Ciocolata si untul de arahide merg de minune impreuna. Dovada clara sunt si aceste fursecuri minunate cu unt de arahide si nutella pe care le-am facut cu ceva timp in urma. Gustul usor sarat al untului de arahide se completeaza bine cu ciocolata, iar daca mai adaugam si caramel atunci combinatie este fatala.
Acest tort cu unt de arahide, caramel si ciocolata este un tort excelent. O combinatie superba de arome se regaseste in fiecare felie de tort. Ciocolata amaruie, caramelul dulce si untul de arahide usor sarat fac cu adevarat minuni. Si minunea aceasta nici nu se face greu. Blatul este unul clasic, un blat cu unt, dens si aromat. Crema se compune din caramel delicios si spuma de ciocolata. Simplu si delicios!
Blat
100 gr unt
100 gr unt de arahide
200 gr zahar
4 oua medii
300 gr faina
20 gr cacao
1/2 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat
100 ml iaurt
Caramel
100 gr zahar
2 linguri apa
100 ml smantana grasa
70 gr unt
Crema de ciocolata
300 ml smantana pentru frisca
30 gr unt
200 gr ciocolata neagra
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri zahar pudra
Ganache
50 gr ciocolata amaruie
60 ml smantana pentru frisca
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 12-14
Blat. Amestecam faina cu cacaoa, sarea, praful de copt si bicarbonatul.
Untul si untul de arahide – trebuie sa fie moi si cremoase – le mixam bine impreuna cu zaharul pana cand devin o crema spumoasa. Adaugam ouale pe rand. Mixam bine dupa fiecare ou si pe urma reducem usor viteza si adaugam o lingura cu varf din ingredientele uscate. Procedam asa cu fiecare ou pe care il adaugam. In acest mod vom evita ‘taierea’ compozitiei.
Ingredientele uscate le adaugam in doua transe. Dupa prima transa adaugam si iaurtul si amestecam usor. Apoi punem si restul de ingrediente uscate si mixam usor pana la omogenizare.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu hartie de copt doua tavi de 17-18 cm diametru. Impartim compozitia in mod egal intre cele doua tavi. Introducem tavile la cuptor si coacem blaturile timp de 30-35 de minute, sau pana cand trec testul cu scobitoarea.
Scoatem blaturile pe un gratar la racit. Cand sunt complet racite le taiem in doua bucati pe orizontala.
Caramel. Punem zaharul impreuna cu apa la caramelizat intr-o tigaie cu fundul gros. Cand amestecul incepe sa fiarba marim usor focul si-l lasam neatins pana cand devine auriu. In acel moment reducem focul si amestecam usor. Cand capata o culoare aramie oprim focul. Adaugam smantana si amestecam energic pana la omogenizare. Punem si untul si omogenizam. Dam caramelul la racorit timp de jumatate de ora. Trebuie sa aiba o consitenta usor vascoasa in momentul folosirii.
Crema. Punem smantana pe foc. In momentul in care ajunge la punctul de fierbere oprim focul. Adaugam untul si ciocolata si lasam crema neatinsa timp de 2 minute. Amestecam apoi usor pana la omogenizare. Adaugam zaharul si extractul de vanilie si amestecam din nou. Dam crema la rece. In momentul in care a ajuns la temperatura camerei o introducem in congelator pentru jumatate de ora.
Dupa jumatate de ora o scoatem din congelator. Mixam crema pana cand devine ca o spuma de ciocolata. Lasam deoparte.
Asamblare. Crema de ciocolata o punem intr-un pos cu varful stelat. Luam o bucata de blat si o punem pe platou. Punem o treime din caramel si intindem usor. Luam posul cu crema de ciocolata si distribuim crema in mod circular. Procedam la fel si cu restul de blaturi. Deasupra decoram cu un ganache simplu facut din ciocolata si cu bucati de arahide.
Este un tort minunat ce poate completa orice masa de sarbatoare. Enjoy!
Laura Nechita says
Demential! De multe ori am dorit sa incerc untul de arahide, dar nu am reusit! Dar asa combinatie te face sa salivezi in continuu! Te pupacesc!
Paula Gafitescu says
Multumesc Laurita!! E grozav tortul asta, ciocolatos si aromat. Untul de arahide ii da o aroma superba si mai taie din dulceata. Musai sa-l faci! Pup
Alexandra says
Buna, Paula! Ti-am gasit blogul de cateva luni si am incercat cateva retete de prajituri de la tine, absolut delicioase! Aseara am facut si acest tort. Nu l-am gustat inca, insa sper sa fie la fel de reusit ca al tau. Ca o mica precizare, in lista de ingrediente pentru blat nu ai trecut cantitatea de cacao pe care ai spus ca o amesteci cu faina si celelelte componente uscate. Eu am pus 2 linguri, sper ca e ok.
Si as avea o mica rugaminte: se poate sa faci si poze din timpul prepararii? De exemplu la caramel, am avut ceva batai de cap, in sensul ca la contactul cu smantana, oricat de energic as fi amestecat, tot s-au format bulgari maaari de zahar. Si asta, mai mult ca sigur din cauza ca nu am lasat zaharul suficient pe foc. Daca am vedea textura si consistenta la tine in poze, poate ne-ar fi mai usor. De asemenea, blatul cred ca mi-a iesit putin mai dens decat tie, nu e chiar atat de crescut. Insa gustul sunt sigura ca va fi cel mai important:D.
In rest, felicitari pentru blog si astept cat mai multe retete! Te pup!
Paula Gafitescu says
Buna Alexandra, ma bucur ca esti printre cititorii mei si iti multumesc mult pentru aprecieri! Imi cer scuze ca am omis cantitatea, cred ca e ok cat ai pus tu. Am sa corectez si in postare.
Cu pozele in timpul prepararii e mai greu. Dar am sa incerc, cu siguranta nu voi reusi la toate pentru ca timpul mereu ma preseaza.
Iti multumesc inca o data pentru feedback si am sa incerc sa tin cont de sugestia ta ( stiu ca ar ajuta mult ). Te pup!
irina says
Buna Paula , Vreau sa incerc acest tort, poti te rog sa-mi spui cata cacao se foloseste pt blat?
Multumesc
irina says
Scuze Paula dar chiar vreau sa încerc acest tort week-end acesta pt ziua unei prietene care iubește peanut butter……doar aștept cantitatea de cacao . Mulțumesc anticipat și felicitări pt tot ceea ce faci!
Paula Gafitescu says
Buna Irina, imi cer scuze ca nu am raspuns pana acum. Am omis cantitatea de cacao in reteta, dar este vorba de 20 de grame. Sper sa iasa tortul asa cum iti doresti., Astept poze!
irina says
Mulțumesc pt răspuns Paula. E ziua ei și în același timp sărbătorim Thanksgiving . În timp ce astaptam pt răspunsul tău am văzut reteta de tort cu dovleac ….greu de neincercat! Trebuie doar sa mă decid care tort e primul pe lista.
Paula Gafitescu says
Si cel cu dovleac este minunat. Astept sa-mi spui care l-ai ales si cum a iesit. O zi frumoasa!
irina says
Cel cu dovleac a fost primul pe lista. A fost bun, stratulrile din ciocolata s-au cam scurs, probabil trebuia ciocolata fa fie mai rece.
Multumesc frumos pt reteta Paula.
Paula Gafitescu says
Irina, ma bucur mult ca tortul a fost pe placul tau. Te astept cu drag pe blog!