Victoria Sponge Cake este un tort foarte renumit peste ocean. Este un tort foarte simplu de facut si extrem de bun. Blatul are destul de mult unt dar tocmai acest lucru il face delicios pentru ca primeste un gust de unt caramelizat. Alaturi de frisca si capsune proaspete face o combinatie de nota 10. Chiar putem sa il punem la rang de cinste alaturi de un tort cu multa ciocolata.
Victoria sponge cake si-a primit denumirea dupa numele reginei Victoria, cunoscuta pentru placerea ei de a consumat o felie de pandispan langa ceaiul de dupa-masa. Reteta originala consta in doua blaturi de pandispan cu unt unite printr-un gem delicios de zmeura si frisca. Eu am pus capsune in loc de zmeura iar rezultatul a fost la fel de multumitor. Enjoy!
Blat
200 gr unt
200 gr zahar
225 gr faina
4 oua mari
2 lingurite praf de copt
1 praf de sare
Umplutura + Decor
400 gr smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra + 1 lingurita amidon
500-600 gr capsune
1 lingura suc lamaie
1 lingura zahar
1 lingurita extract de vanilie
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16
Blatul se face super rapid si simplu. Ceea ce trebuie sa faceti este sa pregatiti un mixer iar ingredientele sa fie la indemana.
Cuptorul il preincalzim la foc mediu. Ungem cu unt doua tavi de 18-20 cm diametru. Baza o tapetam cu hartie de copt.
Punem toate ingredientele intr-un bol si incepem sa mixam 1-2 minute pana cand totul se omogenizeaza. Impartim compozitia in mod egal in cele doua tavi. Nivelam cu o spatula si introducem blaturile in cuptorul preincalzit. Coacem blaturile timp de 30-35 de minute, pana cand trec testul cu scobitoarea. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar la racit.
Crema. Punem 300 gr capsune pe foc mic impreuna cu sucul de lamaie si zaharul. Aducem compozitia la punctul de fierbere. Lasam capsunele pe foc timp de 5 minute pana se inmoaie si obtinem o crema gen dulceata. Adaugam extractul de vanilie apoi dam la rece.
Capsunele ramase le spalam bine apoi inlaturam frunzulitele. Punem capsunele pe hartie absrobanta pentru a indeparta umezeala.
Amestecam zaharul pudra cu lingurita de amidon. Datorita amidonului vom obtine o frisca mai stabila. Smantana pentru frisca ( rece de la frigider) o mixam spuma impreuna cu zaharul pudra. Cand obtinem o spuma ferma o introducem la frigider pentru 1 ora.
Asamblare. Daca blaturile au crescut prea mult in mijloc putem sa le taiem capacul pentru a le nivela. Punem un blat pe platoul de servire. Deasupra lui punem crema de capsune si jumatate din cantitatea de frisca. Punem si celalalt blat. Ornam tortul cu frisca ramasa si cu capsune proaspete.
Tortul acesta este indicat sa fie consumat in ziua in care este asamblat pentru a profita de prospetimea si aroma lui. Daca se cosuma pe parcursul a mai multe zile atunci se recomanda pastrarea lui in frigider intr-un vas etans.
Este un tort foarte rapid si extrem de bun. Victoria sponge cake m-a cucerit pe deplin. Enjoy!
olivia says
Foarte atractiv.
Paula Gafitescu says
Olivia, ma bucur mult ca-ti place!
Rocsy Ciobanu says
Un deliciu!