Black forest cheesecake este un chessecake minunat. Este dulce, aromat, putin acrisor, crusta crocanta, umplutura cremoasa si fina. Pentru mine este un super desert pentru ca are ce-mi place mie mai mult: branza + ciocolata. Inca un aspect pentru care il recomand este ca se face simplu, ca majoritatea prajiturilor de acest fel. Blatul este clasic, din biscuiti, deci nu necesita mult efort. Umplutura este la randul ei usor de facut. Ceea ce implica mai mult efort este faptul ca acestui cheesecake i-am adaugat doua straturi in plus: unul de jeleu si celelat de frisca. Impreuna merg foarte bine si va recomand sa nu renuntati la ele.
Crusta
250 gr biscuiti
40 gr cacao
100 gr unt
Umplutura
300 ml smantana dulce de gatit
400 gr branza de vaci
4 oua
150 gr zahar
200 gr ciocolata neagra
50 ml lapte
100 gr visine
1 lingurita extract de vanilie
Jeleu de visine
200 gr visine
100 ml apa
6 gr gelatina
4 linguri zahar
Decor
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
visine
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 12-14
Punem biscuitii in robot si-i macinam fin. Adaugam cacao si amestecam. Untul il topim la foc mic apoi il punem peste biscuiti. Amestecam pana obtinem un aluat nisipos, usor lipicios. Daca aluatul este prea uscat si nu se leaga, atunci putem sa adaugam 2-3 linguri de lapte.
Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de 18-20 cm diametru. Punem biscuiti pe fundul tavii si apasam bine cu dosul unui pahar. Dam crusta la rece pana pregatim umplutura.
Crema. Visinele le spalam si le indepartam coditele si samburii. Ciocolata o topim impreuna cu laptele apoi o lasam la racorit pentru 10 minute. Preincalzim cuptorul la 160 de grade.
Punem in blender smantana impreuna cu branza, ouale, zaharul si vanilia. Mixam bine pana cand obtinem o compozitie cremoasa si fina. Adaugam ciocolata si mai mixam pana la omogenizare.
Peste crusta punem visinele ( nu trebuie sa le aranjati pentru ca se vor ridica odata ce punem umplutura ) apoi turnam umplutura. Nivelam si dam cheesecake-ul la cuptor pentru o ora. Cand e gata oprim focul si lasam prajitura la racorit in cuptor. In acest fel vom evita craparea suprafetei. Dupa 2 ore putem sa-l dam la rece.
Jeleu. Punem visinele impreuna cu zaharul si 50 ml de apa pe foc. Fierbem compozitia timp de 5-10 minute pana se inmoaie apoi oprim focul. Gelatina o punem la hidratat in restul de apa. Dupa 5 minute o punem peste visine si amestecam bine. O lasam la rece pana capata putina consistenta.
Punem jeleul peste cheesecake ( insa numai dupa ce acesta a stat cel putin 2 ore la rece ) fara a-l scoate din tava in care l-am copt. Lasam la rece peste noapte.
Smantana pentru frisca o mixam bine de tot cu zaharul pudra pana cand obtinem o frisca ferma. A doua zi scoatem cheesecake-ul din tava si il ornam cu frisca si visine proaspete. Enjoy!
Laura Nechita says
Eu …sunt fan cheesecake, iar asta arata de milioane! Plec cu felia dupa mine! 😛 :)))) Te pupacesc!
Madalina says
Yummy, o prajiura numai buna de vara. Proaspat facuta, scoasa din frigider. Vaii, sper sa am ocazia sa o fac de curand. Am facut ceva mai multe in ultima perioada dar doar clasice, n-am mai cautat retete. Eh, acum am ocazia si deja mi s-a facut pofta doar din poze. Multumesc! 😀