Prajitura Alba ca Zapada este o prajitura indragita de foarte multi dintre noi. Ea aduce aminte de copilarie si de prajiturile facute cu drag in casa…prajituri coapte in preajma sarbatorilor pentru a fi puse la loc de cinste pe masa festiva.
Eu nu m-am intalnit de foarte multe ori cu aceasta prajitura in copilarie insa de ceva vreme m-a tentat sa o incerc. Probabil pentru ca am facut o pasiune pentru prajiturile cu foi. Si pentru cremele delicioase de lapte. Iar aceasta prajitura imbina foarte frumos foile fragede si crema aromata de lapte cu lamaie. Enjoy!
Foi
2 oua
10 linguri zahar
8 linguri ulei
10 linguri lapte
1 lingurita amoniu
1 lingura suc de lamaie
1 praf de sare
550 – 600 gr faina
Crema
1 litru lapte
200 gr zahar
8 linguri faina
2 oua
200 gr unt
sucul si coaja de la o lamaie
1 pastaie de vanilie
Ouale se bat usor cu zaharul, laptele si uleiul.Se adauga amoniul stins cu zeama de lamaie si se amesteca din nou. Adaugam faina – pentruinceput 500 de grame – si amestecam pana la omogenizare. Daca aluatul este moale mai adaugam faina pana obtinem un aluat omgen si nelipicios. Il invelim in folie alimentara si-l dam la rece pentru o ora.
Dupa o ora scoatem aluatul si-l impartim in 4 bucati egale. Pregatim o tava de 25/35cm si preincalzim cuptorul la 180 de grade. Ungem fundul tavii cu putin ulei si-l tapetam cu hartie de copt. Intindem o bucata de aluat intr-o foaie de dimensiunea tavii si o punem pe fundul acesteia tapetat cu hartie de copt. Coacem foaia timp de 10-12 minute apoi o transferam pe un gratar la racit. Procedam la fel si cu celelalte bucati de aluat.
Crema. Punem laptele pe foc mic, mai putin 100 de ml, impreuna cu zaharul, semintele si tija de la pastaia de vanilie. Ouale le batem usor impreuna cu faina si laptele pus deoparte.
Adaugam putin lapte fierbinte peste amestecul de oua si omogenizam. Turnam apoi amestecul de oua peste laptele din oala. Lasam crema pe foc mic pana se ingroasa. Va dura in jur de 8-10 minute, timp in care vom amesteca pentru a nu face cocoloase.
Cand crema e gata o luam de pe foc si adaugam sucul si coaja rasa de la o lamaie. Adaugam untul taiat cubulete si amestecam bine. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam la rece pentru 2-3 ore.
Asamblarea prajiturii este simpla. Punem o foaie de prajitura pe un platou si o ungem cu 1/4 din crema. Procedam la fel cu toate foile iar deasupra facem mici rozete.
Dam prajitura la rece pana a doua zi cand foile se vor inmuia si prajitura va putea fi taiata frumos. Este un deliciu de prajitura cu foi fragede si crema aromata.
Pofta buna!
Sursa: aici
Simona says
Cat de minunat arata… Am salvat reteta, o voi incerca si eu!
In blogrool-ul meu, postarile tale nu se actualizeaza.. a ramas la pancakes.. Am patit-o si eu acum vre-un an.. dar si-a revenit singur, e adevarat ca dupa o perioada foarte lunga de timp..
Te pup
maria udrea says
Ador prajitura asta, iar a ta arata de poveste! <3
Mihaela says
Multumesc pentru reteta! este cu adevarat minunata prajitura si usor de facut in urma explicatiilor oferite.
1