Capsunele sunt la loc de cinste in primele luni de vara. Sunt atat de aromate si dragute incat este imposibil sa nu faci ceva bun cu ele. Tarta cu nuci si dulceata de capsune este o minunatie. Aluatul super fraged si umplutura aromata de capsune cu nuci, vanilie si lamaie fac din aceasta tarta un dulce de nerefuzat. Poate fi servita alaturi de inghetata de vanilie sau smantana dulce. Va invit sa o incercati, se face repede si simplu.
Aluat
200 gr faina
40 gr nuci macinate
20 gr gris de grau
70 ml ulei
2 linguri zahar
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
60-70 ml lapte de migdale
Umplutura
600 gr capsune
1 lingura suc de lamaie
150 gr zahar
100 gr nuci macinate
1 pastaie de vanilie
fulgi de migdale
Faina, praful de copt, nucile macinate si grisul le punem intr-un bol incapator. Amestecam usor. Facem o adancitura in centru si adaugam uleiul, zaharul, sarea si 50 ml lapte de migdale pentru inceput. Incepem sa framantam. Daca aluatul mai necesita lichid atunci vom mai adauga laptele treptat. Trebuie sa obtinem un aluat omogen. Aluatul nu va fi foarte elastic insa trebuie sa se poata lucra cu el usor. Dam aluatul la rece pentru jumatate de ora.
Capsunele le spalam bine si le punem pe foc. Lasam sa fiarba 30 minute pana isi lasa tot lichidul si acesta se reduce putin. Adaugam lamaia, zaharul si mai lasam la fiert 5 minute apoi oprim focul. Practic am facut o dulceata de capsune proaspata si aromata.
Despicam pastaia de vanilie cu un cutit cu varful ascutit. Scoatem semintele si le adaugam peste crema de capsune. Punem si nucile si amestecam.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Pregatim o tava de tarta de 24/24 cm. Ungem forma cu unt. Intindem 2/3 din aluat intr-o foaie patrata de 0.5cm grosime. Punem foaia de aluat in tava si acoperim baza dar si lateralele cu ea.
Turnam umplutura de capsune peste baza. Deasupra punem fasii din aluat. Ungem tarta cu putin lapte de migdale si presaram deasupra fulgi de migdale.
Coacem tarta pentru 40-45 de minute, pana cand se rumeneste frumos. Scoatem tarta din cuptor si o lasam la racorit pe gratar. Feliem tarta dupa preferinta dupa ce e racita complet – daca rezistati pana atunci. Emana un miros demential si este mai mult decat minunata. Enjoy!
Recipe in english >>
I love strawberries and they rule my kitchen during summer months. They are so flavored and cute and they actually invite you to make something good to eat! This walnut and strawberry tart it’s wonderful. The pastry is super tender and the filling has strong flavors: strawberry, lemon and vanilla. You can not say no to this tart. You can choose to serve it with ice cream or creme fraiche. Either way it’s very tasty.
Pastry
200 gr all-purpose flour
40 gr ground walnuts
20 gr wheat semolina
70 ml vegetable oil
2 tablespoon sugar
1 pinch of salt
1 teaspoon baking powder
60-70 ml almond milk
Filling
600 gr strawberries
1 tablespoon lemon juice
150 gr sugar
100 gr ground walnuts
1 vanilla pod
almond flakes
Put the flour, nuts, wheat semolina, baking powder into a large bowl. Stir lightly until combined. Make a hole into the center and add the oil, sugar, salt and 50 ml of almond milk. Start to work the pastry until combined. Add more almond milk if needed. Knead lightly, wrap in clingfilm and chill for half an hour.
Wash the strawberries and put them on medium heat. Cook for half an hour. Add the lemon, sugar and cook for another 5 minutes. Take the pan from the heat and add the vanilla seeds. We now have a delightful strawberry jam. Add the nuts and stir well.
Preheat the oven to 180 C degrees. Grease a 24/24cm baking pan. Roll the dough on to a floured surface to a 0.5 cm thickness. Put the dough into the prepared pan and lift it on the sides of the pan. Prick the pastry all over with a fork.
Put the strawberry filling into the pastry case. Cover with pastry stripes. Brush the tart with almond milk. Sprinkle flaked almonds on top.
Bake the tart intro the preheated oven for 40-45 minutes until golden brown. Take the pan from the oven and allow it to cool on a wire rack. Cut the tart only after cooling down. It’s a really tasty tart. Enjoy!
olivia says
Este cu siguranta un dulce de nerefuzat.Trebuie sa-l pregatesc neaparat.
Paula says
Multumesc Olivia. Este o tarta minunata si simplu de facut!
Ana says
Buna Paula! Te rog, ajuta-ma cu un sfat. Aseara, mi-am luat inima in dinti si am incercat prima tarta din viata mea. Pofta era asa mare, ca am zis sa risc Fiind tare nepriceputa in ale dulciurilor, am facut aluatul, dar a iesit cam sfaramicios. l-am lasat asa, ca nu stiam mai departe ce sa-i fac, sau daca asa trebuie sa fie. Am pus tot la cuptor iar rezultatul sa zicem ca a fost incurajator, doar ca am tinut un pic prea mult la cuptor. Aluatul in sine a iesit ca un biscuite mai indesat. Asa ar trebui sa fie? Ma gandeam ca pe viitor sa incerc “dulceata” si cu alte fructe. Cred ca se poate, nu?
Paula says
Buna Ana. Ma bucur ca ai incercat tarta cu capsune. Aluatul este putin mai sfaramicios el si se leaga mai greu, cam asa a iesit si al meu dar nu m-a deranjat. La copt a fost foarte fraged. Daca vrei un aluat mai legat poti incerca din celelalte tarte ale mele care au aluat clasic cu faina si unt. Totul depinde de cum iti place si tie si ce ingrediente vrei sa pui in aluat. Daca vrei sa mai incerci acest aluat sa incerci sa nu-l framanti prea mult, doar cat se se lege putin ingredientele. In tava poti sa-l intinzi si cu mana. Si sa nu uiti sa pui praf de copt, il face sa creasca putin si sa nu fie indesat. Sau chiar amoniu pentru fragezime. Mult spor iti doresc si mai astept impresii de la tine. Te pup!