 100 gr zahar
- 40 gr faina
- 40 gr faina de migdale
- 20 gr cacao
- 1 praf de sare
- 20 gr unt topit
Crema de ciocolata
- 200 gr ciocolata neagra
- 300 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura esenta amaretto
- 2 oua
- 2 linguri cacao
- 3 linguri zahar
- 4 gr gelatina
Mousse de cafea
- 100 ml smantana pentru frisca
- 50 ml cafea
- 3 linguri zahar
- 300 ml smantana pentru frisca
- 1 lg-ta zahar vanilat
- 5 gr gelatina
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 15 min. Nr portii: 20
Blat. Ouale le mixam bine impreuna cu zaharul si sarea timp de 10-15 minute pana cand isi tripleaza volumul. Adaugam untul topit ( si racit) si mai mixam jumatate de minut pana la omogenizare. Oprim mixerul
Faina o amestecam cu faina de migdale, cacaoa. Adaugam ingredientele uscate peste crema de oua si amestecam cu o spatula, cu miscari usoare de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava mare de 30/40cm. Turnam compozitia in tava si nivelam usor cu o lingura. Coacem blatul timp de 15-17 minute pana cand se desprinde frumos de lateralele tavii. Scoatem blatul pe un gratar la raci. Il taiem il doua jumatati.
Crema de ciocolata. Ouale le amestecam cu zaharul si cacao. Gelatina o punem la hidratat in 30 ml apa rece. Punem smantana pentru frisca pe foc. Cand e fierbinte adaugam ciocolata si amestecam usor. Turnam cateva linguri din compozitia cu ciocolata peste oua. Amestecam bine. Turnam crema de oua peste compozitia cu ciocolata si lasam amestecul pe foc timp de 5-6 minute pana incepe sa se ingroase. Cand e gata oprim focul si adaugam gelatina hidratata si amaretto. Amestecam bine. Acoperim crema cu foile alimentara si dam la rece.
Mousse de cafea. Incalzim 100 ml smantana, si cafeaua la foc mic. Oprim focul cand amestecul e cald bine. Gelatina o punem la hidratat in 30 ml apa rece. O lasam 5 minute deoparte apoi o adaugam peste cafea. Punem si zaharul apoi amestecam bine. Dam amestecul la rece. Cand va capata consistenta unei creme va fi bun de folosit.
Restul de smantana ii batem bine impreuna cu zaharul vanilat. Cad obtinem o frisca bat ne oprim si o dam la rece pana e gata crema de cafea.
Incorporam frisca in crema de cafea cu miscari usoare, de jos in sus.
Asamblare. Punem jumatate de blat intr-o tava de 20/30cm. Peste blat intindem o treime din mousse-ul de cafea. Adaugam crema de ciocolata apoi nivelam. Acoperim cu cealalta bucata de blat iar apoi cu mousse-ul de cafea ramas. Nivelam, invelim in folie si dam la rece.
- Prajitura trebuie sa stea la rece cel putin 3-4 ore pentru a se intari cremele.
- Blatul nu trebuie insiropat pentru ca este delicat si va absorbi din umezeala cremei
- Crema de ciocolata nu este foarte dulce pentru ca mie imi place amaruie. Daca va plac cremele mai dulci puteti sa mai adaugati o lingura de zahar.
- Este o prajitura delicioasa si cu siguranta va va cuceri.
Enjoy!
MIHA says
arata extraordinar si citind ingredientele este si foarte delicioasa,astept sa e termine postul pentru a o incerca-ca si dv si mie imi place combinatia ciocolata si cafea
dupa ce am sa o pregatesc am sa va scriu care sunt senzatiile cand mananci o asemenea bunatate
o zi cat mai placuta si la cat mai multe retete delicioase
as dori sa postati retete de pasti,pt ca se apropie perioada cand le pregatim
multumesc
Rocsy Ciobanu says
Prea minunata, prea delicioasa! bravo!
maria udrea says
Numai bunatati faci! Fericiti baietii tai, toti trei ca te au! Pupici!
Andreea says
Tava nu este prea mare având în vedere ca avem putina compoziție pentru blat?
Paula Gafitescu says
Andreea, blatul este destul de subtire. Nu este mare tava
Lia says
Buna ziua!
La crema de ciocolata se adauga dupa ce o luam de pe foc si gelatina hidratata, nu?
Multumesc mult!
Paula Gafitescu says
Buna, da, asa este.