De prajitura Tosca mai auzisem eu dar nu stiam exact despre ce e vorba. Stiam doar ca are mac si ca mai combina ea cateva ingrediente. Pana la urma am ajuns sa o fac si eu si sa ma lamuresc pe deplin care e treaba cu aceasta prajitura. Concluzia pot sa v-o spun chiar acum si anume ca e foarte buna! Binenteles pentru asta trebuie sa va placa macul, insa…s-ar putea ca aceasta prajitura sa-i surprinda in mod placut chiar si pe cei care nu prea se impaca bine cu punctele astea mici si negre numite mac.
Reteta am preluat-o de la Lacrimioara si ale ei arome in bucatarie, am mai modificat eu cate ceva pe la ea dar am pastrat ingredientele de baza. Acum nu-mi ramane decat sa o trimit Ceraselei, care este gazda provocarii secrete de luna aceasta.
Blat
8 albusuri
140 gr mac
4 linguri faina
4 linguri nuca de cocos
200 gr zahar
1 praf de sare
Crema
8 galbenusuri
400 ml lapte
5 linguri cu varf amidon
1 lingurita extract de vanilie/o pastaie de vanilie
150 gr zahar
150 gr unt
1 pachet biscuiti cu unt
Glazura
100 gr ciocolata neagra
70 gr smantana pt frisca
30 gr unt
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 25-30
Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final trebuie sa obtinem o bezea frumoasa.
Macul il amestecam cu faina si nuca decocos. Adaugam ingredientele uscate peste spuma de albusuri si amestecam usor, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (170 grade) si tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. Turnam compozitia de blat in tava, nivelam apoi dam prajitura la cuptor.
Coacem blatul timp de aproximativ 30 de minute, pana cand incepe sa se rumeneasca usor pe laterale.
Scoatem blatul din cuptor si il taiem repede in doua jumatati apoi il lasam la racit.
Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul si il incalzim pana aproape de punctul de fierbere. Galbenusurile le amestecam cu amidonul. Desfacem crema de oua cu cateva linguri de lapte fierbinte apoi o rasturnam peste laptele din oala. Lasam crema pe foc pana da in clocot si se ingroasa.
Adaugam extractul de vanilie, untul si omogenizam. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam cateva ore la rece.
Punem un blat de prajitura pe un platou, il acoperim cu jumatate de crema rece apoi cu celalalt blat. Restul de crema il turnam deasupra prajiturii. Peste crema de vanilie vom pune acum un strat de biscuiti.
Topim la bain marie ciocolata impreuna cu smantana si untul. Turnam compozitia calduta peste stratul de biscuiti si apoi dam totul la rece.
Prajitura se feliaza cel mai bine a doua zi, dupa ce se intareste crema mai bine iar foile se inmoaie.
Este o prajitura eleganta si delicioasa, enjoy!
Rocsy Ciobanu says
O prajitura super delicioasa. Felicitari pentru noua casuta! Pup!
viorica cucu says
Buna Paula,nu am scris pana acum nici un comentariu,dar de cate ori vreau sa fac un tort ,esti prima pe care o “consult”.Imi plac toate dulciurile facute de tine……acum tare ma tenteaza prajitura Tosca(,am o nepoata careia ii place mult macul ) si vreau sa-i fac o surpriza .Imi place f. mult cum arata,calitatea ingredientelor de asemenea,dar(trebuie si un dar…..) nu-s impacata cu biscuitii.Eu dupa cum observ ,acolo nu sant biscuiti (nu ma pricep pentru ca nu cumpar niciodata) arata prea bine ca sa fie niste biscuiti ,parca ar fi un foitaj f. subtire (se vad foile…..parca).Decat sa iau biscuiti ,prefer sa fac o foaie din aluat de tarta…(e crocant si mai ales sfaramicios….) si cred ca ar merge mai bine decat niste biscuiti…..Daca ai putea sa-mi ”soptesti” ce ai pus acolo……….ti-asi multumi tare,tare mult.Si altfel iti multumesc pentru faptul ca imparti cu noi atatea”bunatati”
Paula Gafitescu says
Buna Viorica si multumesc tare mult pentru aprecieri. Pentru prajitura tosca intr-adevar am folosit biscuiti. Si dara nicio intentie sa fac reclama, am folosit biscuiti Leibniz. Sunt preferatii mei atunci cand nu am biscuiti facuti in casa. Se pot folosi biscuitii de casa, pentru a evita consumul biscuitilor din comert. Daca nu vrei sa folosesti biscuiti, atunci poti sa faci un blat simplu si subtire din 3 oua, 3 lg zahar, 3 lg faina si o lingura ulei. Acesta se va inmuia mult mai bine decat biscuitii ( daca asta e mica problema in a-i folosi) Sa-mi spui cum a iesit. Seara frumosa!
viorica cucu says
Multumesc ca mi-ai dezvaluit “secretul”Am facut prajitura cu biscuiti (nu-s chiar asa de “catolica” sa nu-i folosesc.).Am fost f.multumita de rezultat ,”aproape”am respectat reteta ,am pus ca aroma liqueur de cocos (fiind in blat cocos,a fost o idee buna) iar ca glazura am facut glazura ganache.Am zis sa evit untul,fiind in reteta atatea galbenusuri. A iesit minunat, un gust fin,deosebit,si ti-am respectat sfatul si am taiat prajitura numai a doua zi.Am uitat ;si blatul l-am insiropat foarte slab cu acelasi licqueur.Multumesc pt.tot si sa stii ca te “studiez ” tot timpul……Muuuuuult bine.