Prajitura cu crema caramel, frisca si mascarpone sau…prajitura cu ingredientele care se gasesc cel mai frecvent la mine in casa – exceptand ciocolata, binenteles. Prin aceasta introducere cred ca am exprimat destul de multe. Adica atunci cand am pofta de prajitura sunt sanse foarte mari sa fac ceva ce sa contina aceste ingrediente. Si nu doar prajituri, doar stim foarte bine ca si cheesecake-ul, inghetata, mousse-ul sau torturile merg bine cu frisca, mascarpone si caramel. Este o combinatie dulce, delicioasa si de neinlocuit.
Prajitura aceasta nu se face greu. Combinam un blat aromat de vanilie, o crema fina si delicioasa de caramel iar in la finalĀ aducem si straturile cu mascarpone si frisca pentru un rezultat spectaculos. Enjoy!
Blat
100 gr unt
3 oua
120 gr zahar
240 gr faina
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita extract de vanilie
100 ml lapte
100 ml iaurt
Crema caramel
150 gr zahar
25 gr zahar brun
3 linguri apa
500 ml lapte
2 oua
2 linguri faina
100 gr unt 80% grasime
Crema alba
250 gr mascarpone
2 foi gelatina
200 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
50 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 20
Mixam untul moale – la temperatura camerei – cu zaharul timp de 5-10 minute pana cand devine cremos si aerat. Adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare.
Faina o amestecam separat cu praful de sare, praful de copt si bicarbonatul. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste crema de unt si amestecam usor. Punem laptele, iaurtul, vanilia apoi restul de ingrediente uscatesi mai mixam putin pana la omogenizare.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 grade). Tapetam cu hartie de copt o tava medie de 20/30 cm. Turnam compozitia de blat in tava, nivelam si dam la cuptor. Coacem blatul timp de aproximativ 30 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar la racit.
Ouale le amestecam cu faina si cu 100 ml de lapte. Amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena.
Punem zaharul pe foc impreuna cu apa. In momentul in care incepe sa fiarba marim usor flacara si nu ne mai atingem de el. Cand capata o culoare aurie luam de pe foc si adaugam laptele treptat amestecand continuu. Punem din nou pe foc pana cand caramelul se dizolva complet in lapte. Adaugam apoi si crema de oua amestecand mereu. Lasam crema caramel 6-7 minute pe foc pana incepe sa fiarba si se ingroasa usor.
Luam crema de pe foc si adaugam untul. Amestecam bine apoi dam crema la rece.
Punem gelatina la hidratat in apa rece. Laptele il punem pe foc si-l aducem pana aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul. Adaugam gelatina si amestecam bine.
Mascarpone il mixam bine cu zaharul pudra. Smantana pentru frisca o batem bat impreuna cu o lingurita de zahar vanilat.
Laptele il incorporam in crema mascarpone apoi adaugam frisca cu miscari usoare de jos in sus.
Blatul racit il taiem in doua bucati pe orizontala. Asezam prima bucata de blat in tava unde l-am copt si intindem deasupra jumatate din crema caramel. Punem si urmatoarea bucata de blat apoi restul de crema caramel si nivelam. Deasupra intindem crema de mascarpone.
Dam prajitura la rece pentru 4-5 ore sau preferabil peste noapte. O decoram cu zahar ars, nuci caramelizate apoi o putem portiona dupa preferinta.
Este o prajitura super buna. Enjoy!
Claudia says
Un deliciu perfect!