Luna mai este luna internationala fara gluten. Asadar in aceasta luna am sa incerc sa gatesc cat mai multe produse fara gluten. Provocarea aceasta am acceptat-o la invitatia Ruxandrei, care in colaborare cu Dr Schar au initiat o campanie „MAI aproape de sanatate. Luna fara gluten Schar”. Multumesc mult de invitatie si ma bucur ca pot sa particip!
A doua reteta pentru campanie este aceasta reteta de tarte fara gluten cu crema de ciocolata, bezele si cafea. Am vrut sa fac din aceste tarte ceva special, nu doar pentru ca sunt fara gluten ci si pentru ca imi doream de mult sa fac ceva inedit. Rezultatul m-a multumit pe deplin atat ca aspect cat si gust si combinatie de arome. Va recomand sa le incercati, nu se fac atat de greu precum ar parea.
Ingrediente crusta
200 gr banane uscate
2 linguri cocos
100 gr mix universal Dr Schar
80 gr unt
Umplutura
150 ml smantana pentru frisca
150 gr ciocolata neagra
3 linguri zahar
2 linguri cafea
Bezele cu cocos
3 albusuri
1 praf sare
4 linguri zahar
3 linguri mix universal Dr Schar
2 linguri nuca de cocos
Discuri de ciocolata
100 gr ciocolata neagra
1 lingura smantana dulce
20 gr unt
Crema de cafea
200 ml smantana pentru frisca
50 ml cafea
3 linguri zahar
2 foi gelatina
Crusta. Bananele uscate le macinam in robot. Peste ele punem mixul universal Dr Schar, cocosul si untul. Incepem sa framantam cu degetele pana obtinem un aluat omogen. Daca aluatul este prea tare adaugam 2-3 linguri de apa rece. Invelim aluatul in folie si-l dam la rece.
Pregatim 4 forme de mini tarte. Le ungem bine cu unt. Dupa jumatate de ora scoatem aluatul de la frigider si-l intindem in cercuri de dimensiuni putin mai mari decat formele de tarta. Punem aluatul in tava si acoperim bine fundul si peretii. Intepam aluatul din loc in loc cu o furculita.
Coacem crusta de tarte in cuptorul preincalzit la foc mediu timp de 20 de minute. Le scoatem pe un gratar la racit.
Bezele. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat si continuam mixarea pana cand obtinem o bezea frumoasa. Amestecam mixul universal cu cocosul si-l incorporam usor in bezea. Ne ajutam de o spatula. Punem compozitia intr-un pos cu varf rotund si larg.
Cu ajutorul posului facem forme rotunde de bezele direct pe hartia de copt. Coacem bezelele la foc mic (140 grade) timp de 30-40 minute pana cand sunt rumenite frumos.
Discuri de ciocolata. Topim ciocolata impreuna cu untul si smantana la bain marie. Cu ajutorul unei linguri facem cercuri de ciocolata pe hartia de copt. Dam ciocolata la rece pana se intareste complet.
Crema de ciocolata. Incalzim bine smantana pentru frisca. Cand e fierbinte oprim focul si adaugam cafeaua si ciocolata. Lasam amestecul 2 minute la odihnit. Amestecam apoi usor pana la omogenizare. Umplem crustele de tarta cu crema obtinuta. Le dam la rece.
Crema de cafea. Gelatina o punem la inmuiat in apa rece. Cafeaua o incalzim bine impreuna cu zaharul apoi oprim focul. Adaugam gelatina hidratata si scursa de apa. Amestecam bine pana cand gelatina e topita complet. Dam la rece.
Smantana pentru frisca o mixam cu o lingurita zahar vanilat pana devine o spuma bat. Adaugam frisca peste cafea si amestecam usor cu miscari de jos in sus. Dam crema la rece.
Peste fiecare tarta punem 3 bezele de cocos. Deasupra lor punem un disc de ciocolata mai mare apoi crema de cafea. Urmeaza un nou disc de ciocolata si din nou crema de cafea.
Tartele sunt gata acum si pot fi servite. Rezultatul este spectaculos de bun, plin de ciocolata, cu aroma de cafea si binenteles… fara gluten. Enjoy!
Arata delicios!