Cateodata am o pofta grozava de ciocolata si ma axez doar pe dulciuri cu ciocolata, multa ciocolata. Torturi, prajituri, tarte…indiferent cum se numeste desertul e musai sa aiba multa ciocolata. Asa este si aceasta prajitura cu crema de ciocolata si cirese. Are un blat super delicios si dens cu cacao. Urmeaza o crema neagra si fina de ciocolata cu cirese, un nou rand de blat iar deasupra o crema fina si dulce de ciocolata cu lapte. Ca nota finala am adaugat pudra de cacao, cirese si bomboane de ciocolata. Doriti mai multa ciocolata decat atat? Teoretic se poate, insa practic cred ca aceasta prajitura este exact ce aveti nevoie. Un deliciu de zile mari, un festin cu ciocolata si fructe proaspete si aromate. Enjoy!
Blat
Crema
500 ml lapte
4 oua
5 linguri amidon
150 gr zahar
150 gr unt
150 gr ciocolata neagra
150 gr ciocolata cu lapte
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
300 gr cirese
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 20
Blat. Untul moale la temperatura camerei il mixam bine de tot impreuna cu zaharul pana cand devine o crema alba si pufoasa. Separat amestecam faina cu cacaoa, nucile, sarea, praful de copt si bicarbonatul.
Peste unt adaugam ouale, cate unul pe rand, alternativ cu o lingura de ingrediente uscate. Asta inseamna ca dupa fiecare ou adaugam o lingura de ingrediente uscate si mixam bine. Dupa ce am terminat cu cele trei oua punem jumatate din ingredientele uscate ramase si iaurtul ( la temperatura camerei). Mixam usor pana la omogenizare. Continuam cu restul de ingrediente uscate si cu cafeaua fierbinte. Nu exageram cu mixarea, trebuie doar sa obtinem o compozitie uniforma.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor, cea de 30/40cm. Turnam compozitia in tava si nivelam usor cu o lingura. Coacem blatul timp de 20-25 de minute, pana cand marginile se desprind frumos de tava. Cand e gata il scoatem pe un gratar la racit. Il taiem apoi in doua bucati de 20/30 cm.
Ciresele le spalam bine, le scoatem samburii si le lasam la scurs.
Crema. Punem laptele pe foc mic. Ouale le amestecam cu un tel impreuna cu un praf de sare. Adaugam zaharul si amidonul si continuam sa amestecam pana obtinem o compozitie omogena. Turnam cateva linguri de lapte fierbinte peste crema de oua si amestecam bine. Punem apoi crema de oua peste lapte si tinem compozitia pe foc mediu. Amestecam continuu pana se ingroasa si incepe sa fiarba. Oprim focul si adaugam vanilia. Impartim compozitia in doua parti, una de o treime si cealalta de doua treimi. Peste crema mai multa punem ciocolata neagra rupta bucatele si 100 gr de unt. Peste crema mai putina punem ciocolata cu lapte rupta bucatele si 50 gr de unt. Lasam cremele 2-3 minute la odihnit. Amestecam apoi energic in ambele crema pana obtinem doua creme fine. Acoperim cremele cu folie alimentara si le dam la rece pentru 2-3 ore.
Asamblare. Punem o bucata de blat pe un platou. Turnam jumatate din crema neagra si deasupra asezam ciresele. Peste cirese punem restul de crema neagra. Acoperim cu cealalta jumatate de blat. Peste blat punem crema de ciocolata cu lapte. Dam prajitura la rece pana a doua zi.
In momentul servirii pudram prajitura cu cacao neagra. O decoram cu ciocolata si cirese dupa preferinta. Se poate taia usor cu ajutorul unui cutit cu taisul fierbinte. Este o minunatie de prajitura, plina de arome si de ciocolata. Toti degustatorii ei vor fi incantati. Pofta buna!
Diana says
Wow , ce tentanta este … nu cer ptr ca sunt sigura c-a disparut instant , asa c-am retinut-o-n caietelul meu
Paula says
Diana, adevarul este ca a trecut repede Sper sa o faci pentru ca merita, este o bunatate de prajitura. Astept si impresii 😉
Te pup!
TeoBucatar says
De fiecare data plec de la tine cu o pofta nebuna de ceva dulce, atat esti de convingatoare!
Gabriela says
Și mie îmi plac prăjiturile cu multă ciocolată! Prăjitura ta arată foaaarte bine!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Gabriela. Este si foarte delicioasa! Pupici
Maya says
Buna. Imi spui te rog, la blat trebuie o lingurita de praf de copt sau un pliculet? Multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Maya, la blat trebuie doar o lingura de praf de copt. Seara frumoasa!
Adry says
Am incercat multe din prajiturile tale. Toate mi-au iesit foarte bune. Singura chestie ca le faci in tava prea mica . Iar cum noi suntem 5 persoane nu ne ajunge. Daca fac in tava de 30/40 trebuie sa dublez cantitatile sau sa le triplez?
Multumesc